Odczyt danych z falownika Afore

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 186
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

wt sty 05, 2021 12:21 pm

klew pisze:
wt sty 05, 2021 9:10 am
artur_n pisze:
pn sty 04, 2021 2:33 pm
Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.

Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?
Czy udało Ci się zebrać logi?
Postaram się ogarnąć logi. Przy obserwacji działania mogę powiedzieć już nieco więcej. ESP czyta wartości z falownika jedynie moc produkcji bieżącej nie zmienia się w cloud dlatego wykresy się nie rysują i wyglada, ze urządzenie wisi a
tak nie jest. Wartość producji od samego rana mam na tym samym poziomie.
desaint
Posty: 44
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

wt sty 05, 2021 6:16 pm

artur_n pisze:
śr gru 30, 2020 5:34 pm
Wszystko jest w temacie. Wgrywasz na wemosa, nodemcu czy tym podobne.
Ale to arduino jest delikatnie mowiac pokrecone.
Pobralem, zainstalowalem, teraz nie wiem jak to ugryzc dalej. Jak z plik->przyklady wybralem jakis NodeMCU i dopisalem ten kod, to przy kompilacji mam blad, ze nie znajduje supla/pv/afore.h
jak wybralem przyklady->supladevice->afore i tam podmienilem tylko dane ip/login/haslo to mam:

Kod: Zaznacz cały

C:\Users\Pawe�\Documents\Arduino\libraries\supla-arduino-master\src/supla/network/ethernet_shield.h: In member function 'virtual void Supla::EthernetShield::setup()':
C:\Users\Pawe�\Documents\Arduino\libraries\supla-arduino-master\src/supla/network/ethernet_shield.h:94:14: error: void value not ignored as it ought to be
       result = Ethernet.begin(mac, 10000, 4000);
              ^
C:\Users\Pawe�\Documents\Arduino\libraries\supla-arduino-master\src/supla/network/ethernet_shield.h: In member function 'virtual void Supla::EthernetShield::fillStateData(TDSC_ChannelState&)':
C:\Users\Pawe�\Documents\Arduino\libraries\supla-arduino-master\src/supla/network/ethernet_shield.h:119:14: error: 'class EthernetClass' has no member named 'MACAddress'
     Ethernet.MACAddress(channelState.MAC);
              ^
Biblioteke dolaczylem.

juz latwiej bylo pisac w Espressif IoT SDK :]
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt sty 05, 2021 7:01 pm

Przeczytaj po kolei komentarze w pliku ino. Domyślnie jest ustawione na arduino mega. Do ESP trzeba wyrzucić linijki dla arduino mega i odkomentować te dla esp8266. Wszystko jest opisane w komentarzach
desaint
Posty: 44
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

śr sty 06, 2021 10:08 am

:D
OK, udało się. Działa.
Moje przemyślenia na szybko, przydałoby się w apce:
- czas ostatniego odczytu,
- ilość kWh z bieżącego dnia.
Czy to można jakoś ogarnąć?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 06, 2021 10:28 am

desaint pisze:
śr sty 06, 2021 10:08 am
:D
OK, udało się. Działa.
Moje przemyślenia na szybko, przydałoby się w apce:
- czas ostatniego odczytu,
- ilość kWh z bieżącego dnia.
Czy to można jakoś ogarnąć?
"czas ostatniego odczytu" - niestety chyba w Supli nie ma jakiegoś prostego sposobu na przesłanie tej informacji
"kWh z bieżącego dnia" - wejdź na wykres na apce i zmień widok na "dni"
desaint
Posty: 44
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

śr sty 06, 2021 12:23 pm

glupie pytanie, ale jak wejsc w wykre? jak przesune w lewo to mam energi czynna pobrana, zuzycie w biezacym miesiacu, moc czynna (czyli aktualna produkcja) i przyciski z fazami. nic wiecej tam nie ma ani sie nie klika...
desaint
Posty: 44
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

śr sty 06, 2021 12:35 pm

:lol: :lol: znalazłem ikonkę wykresu. Strasznie słabo widać ten zielony na szarym tle. Gdzieś pod kątem telefon miałem i przypadkiem zobaczyłem. Heh.
Ale z innej beczki, po pewnym czasie , trudno powiedzieć dokładnie, ale po kilku odczytach już nie odczytuje falownika i zostają stare wartości w apce. Po resecie znów jest ok na jakiś czas.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 06, 2021 12:58 pm

desaint pisze:
śr sty 06, 2021 12:35 pm
:lol: :lol: znalazłem ikonkę wykresu. Strasznie słabo widać ten zielony na szarym tle. Gdzieś pod kątem telefon miałem i przypadkiem zobaczyłem. Heh.
Ale z innej beczki, po pewnym czasie , trudno powiedzieć dokładnie, ale po kilku odczytach już nie odczytuje falownika i zostają stare wartości w apce. Po resecie znów jest ok na jakiś czas.
Masz układ podłączony pod komputer? Możesz logi zebrać?
desaint
Posty: 44
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

śr sty 06, 2021 1:50 pm

Najpierw pobiera a potem juz rtlko Received i Sending - chyba do clouda wysyla:

Sending: [53 55 50 4C 41 ]
Received: [53 55 50 4C 41 C 1 0 0 0 46 0 0 0 7 0 0 0 3 0 0 0 78 D 1 53 55 50 4C 41 ]
Device registered (activity timeout 120 s, server version: 13, server min version: 1)
Current status: [17] Registered and ready.
Changing activity timeout to 30
Sending: [53 55 50 4C 41 C 2 0 0 0 D2 0 0 0 1 0 0 0 1E ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
AFORE connecting
Succesful connect
Received: [53 55 50 4C 41 C 2 0 0 0 DC 0 0 0 3 0 0 0 1E A F0 53 55 50 4C 41 ]
Activity timeout set to 30 s
Reading data from afore: 161
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 1072
Reading data from afore: 536
Current power: 63.00
Total production: 2924.50
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 1072
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 1072
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 1072
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
AFORE fetch completed
Reading data from afore: 3
Sending: [53 55 50 4C 41 C 3 0 0 0 64 0 0 0 9 0 0 0 0 0 61 76 4 0 0 0 0 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 C 4 0 0 0 69 0 0 0 CF 0 0 0 0 C C9 0 0 0 C0 6E 6E 11 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 8 1 0 0 5 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 60 21 60 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
AFORE connecting
Succesful connect
Reading data from afore: 161
Reading data from afore: 1072
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Current power: 63.00
Total production: 2924.50
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Reading data from afore: 536
Sending: [53 55 50 4C 41 C 5 0 0 0 28 0 0 0 10 0 0 0 1D 0 0 0 0 0 0 0 41 DE 4 0 0 0 0 0 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
Received: [53 55 50 4C 41 C 3 0 0 0 32 0 0 0 10 0 0 0 B4 BF F5 5F 0 0 0 0 9C FC 4 0 0 0 0 0 53 55 50 4C 41 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 C 6 0 0 0 28 0 0 0 10 0 0 0 36 0 0 0 0 0 0 0 E5 20 5 0 0 0 0 0 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
Received: [53 55 50 4C 41 C 4 0 0 0 32 0 0 0 10 0 0 0 CD BF F5 5F 0 0 0 0 4C DD 5 0 0 0 0 0 53 55 50 4C 41 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 C 7 0 0 0 28 0 0 0 10 0 0 0 4F 0 0 0 0 0 0 0 3A 7 6 0 0 0 0 0 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
Received: [53 55 50 4C 41 C 5 0 0 0 32 0 0 0 10 0 0 0 E6 BF F5 5F 0 0 0 0 43 C8 6 0 0 0 0 0 53 55 50 4C 41 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 C 8 0 0 0 28 0 0 0 10 0 0 0 68 0 0 0 0 0 0 0 FF E5 6 0 0 0 0 0 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
Received: [53 55 50 4C 41 C 6 0 0 0 32 0 0 0 10 0 0 0 FF BF F5 5F 0 0 0 0 62 B2 7 0 0 0 0 0 53 55 50 4C 41 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 C 9 0 0 0 28 0 0 0 10 0 0 0 81 0 0 0 0 0 0 0 4E CC 7 0 0 0 0 0 ]
Sending: [53 55 50 4C 41 ]
Received: [53 55 50 4C 41 C 7 0 0 0 32 0 0 0 10 0 0 0 18 C0 F5 5F 0 0 0 0 38 A1 8 0 0 0 0 0 53 55 50 4C 41 ]
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 06, 2021 5:58 pm

Wygląda jakby nie otrzymał wszystkich danych i jakby falownik nie zamknął połączenia. Więc czeka na dane i nie może się doczekać ;)
Spróbuję dodać jakiś timeout
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”