Odczyt danych z falownika Afore

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr paź 21, 2020 1:53 pm

pzygmunt pisze:
śr paź 21, 2020 1:43 pm
Jakbyś chciał zaimplementować base-a to możesz przerobić poniższy kod. Nie ma tego dużo.
Ok, mogę dorzucić. To Twój kod?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10032
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 21, 2020 2:06 pm

Poszukałem i... nie. To adaptacja z jakiegoś open-source-a sprzed 17 lat. Nie pamiętałem.
Można poszukać czegoś na licencji kompatybilnej z GPL-em.
Enriquez
Posty: 17
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 7:56 pm

pt paź 23, 2020 8:52 pm

chętnie bym to przetestował, ale nie mam pojęcia co i jak ...
mam jakieś Arduino, Wemos, i pewnie coś się tam znajdzie jeszcze, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 184
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

sob paź 24, 2020 8:43 am

Czy można to odpalić na Rpi Zero? Ewentualnie na ESP8266?
Przydała by się podpowiedź jak to ugryźć ;-)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob paź 24, 2020 10:10 am

Na ESP można. Na rpi niestety nie.
Wrzucę wieczorem przykład całego programu
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 184
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

sob paź 24, 2020 10:19 am

Genialnie. Czekam z niecierpliwością :-)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob paź 24, 2020 7:38 pm

artur_n pisze:
sob paź 24, 2020 10:19 am
Genialnie. Czekam z niecierpliwością :-)
Enriquez pisze:
pt paź 23, 2020 8:52 pm
chętnie bym to przetestował, ale nie mam pojęcia co i jak ...
mam jakieś Arduino, Wemos, i pewnie coś się tam znajdzie jeszcze, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
Wrzuciłem przykład do biblioteki. Standardowo trzeba odkomentować sobie odpowiedni intefejs sieciowy oraz wygenerować sobie GUID, AUTHKEY. Następnie podać dane dostępowe do falownika oraz do Supla Cloud. Potem komplilacja, wgranie i czekamy do rana na efekty, bo te falowniki w nocy odpoczywają ;)

Na zachętę zrzut ekranu z dzisiejszej produkcji z jednego z Waszych falowników ;)
Screenshot_20201024-194703.jpg
Screenshot_20201024-194703.jpg (82.56 KiB) Przejrzano 346 razy
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 184
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

sob paź 24, 2020 9:03 pm

Skompilowało się oraz wgrało bez problemu. Czekamy na ranek. Wydaje mi się, że energia jednak powinna być oddana a nie zużyta.

PS. Rano wszystko zadziałało tak jak powinno.
Szkoda że, inwerter daje tak mała ilość informacji na tej stronie „status”.

Dziękuje serdecznie koledze klew za wkład i pomoc.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 184
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

ndz paź 25, 2020 3:20 pm

Zauważyłem, że ESP ciągle nadaje sygnał AP podczas pracy urządzenia.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 25, 2020 3:49 pm

artur_n pisze:
ndz paź 25, 2020 3:20 pm
Zauważyłem, że ESP ciągle nadaje sygnał AP podczas pracy urządzenia.
Można to wyłączyć, ale biblioteka tego ustawienia domyślnego nie rusza.
Co do parametrów, to afore ma modbusa. Można do niego spróbować się wpiąć, wtedy powinno być dużo więcej danych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”