funkcjonalność supla.org i supla.fracz

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Robik
Posty: 28
Rejestracja: pn lut 17, 2020 8:41 pm

pn paź 26, 2020 8:57 pm

Witam.

Post dotyczy poprawy funkcjonalności supla.org i poprawy błędów (jeśli tak to można nazwać, a raczej dopracowania) supla.fracz.
Na wstępie zajmuje się kotłami gazowymi CO/CUW wiele lat i nie będziemy poruszali kwestii budowy i funkcjonowania kotła bo pewnie mało kto tu wie jak to działa, zapewniam że organizacja sterownika w oparciu o supla.org i sceny supla.fracz jest 100% bezpieczna bo sterownik wcale nie ingeruje w układ bezpośredniego sterowania kotłem a działa jak sterowniki typu: auraton, euroster i wiele innych tego typu. Są to raczej regulatory z tzw. pozwoleniem startu. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany udzielę stosownych wyjaśnień. Zaletą jest pełna kontrola stanu ogrzewania z każdego miejsca na świecie.

Po wstępie przejdę do rzeczy:

Jeżeli chodzi o suplę.org mała uwaga by dodać funkcjonalność "kocioł" ponieważ nastąpiła integracja z asystentem google, który dość dobrze sobie radzi z poleceniami głosowymi, jednak rozpoznaje urządzenia po funkcjonalności choć steruję kotłem muszę wydać mu polecenie "włącz żarówkę" ponieważ ustawiona jest funkcjonalność "włącznik światła" jeżeli ustawię "włącznik zasilania" polecenie będzie musiało dotyczyć "włącz przekaźnik" czy jako podobnie inaczej asystent nie znajduje właściwego urządzenia do załączenia.
Jasne można to obejść bez problemu przez Automate tylko po co skoro można łatwiej i bez dodatkowego kosztu wykupienia pełnej licencji do Automate. Jak pokaże się funkcja "kocioł" asystent bez najmniejszego problemu pewnie załączy lub wyłączy kocioł.

W przypadku supla.fracz jest kilka kwestii.
Pierwsza - gubi dane pobierane choćby do wykresów temperaturowych, co skutkuje przerwami w wykresach. Uciążliwe ale mało.
Druga - generuje w historii kanału nie prawdziwe informacje na temat stanu urządzenia. Podaje na przykład, że kocioł pracował w nocy o 4.00 co jest nie możliwe, brak jakiegokolwiek pozwolenia pracy czy to z charmonogramu czy też sceny supla fracz bądź termostatu. Historia kanału pokazuje urządzenie załączone, choć logi jak najbardziej wskazują, że nic się nie działo, brak wpisów (czyli właściwe działanie) dodatkowo potwierdza brak pracy kotła stan temperatury wody na wyjściu kotła, wykres niemalże linia prosta, czyli kocioł na pewno nie pracował. Przydała by się korekta błędnych wpisów historii kanału lub przekłamania danych pobranych z supla.org
Trzecia - to niedopracowanie logiki termostatu (bynajmniej u mnie nie działa i na kilku urządzeniach wykonanych również, konieczne jest korygowanie jego pracy sceną na fraczu). Na czym polega. Otóż termostat w sterowaniu ręcznym załącza i wyłącza kocioł bezbłędnie, automat jest według mnie niedopracowany. Teraz dla wyjaśnienia termostat oferuje grzanie i chłodzenie świetne funkcje jeżeli logika działania by nie zawiodła. Pierwsze grzanie profil obejmuje temperaturę minimalną, przy której grzanie jest załączane i maksymalną, przy której grzanie winno być wyłączone. Podobnie chłodzenie nastawę temperatury maksymalnej, przy której rusza chłodzenie i mninimalnej, na której winno zostać zatrzymane. Sęk w tym, że profil automatyczny bezbłędnie uruchamia ogrzewanie, tu kocioł, lecz po osiągnięciu zadanej temperatury w mieszkaniu nie wyłącza kotła, muszę to korygować konkretną sceną na supla.fracz. Pewnie podobnie jest z chłodzeniem przyznam nie testowałem nie ta pora już. Idea polega na tym, że jeżeli jest za chłodno w mieszkaniu winno wystartować grzanie (temperatura minimalna dla grzania) po osiągnięciu zadanej temperatury profil powinien wyłączyć urządzenie grzewcze, tu kocioł, i czekać aż znowu w mieszkaniu się ochłodzi do temperatury minimalnej od której powtórzy cykl. Termostat jednak nie wyłącza ogrzewania co może doprowadzić do absurdu gdy będziemy jednocześnie grzali i chłodzili, gdyż urządzenie grzewcze nie zostanie wyłączone, temperatura będzie rosła do momentu załączenia urządzenia chłodzącego i będziemy jednocześnie grzali i chłodzili a gdzie jeszcze zakres tolerancji temperaturowej? Zwięźle istota układu polega na tym: jak jest chłodno grzej do zadanej temperatury i wyłącz, gdy jednak jeszcze rośnie temperatura z innych powodów (żona piecze dużo) i osiągnie temperaturę maksymalną wówczas włącz chłodzenie, wychłodź do zadanej i wyłącz klimatyzację, czyli chłodno włącz kocioł jak dojdzie do temperatury komfortowej wyłącz (ale najpierw wyłącz przed chłodzeniem) od wyłącz zakres tolerancji termicznej, jak się robi za gorąco rozpocznij chłodzenie, gdy wychłodzisz wyłącz (ale wyłącz zanim zaczniesz grzać)
To takie pierwsze uwagi.
Jednak ocena całości genialne rozwiązanie, szkoda, że nie chodzi na jednej stronie ale wszystkiego mieć nie można.
Pomysł rewelacja.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 26, 2020 10:08 pm

Termostat będzie zupełnie inaczej realizowany, a to co obecnie jest to jest rozwiązanie przejściowe. Termostat musi być urządzeniem niezależnym od serwera, skryptów czy aplikacji. Samodzielnie musi pilnować harmonogramów, histerezy, temperatury itd. Serwer jest już od dawna pod to przygotowany. Aplikacja w dużym stopniu też. Już niedługo udostępnimy co trzeba by każdy mógł zbudować termostat z prawdziwego zdarzenia.
Robik
Posty: 28
Rejestracja: pn lut 17, 2020 8:41 pm

pn paź 26, 2020 10:32 pm

Ok rozumie idę która kieruje zmianą rozwiązania termostatu, ale termostat jest wbudowany w kocioł gazowy w jego układ bezpieczeństwa i we wszystkie sterowniki kotłów, sterowniki główne mam na myśli a ten termostat idealnie się by sprawdzał jako opcja programowa regulatora nazwijmy go pokojowego, jeżeli ktoś potrzebuje tu aż takiej niezawodności to zgadzam się oczywiście. Ale to bez znaczenia dla regulatora temperatury czy wyłączy o 1 stopień wyżej czy niżej przeciętny człowiek i tak takiej różnicy nie wyczuje, a przy awarii serwera i tak sterowanie realizuje wyłącznie płyta główna kotła i jej program, zresztą nadzór nad pracą kotła ma ona przez cały czas. W sterownikach naściennych też może ulec uszkodzeniu czujnik temperatury, wyładować się może bateria i nie szkodzi to ogrzewaniu ani jego nie wyłącza (choć tu akurat są dwie opcje ustawienia przekaźnika). Ten termostat u Pana jest akurat fajną sprawą i dla nie zaznajomionych z tematem prosty do ogarnięcia i naprawdę fajnie by było gdyby został bo łatwiej im ustawić parametry pracy (regulacji jak ciepło ma być w pokoju). Dla całości i spójności programowania nastaw super sprawa. A w termostaty odpowiedzialne za bezpieczeństwo pracy kotłów w ogóle czy to gazowych, olejowych czy też tradycyjnych to bym się tu nie brał w ogóle, a co z atestami bezpieczeństwa, co gdy kocioł eksploduje, zagotowany kocioł to bomba. Ryzyko odszkodowań spore i nie tylko odszkodowań. Sterownik o którym piszę nie jest potrzebny do pracy kotła, one bez nich potrafią pracować i sporo kotłów serwisowałem bez regulatora pokojowego, różnica taka że pracuje ciągle w trybie cyklicznym, a sterownik (regulator) pokojowy poprawia komfort użytkowania kotła no i oczywiście sporo oszczędza na paliwie gazowym. Jeszcze jedno jak znam ludzi udostępnienie termostatu z prawdziwego zdarzenia jak to Pan określił na pewno spowoduje montowanie ich w układy grzewcze jeszcze pół biedy jak w obieg (choć przy tradycyjnych kotłach to już ryzykowne może być) a co jeżeli ktoś wpadnie na pomysł zabezpieczenia tak samego kotła, w układach elektrycznych są jeszcze zabezpieczenia ale na kotłach może być krucho, widziałem sporo samoistnych przeróbek i poprawek czasem aż dziw, że nic się nie stało po czym za rok na kolejnym przeglądzie to samo, poprawiono producenta a poźniej i mnie bo "gość" i tak wie lepiej. Np: jak jest problem z ciągiem zamiast zająć układem powietrzno-spalinowym, wentylatorem lepiej rozhermetyzować komorę spalania i problemy ustają. Dobra to nie miejsce na tą dyskusję ale akurat ten termostat popieram w całości.

Mogę się jeszcze dowiedzieć jak konkretnie cel przyświeca koncepcji termostatu "o zwiększonym poziomie bezpieczeństwa" bo osobiście widział bym dla niego kilka zastosowań ale raczej zbliżonych do obecnego rozwiązania. Do układu jako element wykonawczy i jedyny bez odpowiedniego certyfikatu bym go nie zastosował, poza tym żeby gwarantował niezawodność jakiegoś stopnia musi być połączony przewodem z urządzeniem grzewczym to jedno a drugie takie urządzenia przeważnie są montowane w kotłowniach, piwnicach lub w WC i łazienkach by sprawdzał temperaturę w pomieszczeniach mieszkalnych czy użytkowych musi mieć łączność z czujnikiem temperatury jeżeli będzie ona WiFi istnieje ryzyko braku komunikacji pomiędzy modułami, czyli najbezpieczniej było by połączyć czunik temperatury z termostatem za pomocą przewodu a to niesie za sobą konieczność rozprowadzenia okablowania. Zwiększa koszty nie zmieniając zasady funkcjonowania, oczywiście dla rozwoju platformy jest to i wszechstronności zastosowania jest to dobre ale czy niezbędne w prostych i skutecznych rozwiązaniach przy tym również bezpiecznych. Jako dodatkowy moduł jest na pewno OK, ale mógłby funkcjonować równolegle z obecnym rozwiązaniem i raczej oficjalnie wyłączył bym jego zastosowanie w układach bezpieczeństwa do czasu certyfikacji.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt paź 27, 2020 8:37 am

Ideą nie jest zastępowanie regulatorów kotła. Chodzi i możliwość podłączenia sterowania pod dedykowane pod to wejście kotła tak jak podłącza się np. termostat ścienny. Zastosowań termostatu jest wiele. To co przygotujemy będzie w dwóch wersjach. Pierwsza to DIY, a druga to rozwiązania komercyjne. Działanie termostatu nie powinno być zależne od internetu/dostępności serwera bo to wpływa na jakość i komfort. Dopiero pod takim rozwiązaniem będziemy mogli się podpisać.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 412
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt paź 27, 2020 8:59 am

Robik pisze:
pn paź 26, 2020 8:57 pm
...
Na wstępie zajmuje się kotłami gazowymi CO/CUW wiele lat i nie będziemy poruszali kwestii budowy i funkcjonowania kotła bo pewnie mało kto tu wie jak to działa,...
1) kocioł to nie rakieta i zapewne wiele osób tu z forum zna budowę i jak to działa ;)
2) :oops: c.w.u.
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Robik
Posty: 28
Rejestracja: pn lut 17, 2020 8:41 pm

wt paź 27, 2020 1:47 pm

No kolego MadOnion78 fakt kocioł nie rakieta, złapałeś mnie - CWU, czeski błąd, zobacz o której pisane zdarzyło się. Jednak nie jestem pewien czy znajomość kolejności literek to to samo co znajomość działania kotła nie ta z instrukcji obsługi poza tym tylko taka uwaga do całości tekstu ??


Kwestia wersji komercyjnej, czyli oferownej na rynku jako kompletny regulator pokojowy ??? czy zestaw do ewentualnego samodzielnego montażu ?? Rozumiem, że to będzie regulator pokojowy nazwijmy "na ścienny" z dostępem do nastaw przez neta ? coś takiego już oferowanego w handlu w cenie ??
Przewidujecie sterowanie bardziej złożonymi układami niż sam kocioł wiszący na ścianie, choćby pompami kolektorów, elektrozaworami dławiącymi, regulację temperatury przepływem, zawory trójdrożne, bypass-y bo takich nie ma w powszechnej ofercie, dedykowane przez poszczególnych producentów trochę już kosztują.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt paź 27, 2020 1:58 pm

Z tego co się orientuję Zamel planuje wprowadzić min trzy wersję.
Pierwsza w formie modułu z przekaźnikiem na pokładzie oraz termometrem na radiu z baterią.
Taki moduł montujesz do kotła/grzejnika/zaworu podłogówki itp..

Druga to klon tej pierwszej tylko z większą liczbą przekaźników na pokładzie.

Trzecia to regulator naścienny w stylu retro. Będzie wyglądał jak GKW-01 z cennika.

Jeśli chodzi o DIY to zostało przygotowanie dostosowanie aplikacji na Androida/iOS i przygotowanie przykładów dla ESP i Arduino.
Tutaj już każdy skleci sobie co będzie chciał.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1786
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 27, 2020 2:52 pm

Robik pisze:
wt paź 27, 2020 1:47 pm
Przewidujecie sterowanie bardziej złożonymi układami niż sam kocioł wiszący na ścianie, choćby pompami kolektorów, elektrozaworami dławiącymi, regulację temperatury przepływem, zawory trójdrożne, bypass-y bo takich nie ma w powszechnej ofercie, dedykowane przez poszczególnych producentów trochę już kosztują.
Chcesz robić DYI czy kupować gotowe produkty?
Jeśli chodzi o gotowce, to pewnie pojawią się termostaty sterujące jakimś przekaźnikiem. Więc jeśli danym urządzeniem można sterować przez podanie sygnału na przekaźniku, to będzie się tym dało wysterować z Supli przy użyciu gotowych produktów.

Ja niczym nie handluję, ale gdybym handlował, to większość tych rzeczy, które wymieniłeś to bardzo wąski rynek, do którego automatyka ze sterowaniem na telefonie to raczej zbędna fanaberia.
Natomiast na DYI zrobisz wszystko czego dusza zapragnie. Ograniczają Cię tylko Twoje umiejętności (elektronika, programowanie) lub finanse jeśli chciałbyś coś takiego zlecić podwykonawcom.
Produkty dedykowane od różnych producentów kosztują sporo, bo:
1. Jest małe zapotrzebowanie na rynku
2. Zaprojektowanie, zbudowanie, napisanie oprogramowania to dość kosztowne rzeczy.
Inne ceny ustalasz dla produktów sprzedawanych w tysiącach sztuk, a inne jeśli sprzedajesz kilkadziesiąt rocznie. W obu przypadkach nakłady inwestycyjne są często podobne, więc cena produktu musi być adekwatna.

Opisz może jakieś konkretne przykłady do czego przy każdym z tych urządzeń przydałoby Ci się sterowanie/monitoring w aplikacji na telefonie.
flowerek
Posty: 208
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

wt paź 27, 2020 6:15 pm

A mnie zastanawia ktory instalator dobierze do kotła marki xxx sterowniki pokojowe supla skoro praktycznie kazdyproducent kolow ma swoje rozwiazania.
Moj sasiad jest instalatorem, gadalem z nim o tym. Jego praktyka z uwagi na unikniecie klopotow gwarancyjnych to montaz dedykowanych firmowych sterownikow.
Podobnie prawie kazdy producent ma swoje moduly wifi do kotlow.

Ja kiedys pisalem na forum o termostatach...ale mialem na mysli wylacznie system "zewnetrzny" od kotla czyli sterowanie zaworami obiegow podlogowki oraz grzejnikow. Sterjemy sobie temp. w pokojach a kociol juz wie co ma robic...bo mierzy przeplyw i temp. powrotu.
Dzis mam system zewnetrznej firmy ale wolalbym.miec to w supli i ustawiac z komorki.
Taki sobie zrobilem z zaworu, sonoffa i skryptoe fracza ale tylko na 1 obwodzie w garazu. Smiga a nawet jak cos sie zawiesi to tylko garaz.

Moze zamel ma swoje badania marketingowe i sie myle...ale nie wroze mega sprzedazy. Ciekaw tez jestem czy sprzedaja sie licznik pradu i impulsow.??
Jak dla mnie niszowe produkty.
11xSRW-01, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1786
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 27, 2020 6:51 pm

flowerek pisze:
wt paź 27, 2020 6:15 pm
Kotły gazowe to nie cały świat.
Większość sterowników/termostatów steruje przekaźnikiem. Przekaźnik można podłączyć do sterowania zwrotem od obwodu grzewczego.
Poza tym ludzie montują kable grzewcze, maty elektryczne, folie grzewcze - to wszystko wymaga sterownika (z reguły jeden sterownik na pomieszczenie). Ja siebie kupiłem kiedyś 14 sterowników do kabli grzewczych do domu. Trochę mnie poniosło, bo dałem ponad 500 zł za sztukę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”