Możliwość zmiany GUID lub przypisane innego pod obecny.

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
lgorek
Posty: 31
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

wt wrz 01, 2020 7:48 am

Witam,

Osobiście sam bardzo dużo kombinuje z różnymi rodzajami sprzętu, sprawdzam jak się zachowują itp. Jednak czasami dochodzi do awarii danego ESP przez co wszystkie dane znikają.
Idealnym rozwiązaniem było by, aby ręcznie można było zmienić GUID czy to na CLOUD lub już w samej konfiguracji danego wsadu. Widziałem że, niektóre wsady mają taką możliwość jednak jest to rzadkość. A taka opcja pomogła by, dla przykładu mam ESP gdzie wgrany jest miernik energii oraz temperatury, jednak przez spięcie w sieci lub innego rodzaju awarię ulega uszkodzeniu. Dane które nam są potrzebne do sklonowania niego już nie istnieją. Dodatkowo nie możemy wejść do historii wyłączonego ESP, nawet gdy zaprogramujemy nowy taki sam to nie możemy go przypisać pod stary aby mieć ciągłość danych. Niby nic ale jak mamy pomiary różnego rodzaju sprzed 2 lat a inni czasami więcej to pasowało by mieć do nich dostęp.

PS.
Zaraz napiszecie że się to da mając na zewnętrznych stronach itp, może się i da ale po co tak komplikować sprawę, wystarczyło by dodać możliwość przypisania nowego czujnika lub GUID pod stary i gotowe.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1119
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt wrz 01, 2020 8:38 am

Workaroundy:

Jeśli masz własną instalację serwera - to pewnie w bazie danych możesz sobie GUID i AUTHKEY podmienić.
Jeśli używasz z publicznych serwerów, to pewnie ktoś to może ogarnąć w sytuacji kryzysowej.

Może da się też skopiować całego ESP (razem z obszarem flash gdzie się dane zapisują) i mieć kopię z GUIDem i AUTHKEY na wszelki wypadek.

Pozostaje jeszcze problem stanu licznika - na urządzenie trzeba by ustawić stan licznika z tego poprzedniego urządzenia. W przeciwnym wypadku na wykresie będzei duży "minus"
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9139
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 01, 2020 9:38 am

Można zrzucić całą pamięć wraz ze stanem licznika, guid-em itd.
lgorek
Posty: 31
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

wt wrz 08, 2020 8:34 pm

pzygmunt pisze:
wt wrz 01, 2020 9:38 am
Można zrzucić całą pamięć wraz ze stanem licznika, guid-em itd.
Czy da sie to zrobić gdy zostanie uszkodzony esp np przepięcie ? Lub poprostu padł sam z siebie. Chodzi mi w takiej sytuacji aby była możliwość wgrania softu do nowego esp i ustawenia wartości początkowych.

Podoba sytuacja moze byc jak rozwijamy projekty. Na początku mamy 5 esp ale z czasem moze okazać się ze wystarcza 2 bo rozbudowane zostaną o nowe funkce które sa w pozostałych 3.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”