Strona 5 z 7

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: pn paź 26, 2020 2:02 pm
autor: klew
artur_n pisze:
pn paź 26, 2020 1:51 pm
Dziś miałem ciekawy problem. Wczoraj do końca dnia (uśpienie inwertera) było wszystko ok. Dziś od rana nie było żadnego odczytu pomimo połączenia z cloud oraz normalnie odpowiadającym na interfejs www inwerterze. Zaskoczyło samo z siebie dosłownie przed chwilą. Myślałem, ze problemem jest wczorajsze wyłączenie AP ale jak by to był problem to teraz by nie zadziałało. Będę obserwować temat.
Ja mam ESP i Arduino podłączone cały czas do falownika Enriquez i na razie nie miałem takich problemów. Jeśli masz możliwość, to trzymaj układ podpięty pod komputer i zapisuj logi z Seriala. Łatwiej będzie szukać źródła problemu, gdyby coś znowu się stało

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: sob paź 31, 2020 9:34 am
autor: artur_n
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: sob paź 31, 2020 4:10 pm
autor: klew
artur_n pisze:
sob paź 31, 2020 9:34 am
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: wt gru 29, 2020 5:56 pm
autor: artur_n
klew pisze:
sob paź 31, 2020 4:10 pm
artur_n pisze:
sob paź 31, 2020 9:34 am
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Udało się coś zadziałać w temacie?

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: śr gru 30, 2020 5:24 pm
autor: desaint
Hmm, jak to skompilować i gdzie wgrać?

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: śr gru 30, 2020 5:34 pm
autor: artur_n
Wszystko jest w temacie. Wgrywasz na wemosa, nodemcu czy tym podobne.

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: śr gru 30, 2020 7:14 pm
autor: klew
artur_n pisze:
wt gru 29, 2020 5:56 pm
klew pisze:
sob paź 31, 2020 4:10 pm
artur_n pisze:
sob paź 31, 2020 9:34 am
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Udało się coś zadziałać w temacie?
Spróbuję to dziś wieczorem ogarnąć

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: sob sty 02, 2021 11:30 pm
autor: klew
klew pisze:
śr gru 30, 2020 7:14 pm
artur_n pisze:
wt gru 29, 2020 5:56 pm
klew pisze:
sob paź 31, 2020 4:10 pm


Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Udało się coś zadziałać w temacie?
Spróbuję to dziś wieczorem ogarnąć
Dorzuciłem na moim branchu wersję z metodą "setRefreshRate(sekundy)". Domyślnie czas jest ustawiony na 15 s. Można go zmienić:

Kod: Zaznacz cały

  myPv->setRefreshRate(60); // co minutę

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: pn sty 04, 2021 2:33 pm
autor: artur_n
Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.

Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?

Re: Odczyt danych z falownika Afore

: wt sty 05, 2021 9:10 am
autor: klew
artur_n pisze:
pn sty 04, 2021 2:33 pm
Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.

Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?
Czy udało Ci się zebrać logi?