Czujnik zalania

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1321
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt wrz 18, 2020 6:38 pm

:D Jak to było..?? Musze to mieć :o
flowerek
Posty: 162
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt wrz 18, 2020 7:44 pm

Elmaya super robota, jesteś szybki jak błyskawica.
Kontynuuje wątek po polsku, przetłumaczysz sobie 😁

Mam 2 pytania zanim wgrram twoje oprogramowanie.
1) czy działa tak jak na oryginalnym oprogramowaniu tzn. uruchamia moduł wifi tylko na kilka sekund gdy wykryje zalanie?
2) czy drugi link bezpośredni jest opcjonalny? W przypadku zalania wolałbym sam ponownie otwierać zawór wody...
3) czy po dodaniu jest jakoś widoczne w cloud i w aplikacji supla? Jak to widać?
4) czy zamiast sondy zalania na końcu kabla można podłączyć np kontaktron lub stycznik? Pozwoliłoby to na użycie np jako czujnik otwarcia drzwi, czujnik poczty w skrzynce pocztowej itp.

https://forum.supla.org/viewtopic.ph ... 00#p59000
Tu mamy info jak osuplować zawór wody. Więc teoretycznie mamy kompletny system zalania. Czujnik zalania z softem @elmaya uruchomi link bezpośredni który zamknie zawór.
Brakuje tylko natywnego powiadomienia w aplikacji o tak ważnym zdarzeniu jak zalanie i zamknięcie zaworu....ale może wkrótce i tego się doczekamy
Ostatnio zmieniony pt wrz 18, 2020 8:03 pm przez flowerek, łącznie zmieniany 1 raz.
dobo
Posty: 287
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt wrz 18, 2020 8:01 pm

Tu masz firmware do zaworu ad4) w tym co pokazałeś na pierwszej stronie to nowsza wersja, która ma tranzystor wzmacniający sygnał nie powinno się nic stać jak podłączysz tam kontaktron lub przycisk-krańcówkę. Elmaya ma na zdjęciu starszą wersję na Twojej też występuje wcięcie na kontaktron więc wygląda na to, że nowsze PCB jest uniwersalne.
flowerek
Posty: 162
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt wrz 18, 2020 8:15 pm

Nie zauwazyłem ze to różne wersje. Zamowiłem 3 szt. Jedną wysłałem do kolegi @elmaya...widać dostałem różne wersje w jednym zamówieniu 😁

Piszesz ze jest tam wcięcie na kontaktron? Tzn gdzie go podłączyć jeśli nie do przewodu zamiast sondy zalania?

A jeśli chodzi o soft do zaworu to jak to wgrac? W tym archiwum zip jest kilkanaście plików. Dotychczas gdy wgrywałem soft do sonoffów to były 2-3 pliki do wgrania pod konkretne adresy...i byl plik readme w którym były wszystkie inne ustawienia które należalo poustawiać w programie.
dobo
Posty: 287
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt wrz 18, 2020 8:35 pm

flowerek pisze:
pt wrz 18, 2020 8:15 pm
Nie zauwazyłem ze to różne wersje. Zamowiłem 3 szt. Jedną wysłałem do kolegi @elmaya...widać dostałem różne wersje w jednym zamówieniu 😁
Raczej Elmaya skorzystał ze zdjęcia z netu (strona Tasmota - https://templates.blakadder.com/TYMC-1.html) :)
Możesz podłączyć tam gdzie przewody lub kontaktron na zdjęciu Elmaya u Ciebie jest takie same wcięcie w PCB.

Odnośnie softu to jest tam wersja pod Arduino IDE (na starej bibliotece @krycha88) lub wersja z plikiem bin do bina potrzebne są 2 dodatkowe pliki, które gdzieś tu krążą na forum nie wgrywam tą metodą więc ich nie mam.

Zresztą pisałem o tym Tobie na PW.
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt wrz 18, 2020 8:46 pm

I apologize for writing in English.

1) the control remains the same, the ESP8266 is only activated for a few seconds after the sensor status change or if reset is pressed.

2) You can leave Link 2 blank "or use an invalid Link" but the module will start for a few seconds.

3) NO. It cannot be added to the Supla server, this module works with batteries and is normally disconnected so it cannot communicate with the cloud.
it only sends Direct Links when the sensor state changes.
You can only see its effect when I send Direct Link.

4) yes. you can activate by bridging the sensor contacts.


The Direct Link can be a notification to Telegram using a bot.

the photo is just for reference to show the connections.

only 1 file is uploaded
To upload the software, in the download there is an image and that is worth a thousand words.

flashtool8Mbit.png
flashtool8Mbit.png (24.98 KiB) Przejrzano 276 razy
flowerek
Posty: 162
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

ndz wrz 20, 2020 5:12 pm

I did not have time this weekend to upload soft.
@elmaya - for how many seconds do you need to bridge the probe contacts for the direct link to start? will the monostable button work?
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz wrz 20, 2020 5:24 pm

the function sequence is that when changing the sensor state:
1) ESP power On
2) connect WiFi
3) connect server
4) read sensor status
5) send Link

If the sensor status changes for less time than necessary for the connection, it always sends link 2.
for link 1 the sensor connection will have to be bridged for approximately 5 seconds.

May I ask what you want to do?
flowerek
Posty: 162
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

ndz wrz 20, 2020 6:22 pm

Yes of course.
I have 2 ideas besides the flood sensor.
1. a universal button that activates another action, e.g. closing the roller shutters throughout the house using the button located at the exit from the house (monostable button)
2. door / window sensor. I'm just wondering if the sensor will be able to activate the direct link if the door is open quickly, e.g. 3-5 seconds.
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz wrz 20, 2020 6:30 pm

the activation is very fast and always sends one of the Link.
If you connect a button with a short press it sends Link 2 and with a long press "5 seconds" it sends Link 1.
so if you use as a door / window sensor it will do the same,
If you open for a short time send Link 2 and if you leave it open send Link 1.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”