Oszczędzanie poboru prądu przez wemosa mini

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wandre
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 04, 2020 8:49 pm

śr kwie 15, 2020 6:46 am

piomar2 pisze:
śr kwie 15, 2020 6:02 am
Koledzy. U mnie wszystko działa już 2 dobę ok. Ta funkcja "if (digitalRead(0)==LOW) { spanie=0; }" pozwala po podaniu masy na D3, na wejście do configu (jak spanie>0 to idzie spać, wcześniej był to problem z wejściem do configu). Dlatego po wgraniu programu do wemosa w configu ustawiamy "0" bo jest to też warunek rejestracji w cloudzie). U mnie pobór prądu około 0,2 mA jak śpi i na moment wzrasta do około 70 mA po przebudzeniu i wysłaniu danych i ponownie spada do 0,2 mA. Jeżeli uważnie przejrzycie poprawiony post i schemat (D0 i RST jest zwarte dutem a nie rezystorem) i "przebrniecie" przez instalację to będzie ok. Ja dla sprawdzenia kilka razy zresetowałem BAZĘ, która do ponownego wysłania danych przez VOLT pokazuje "0" i jak odbierze to pokazuje zmierzoną wartość. Życzę powodzenia
Witam. Wczoraj doszukałem się tematów na elektrodzie z problemami z wybudzaniem Wemosa i podobno niektóre z chipem 12S nie wstają poprawnie z deepsleepa, za krótki impuls z D0 na RST. Ja mam niby wersję nowszą ESP8266EX . Może to problem sprzętowy.
Próbowałem również ze zworą, ale ciągle to samo. Będę miał w tym tygodniu Wmosa Di mini V3 to na nim spróbuję (on ma dodatkowe punkty lutownicze do zrobienia zwory D0-RST. jak przetestuje to się odezwę. Na razie dzięki za pomoc, pozdrawiam.
wandre
6x Sonoff Basic, 3x Sonoff Pow_R2, 1x ESP12, 3x Wemos d1 mini
piomar2
Posty: 351
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

śr kwie 15, 2020 7:04 am

Ja zastosowałem takie wemosy. Może choć trochę pomogę:
BAZA1.jpg
BAZA1.jpg (463.25 KiB) Przejrzano 279 razy
wandre
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 04, 2020 8:49 pm

śr kwie 15, 2020 7:28 am

Wygląda na to że mam takie jak ten po lewej, minimalnie różnią się elementem przy resecie. Jak przyjdzie mi taki jak ten po prawej, to wznowię testy.
Załączniki
20200415_091903.jpg
20200415_091903.jpg (172.74 KiB) Przejrzano 276 razy
20200415_091841.jpg
20200415_091841.jpg (173.73 KiB) Przejrzano 276 razy
wandre
6x Sonoff Basic, 3x Sonoff Pow_R2, 1x ESP12, 3x Wemos d1 mini
PioKar
Posty: 387
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

śr kwie 15, 2020 7:41 am

To u mnie wygląda że mam problem z bazą
Nadajnik usypia i po wybudzeniu link pokazuje zmiany napięcia.
reading config file
opened config file
{"Supla_server":"192.168.1.xx","Location_id":"1","Location_Pass":"xxxx","T_Link_1":"180"}

A baza nie może się połączyć. Wgrywałem na wemos i node i to samo.
Log z bazy:
connection failed -----------
piomar2
Posty: 351
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

śr kwie 15, 2020 8:25 am

Wymieniłem BAZĘ na taki model jak po lewej (stara wersja) i też jest dobrze. Tak, że to nie wina typu wemosa.
Log z BAZY:
reply was:
==========
{"connected":true,"temperature":3.61582}
==========
closing connection
3.62
connecting to svr21.supla.org
requesting URL: /direct/899/YZMXXXXXXXXXX/read
request sent
headers received
wandre
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 04, 2020 8:49 pm

śr kwie 15, 2020 5:06 pm

Witam. Przerzuciłem soft Volt_dal na Wemosa, który robił wcześniej za Bazę . Taki sam jak pozostałe dwa na których próbowałem do tej pory i teraz działa super :D . Baza chodzi na tym module który wcześnie nie chciał się wybudzać na sofcie Volt_dal. Tak że soft jest super, problem był po stronie sprzętowej. Jeszcze raz dzięki dla kolegi "piomar2" . :D Dzieki za pomoc, pozdrawiam.
wandre
6x Sonoff Basic, 3x Sonoff Pow_R2, 1x ESP12, 3x Wemos d1 mini
PioKar
Posty: 387
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

czw kwie 16, 2020 8:26 am

wandre pisze:
śr kwie 15, 2020 5:06 pm
Witam. Przerzuciłem soft Volt_dal na Wemosa, który robił wcześniej za Bazę . Taki sam jak pozostałe dwa na których próbowałem do tej pory i teraz działa super :D . Baza chodzi na tym module który wcześnie nie chciał się wybudzać na sofcie Volt_dal. Tak że soft jest super, problem był po stronie sprzętowej. Jeszcze raz dzięki dla kolegi "piomar2" . :D Dzieki za pomoc, pozdrawiam.
A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?
Ja już trzy wemosy i dwa nodemcu zamieniam miejscami i ciągle w logu mam że baza się nie łączy z serwerem.
Dziś kupiłem dwa mini pro jak dojdą to dalej będę kombinował.
wandre
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 04, 2020 8:49 pm

czw kwie 16, 2020 8:42 am

@PioKar : A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?

Teraz się zastanawiam, bo wcześniej używałem tylko ESP8266 DOWNLOAD TOOL lub Arduino , a ostatnim razem tylko wyczyściłem pamięć ESP8266 DOWNLOAD TOOL a wgrywałem ESP8266Flasher-em, ale na tych samych ustawieniach. Nie powinno mieć to znaczenia, ale wieczorkiem może to jeszcze sprawdzę. Dodatkowo wgrałem wczoraj jeszcze bina Temp_dal na zwykły ESP-12F i chodzi bez problemu.
wandre
6x Sonoff Basic, 3x Sonoff Pow_R2, 1x ESP12, 3x Wemos d1 mini
PioKar
Posty: 387
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

czw kwie 16, 2020 10:36 am

wandre pisze:
czw kwie 16, 2020 8:42 am
@PioKar : A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?

Teraz się zastanawiam, bo wcześniej używałem tylko ESP8266 DOWNLOAD TOOL lub Arduino , a ostatnim razem tylko wyczyściłem pamięć ESP8266 DOWNLOAD TOOL a wgrywałem ESP8266Flasher-em, ale na tych samych ustawieniach. Nie powinno mieć to znaczenia, ale wieczorkiem może to jeszcze sprawdzę. Dodatkowo wgrałem wczoraj jeszcze bina Temp_dal na zwykły ESP-12F i chodzi bez problemu.
Coś mi nie gra.
@piomar2 napisał DOUT i 32Mbit i ja tak wgrywam.
A ESP8266Flasher ma u mnie max 16Mbit i experymentalnie tak wgrałem bazę.
Ale przy takim ustawieniu baza nie pokazała się w cloud.
wandre
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 04, 2020 8:49 pm

czw kwie 16, 2020 10:50 am

PioKar pisze:
czw kwie 16, 2020 10:36 am
wandre pisze:
czw kwie 16, 2020 8:42 am
@PioKar : A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?

Teraz się zastanawiam, bo wcześniej używałem tylko ESP8266 DOWNLOAD TOOL lub Arduino , a ostatnim razem tylko wyczyściłem pamięć ESP8266 DOWNLOAD TOOL a wgrywałem ESP8266Flasher-em, ale na tych samych ustawieniach. Nie powinno mieć to znaczenia, ale wieczorkiem może to jeszcze sprawdzę. Dodatkowo wgrałem wczoraj jeszcze bina Temp_dal na zwykły ESP-12F i chodzi bez problemu.
Coś mi nie gra.
@piomar2 napisał DOUT i 32Mbit i ja tak wgrywam.
A ESP8266Flasher ma u mnie max 16Mbit i experymentalnie tak wgrałem bazę.
Ale przy takim ustawieniu baza nie pokazała się w cloud.
W ESP8266Flasher ustaw 4MByte, to to samo co 32Mbit . Flasher pokazuje pamięć w MByte a Downloader w Mbit .
1MByte = 8Mbit .
wandre
6x Sonoff Basic, 3x Sonoff Pow_R2, 1x ESP12, 3x Wemos d1 mini
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”