Odczyt danych z falownika Fronius

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Lesik
Posty: 30
Rejestracja: czw kwie 19, 2018 7:51 pm

sob lis 07, 2020 9:13 am

Witam. Gdyby ktoś potrzebował jakiejś pomocy to mam froniusa i smartmetera.
bigthomas
Posty: 118
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

sob lis 07, 2020 12:08 pm

Jednak na ESP32 działa wszystko OK.
Problem był po stronie biblioteki WiFi.h
alsec
Posty: 37
Rejestracja: ndz sty 01, 2017 10:02 pm

sob lis 07, 2020 6:13 pm

Mam problem z pobraniem z githuba pliku do arduino. Niby otwieram plik w arduino ale podczas kompilacji pokazuje blad(brak) biblotek. Czy moge prosic na emalia plik zip z calym pakietem plikow. wza@op.pl
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lis 07, 2020 9:45 pm

alsec pisze:
sob lis 07, 2020 6:13 pm
Mam problem z pobraniem z githuba pliku do arduino. Niby otwieram plik w arduino ale podczas kompilacji pokazuje blad(brak) biblotek. Czy moge prosic na emalia plik zip z calym pakietem plikow. wza@op.pl
Pobierz tego zipa: https://github.com/klew/arduino/archive/master.zip
W pliku zip wejdź do katalogu: /arduino-master/libraries/
Następnie wypakuj z niego folder SuplaDevice do folderu, gdzie Twoje Arduino IDE ma biblioteki (jeśli nie wiesz gdzie to jest, to w Arduino kliknij: Plik->Ustawienia i tam będzie "lokalizacja szkicownika" - w tym katalogu powinien być katalog libraries - do niego trzeba to wgrać).

Nastepnie uruchom Arduino. Kliknij Plik->Przykłady->SuplaDevice->Fronius
Jeśli nie możesz znaleźć przykładu, to coś się nie udało z instalacją biblioteki.

Program nie ma żadnych zewnętrznych zależności, więc powinno się kompilować. Upewnij się jeszcze, że masz najnowsze wersje Arduino oraz płytek.

Jeśli coś nadal nie działa, to pokaż jakie błędy masz.
Fryga
Posty: 10
Rejestracja: wt paź 13, 2020 5:57 pm

sob lis 07, 2020 10:08 pm

Walcze z kompilatorem w IDE.

Arduino\libraries\SuplaDevice\src/SuplaDevice.cpp:29: multiple definition of `SuplaDeviceClass::status(int, char const*)';

no i nie wiem czy nie mam gdzieś starej instancji SuplaDevice. 5 minut kompilacji i znowu. Nerki już nie wytrzymują :-) od tych przerw na pomarańczowy status kompilatora :)

help!
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lis 07, 2020 10:30 pm

Fryga pisze:
sob lis 07, 2020 10:08 pm
Walcze z kompilatorem w IDE.

Arduino\libraries\SuplaDevice\src/SuplaDevice.cpp:29: multiple definition of `SuplaDeviceClass::status(int, char const*)';

no i nie wiem czy nie mam gdzieś starej instancji SuplaDevice. 5 minut kompilacji i znowu. Nerki już nie wytrzymują :-) od tych przerw na pomarańczowy status kompilatora :)

help!
Pokaż więcej loga z kompilacji. W następnych linijkach powinno pokazywać, gdzie jeszcze trafił na definicję tej samej metody. Jeśli to inna kopia biblioteki, to będziesz wiedział gdzie szukać ;)
Fryga
Posty: 10
Rejestracja: wt paź 13, 2020 5:57 pm

sob lis 07, 2020 10:48 pm

Dzieki.

wysłałem na priv @supla.forum
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lis 07, 2020 10:58 pm

Fryga pisze:
sob lis 07, 2020 10:48 pm
Dzieki.

wysłałem na priv @supla.forum
Do mnie nic nie dotarło
alsec
Posty: 37
Rejestracja: ndz sty 01, 2017 10:02 pm

ndz lis 08, 2020 8:59 am

Z tego co widze to moge to wgrac na plytke mega z nakladka internetowa lub bezposrednio na esp8266. Musze tylko jedynie odznaczyc odpowiednie linijki w kodzie. A czy moge cale urzadzenie testowac zdala od falownika gdyz mam do niego dostep w internecie (otworzylem porty) jedynie musze oprocz ip podac w kodzie programu nr portu. Gdzie go dopisac?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lis 08, 2020 9:07 am

alsec pisze:
ndz lis 08, 2020 8:59 am
Z tego co widze to moge to wgrac na plytke mega z nakladka internetowa lub bezposrednio na esp8266. Musze tylko jedynie odznaczyc odpowiednie linijki w kodzie. A czy moge cale urzadzenie testowac zdala od falownika gdyz mam do niego dostep w internecie (otworzylem porty) jedynie musze oprocz ip podac w kodzie programu nr portu. Gdzie go dopisac?
W konstruktorze klasy Fronius po przecinku dodaj port.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”