Domena dla użytkowników

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 09, 2020 10:44 am

Mam kilka domen zarejestrowanych z Suplą w nazwie. Pomyślałem, że jedna z nich moglibyśmy przeznaczyć na projekty/serwery/prywatne instancje użytkowników.

Wydaje mi się, że supla.io by się do tego najbardziej nadawała.
Co sądzicie ?

[EDIT]
Dla zainteresowanych
viewtopic.php?p=82424#p82424
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr gru 09, 2020 10:48 am

I można by przenieść tam na przykład skrypty - scripts.supla.io --> nie musielibyście tak cały czas tego frącza powtarzać ;)
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1190
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr gru 09, 2020 10:51 am

Super sprawa i ładnie brzmi :D
fracz pisze:
śr gru 09, 2020 10:48 am
I można by przenieść tam na przykład skrypty - scripts.supla.io --> nie musielibyście tak cały czas tego frącza powtarzać ;)
a może lepiej addons.supla.io
Ta nazwa "skrypty" średnio pasują do tego co stworzyłeś :mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1438
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr gru 09, 2020 10:54 am

Dobra myśl, tylko jest jedno ale ;)
Kto będzie zarządzał strefą DNS?
Każda instancja to musiałaby być subdomena z rekordem A
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 09, 2020 10:58 am

Ja ;)

A i MX jeśli ktoś pocztę będzie chciał też w takiej domenie mieć.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1438
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr gru 09, 2020 10:59 am

Masz na to czas :?: ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 09, 2020 11:00 am

Nie mam ale jak już pójdę spać to w trakcie snu wygospodaruje chwilę aby dodać do strefy życzenia użytkowników.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1438
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr gru 09, 2020 11:11 am

To jeszcze może być CNAME dla zmiennych IP

Trzeba by jakiś formularz stworzyć na te potrzeby i gdzieś te dane zapisywać. A potem jakiś skrypt do tego upleść, żeby robił import wszystko do strefy DNS.
Ręcznie, to szkoda Twego czasu :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10123
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 09, 2020 11:15 am

CNAME do domen, które mogą wskazywać na zmienne IP, czyli dla tych co mogą nie wiedzieć o co chodzi. Załóżmy, że ktoś ma domenę

abcdfgh.noip.com to może mieć do tego alias mojadomena.supla.io
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1438
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr gru 09, 2020 11:28 am

Zgadza się
mojadomena.supla.io wskazuje wtedy na abcdfgh.noip.com
dzięki temu w .env instancji albo w apce będzie można wpisać mojadomena.supla.io i wszycho będzie banglać nawet jak się IP zmieni na routerze.

Edit:
I łądnie to wygląda nie tak jak jakieś tam abcdfgh.noip.com :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”