Odczyt danych z falownika Fronius

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lis 08, 2020 4:34 pm

alsec pisze:
ndz lis 08, 2020 4:23 pm
Ruszylo dopiero jak haslo wziolem w nawiasy. Z laptopa na stronie supli ( na moim koncie) widze licznik energii ale w telefonie go niemam. Zakladam ze to juz tylko problem w ustawieniach konta
Powinien się pojawić od razu. Chyba że masz jakieś lokalizacje ukryte przed tym telefonem
alsec
Posty: 37
Rejestracja: ndz sty 01, 2017 10:02 pm

ndz lis 08, 2020 4:40 pm

Juz ma na telefonie. Zobaczymy czy jak wstanie slonce to zaczna pojawiac sie jakies parametry. Narazie pokazuje mi jakas wartosc kwh ktorej jak narazie niepotrafie przypisac do aktualnych wskazan falownika.
alsec
Posty: 37
Rejestracja: ndz sty 01, 2017 10:02 pm

ndz lis 08, 2020 5:33 pm

Ale jest jeden problem. Mam instalacje PV zlozona 2 falownikow fronius. Ale tylko jeden jest podpiety do sieci lan. Jest on ustawiony jako master a drugi pracuje jako slave. I jego juz nie widze w supli
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lis 08, 2020 6:22 pm

alsec pisze:
ndz lis 08, 2020 5:33 pm
Ale jest jeden problem. Mam instalacje PV zlozona 2 falownikow fronius. Ale tylko jeden jest podpiety do sieci lan. Jest on ustawiony jako master a drugi pracuje jako slave. I jego juz nie widze w supli
Da się z tego pierwszego falownika odczytać dane z obu?
alsec
Posty: 37
Rejestracja: ndz sty 01, 2017 10:02 pm

ndz lis 08, 2020 7:43 pm

Jak sie loguje na ip tego pierwszego bo tylko na niego mozna to widze parametry obydwoch falownikow .
alsec
Posty: 37
Rejestracja: ndz sty 01, 2017 10:02 pm

ndz lis 08, 2020 7:47 pm

http://ip falownika/solar_api/v1/GetInverterRealtimeData.cgi?Scope=Device&DeviceID=1&DataCollection=CommonInverterData


Jak zmieniam w tym linku ID=1 na ID=2 to wydaje mi sie ze jestem na drugim falowniku
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lis 08, 2020 10:46 pm

alsec pisze:
ndz lis 08, 2020 7:47 pm
http://ip falownika/solar_api/v1/GetInverterRealtimeData.cgi?Scope=Device&DeviceID=1&DataCollection=CommonInverterData


Jak zmieniam w tym linku ID=1 na ID=2 to wydaje mi sie ze jestem na drugim falowniku
Dodałem opcję czytania danych z wielu falowników. Wystarczy dodać trzeci parametr i określić jakie deviceId ma być czytane, np:

Kod: Zaznacz cały

  new Supla::PV::Fronius(IPAddress(192, 168, 0, 5), 80, 1);  // deviceId = 1
  new Supla::PV::Fronius(IPAddress(192, 168, 0, 5), 80, 2);  // deviceId = 2
alsec
Posty: 37
Rejestracja: ndz sty 01, 2017 10:02 pm

pn lis 09, 2020 12:58 pm

Przelacza mi sie pomiedzy falownikami po zmianie parametru devceId. Lecz jak wgrywan plik do arduino z 2 linjkami odpowiedzialnymi za 1 i 2 falownik to przestaje dzialac. Czy cos zle robie czy poprostu dwuch falownikow naraz 1 arduino nie obsluguje.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lis 09, 2020 1:09 pm

alsec pisze:
pn lis 09, 2020 12:58 pm
Przelacza mi sie pomiedzy falownikami po zmianie parametru devceId. Lecz jak wgrywan plik do arduino z 2 linjkami odpowiedzialnymi za 1 i 2 falownik to przestaje dzialac. Czy cos zle robie czy poprostu dwuch falownikow naraz 1 arduino nie obsluguje.
Na Arduino Mega jest problem z pamięcią. Z dwoma licznikami elektrycznymi może być ciężko.
Będę dorzucał poprawkę do proto.h, aby trochę ograniczyć zużycie, ale nie wiem czy to wystarczy.
piotrekk
Posty: 50
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

pt gru 11, 2020 9:02 pm

Witam, czy mogę do kodu dołożyć czujnik temperatury 18b20? chciał bym sprawdzać przy okazji temperaturę w pomieszczeniu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”