Odczyt danych z falownika Afore

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 88
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pn lip 06, 2020 4:06 pm

Witam, w ostatnich dniach uruchomiłem instalacje fotowoltaiczną.
Czy jest możliwość w supli wyświetlenia danych o bieżącej produkcji oraz dziennej?

Znalazłem taki temat dotyczący takiego falownika:
https://www.smartnydom.pl/forum/domotic ... -lokalnej/

Jak by tak zapisywać te dane do pliku txt i wysyłać na server tak jak ma to miejsce przy czujnikach temp.
Nie mam wiele pojęcia o programowaniu dlatego proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam
Artur
m.adamus@wp.pl
Posty: 10
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 7:56 pm

pn lip 06, 2020 8:49 pm

Hmm. Też mam Afore i ciekaw jestem czy coś do niego można dorzucić.
Ja zainwestowałem w znany PV Monitor oraz w moduł monitorujący poszczególne optymalizatory firmy Tigo.
Z moich doświadczeń wynika, że najwyższą produkcję pokazuje Tigo, pośrednią Afore i najniższą PV Monitor, czyli faktycznie to, co idzie na instalację.

PS. Nie wiem, czy wiesz, ale w Afore jest akcja upgrade softu - inwerter się nie wyłącza na noc :/
Jarson78
Posty: 72
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

wt lip 07, 2020 5:24 am

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem czy dałoby wysyłać dane z falownika do supli aby po prostu mieć podgląd produkcji dziennej, miesięcznej, rocznej. Ja mam falownik Fronius i skoro da się wysłać z niego dane na stronę PVmonitor to pewnie do supli też, ale to już muszą się wypowiedzieć mądrzejsze głowy.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 88
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

wt lip 07, 2020 6:25 am

m.adamus@wp.pl pisze:
pn lip 06, 2020 8:49 pm
PS. Nie wiem, czy wiesz, ale w Afore jest akcja upgrade softu - inwerter się nie wyłącza na noc :/
Nie jestem w 100% pewny ale wydaje mi się, że mój się nie wyłącza. Gdzie taki firmware można dostać do niego?

Nie jestem ekspertem w programowaniu ale trzeba by zmodyfikować część kodu odnoszącą się do domoticza aby dane były zapisywane w pliku txt a stąd to już chyba nie problem z wysyłką na serwer supli.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 88
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

śr lip 08, 2020 11:46 am

Nikt nic nie podpowie?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lip 08, 2020 1:14 pm

Skoro da się odczytać dane z falownika, to da się to wrzucić do Supli.

Problem tylko taki, że ktoś musiałby to sobie zaimplmentować.

supla-dev na rpi jest chyba najlepszym miejscem na tego typu rzeczy, ale z tego co kojarzę to nie ma tam zaimplementowanego kanału "energy meter". Także trzeba by go dopisać, albo możesz się posiłkować kanałami typu "termometr" i tam upychać dowolne dane odczytane z falownika.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8864
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 08, 2020 1:21 pm

Wydaje mi się, że lepiej postawić na wsparcie takiego falownika ze strony biblioteki dla Arduino... szczególnie, że w komunikacji nie ma szyfrowania. Idealnie sprowadzić to do jednej linijki konfiguracyjnej.

[edit]
Przy implementacji @artur_n musiałby wystawić port 80 falownika na zewnątrz by móc to przetestować.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 88
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw lip 09, 2020 4:41 am

@pzygmunt wystawienie portu na zewnątrz nie jest problemem, tyko co dalej?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8864
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lip 09, 2020 6:37 am

Dalej zależy wszystko czy @klew znajdzie na to czas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”