Wyłączenie WI-FI

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Jan Ka
Posty: 6
Rejestracja: pt lis 27, 2020 7:26 am

wt gru 01, 2020 11:05 am

Przydałaby się funkcja w aplikacji wyłączenia działania przez WI-FI, żeby połączenie było realizowane tylko przez sieć komórkową nawet wtedy kiedy telefon jest podłączony do WI-FI tak jak jest to w podobnej aplikacji eWelik. W sytuacji kiedy wyjeżdżamy z domu ale jeszcze jesteśmy w zasięgu Wi-Fi uruchomimy aplikację a następnie wyjedziemy poza zasięg Wi-Fi wówczas trzeba ponownie uruchomić aplikację ponieważ sterowanie np. bramy nie działa.
lukfud
Posty: 774
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt gru 01, 2020 11:34 am

Jan Ka pisze:
wt gru 01, 2020 11:05 am
Przydałaby się funkcja w aplikacji wyłączenia działania przez WI-FI, żeby połączenie było realizowane tylko przez sieć komórkową nawet wtedy kiedy telefon jest podłączony do WI-FI tak jak jest to w podobnej aplikacji eWelik. W sytuacji kiedy wyjeżdżamy z domu ale jeszcze jesteśmy w zasięgu Wi-Fi uruchomimy aplikację a następnie wyjedziemy poza zasięg Wi-Fi wówczas trzeba ponownie uruchomić aplikację ponieważ sterowanie np. bramy nie działa.
Zawsze można wyłączyć wifi przed wyjściem z domu.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 864
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt gru 01, 2020 12:07 pm

Przecież to już było! I to całkiem niedawno.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1756
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt gru 01, 2020 12:11 pm

Jan Ka pisze:
wt gru 01, 2020 11:05 am
wówczas trzeba ponownie uruchomić aplikację ponieważ sterowanie np. bramy nie działa.
U mnie sterowanie bramą (i innymi rzeczami) działa poprawnie po zmianie sieci przez aplikację. Tylko przelogowywanie jest dość męczące, bo kilka sekund to zajmuje.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10062
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt gru 01, 2020 12:17 pm

Generalnie o routingu decyduje OS. Można spróbować dodać do aplikacji reakcję na event o zmianie sieci aby się szybciej przeładowała ale nie wiem jak to będzie działać w praktyce. Można też spróbować wysyłać do systemu informację o preferowanym interfejsie ale też tego nie "ćwiczyliśmy".

[EDIT]
Mogę przygotować wersję, która podłączy się pod eventy systemu o jakości połączenia i reagując na nie spróbuję szybciej wymuszać restart połączenia. Musiałbyś to u siebie przetestować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”