Listwa zasilająca 5 gniad

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1588
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt wrz 01, 2020 7:03 am

Można to rozwiązać softem. Główny przekaźnik musiałby być sporych rozmiarów (obciążenie prądowe).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 863
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt wrz 01, 2020 10:07 am

Robert Błaszczak pisze:
wt wrz 01, 2020 7:03 am
Można to rozwiązać softem. Główny przekaźnik musiałby być sporych rozmiarów (obciążenie prądowe).
16A powinien wystarczyć. Więcej chyba nie ma sensu pchać w ten jeden przedłużacz. Ale fakt, soft spokojnie może załatwić tę sprawę.
Opis produktu

Listwa zasilająca RAINBOW PRO, z 5-oma gniazdami z bolcami uziemienia, z indywidualnymi włącznikami przy każdym gnieździe oraz z włącznikiem centralnym, a także z filtrem przeciwprzepięciowym.

Długość przewodu: 1.5 m.
Typ gniazda wyjściowego: Euro
Napięcie znamionowe: 250 V AC
Prąd znamionowy: 10 A/50 Hz
Maksymalny prąd impulsu: 6500 A
Maksymalny czas reakcji: 25 ns
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
radzik_r
Posty: 71
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

wt wrz 01, 2020 10:15 am

Goral64 pisze:
wt wrz 01, 2020 6:08 am
radzik_r pisze:
pn sie 31, 2020 8:06 pm

Plan zabawy jest następujący:
1. każde gniazdo sterowane osobno
2. wszystkie gniazda wyłączane głównym wyłącznikiem
3. i na koniec gdy gniazda wyłączone są głównym wyłącznikiem to nie ma możliwości włączenia pojedynczego gniazda
czyli tak jak oryginał, a dodatkowo sterowanie suplą
A czemu główne zasilanie nie jest sterowane zdalnie? Nie widzę dedykowanego przekaźnika...
główne sterowanie ma być sterowane też zdalnie,
sterowanie programowo, np gdy włącznikALL jest wyłączone to nie da się włączyć poszczególnych kanałów,
jednakże po przeanalizowaniu muszę wstawić albo przekaźnik (nie musi być na wysokie prądy) albo jakiś tranzystor do włączęnia podświetlenia w głównym włączniku by mieć sygnalizację włączenia
by to osiągnąć potrzebny jest soft który by realizował tą logikę, ale wstepnie przygotowany na kanałach wirtualnych już mam i działa prawidłowo.
Hobo
Posty: 26
Rejestracja: ndz wrz 29, 2019 8:08 pm

pn gru 14, 2020 8:37 pm

Byłbym zainteresowany tylko podpowiedz skąd i co to za obudowa?
A może zamiast fizycznego włącznika przy każdym gnieździe lepszy byłby switch na podobieństwo tych co są sonoff'ach? Albo jako dodatkowy przełącznik zamiennie z suplą...
radzik_r
Posty: 71
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

wt gru 15, 2020 4:54 pm

Hobo pisze:
pn gru 14, 2020 8:37 pm
Byłbym zainteresowany tylko podpowiedz skąd i co to za obudowa?
A może zamiast fizycznego włącznika przy każdym gnieździe lepszy byłby switch na podobieństwo tych co są sonoff'ach? Albo jako dodatkowy przełącznik zamiennie z suplą...
Temat rozkminiłem. Nie wiem czy wart zachodu, bo trzeba przerabiać połączenia całej listwy. Schemat wlacznika jaki znalazlem w Internecie też wprowadził mnie w blad. Mianowicie jak ten przełącznik jest w pozycji OFF to nie da się go zaświecić podpinajac sie pod wyprowadzenia by wskazywał stan ON jak włączymy kanał z telefonu. A na tym mi właśnie zależało zeby wlacznik dzialał zamiennie z suplą. Generalnie bardzo dużo roboty.

Autopsja przeprowadzona na Esperannza ELK101
Hobo
Posty: 26
Rejestracja: ndz wrz 29, 2019 8:08 pm

wt gru 15, 2020 8:23 pm

Pewnie te włączniki należałoby zastąpić przyciskiem typu "reset".
Porzuciłeś projekt? Jakie koszty wyszły?
Czy gniazda w tej listwie są demontowalne?
Szukałem takiego projektu; może przynajmniej gniazda będę mógł wykorzystać bo tablicowe są za duże...
radzik_r
Posty: 71
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

wt gru 15, 2020 8:39 pm

Hobo pisze:
wt gru 15, 2020 8:23 pm
Pewnie te włączniki należałoby zastąpić przyciskiem typu "reset".
Porzuciłeś projekt? Jakie koszty wyszły?
Czy gniazda w tej listwie są demontowalne?
Szukałem takiego projektu; może przynajmniej gniazda będę mógł wykorzystać bo tablicowe są za duże...
Nie porzuciłem.
Zrobiłem kilka płytek do tej listwy więc na pewno wykorzystam.
Włącznik też już doszedłem jak przerobić, żeby działał na przemiennie z tel. Generalnie sporo roboty.
Ale czasu braknie na wszystko na raz (robię upgrade sterownika na nowej PCB co zajmuje tez trochę czasu).
Zmiana włącznika mija się z celem bo trudno będzie znaleść na podmiane żeby działał jako chwilowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”