Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

maniex36

vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 10:49 am
maniex36 wrote: Fri Oct 10, 2025 10:36 am Witam. Zaktualizowałem wczoraj bramkę i po aktualizacji na czujnikach zalania spadło napięcie. Czujniki wysłały powiadomienie o zalaniu i zostały w takim stanie, musiałem ręcznie je wysterować. Tak miało być?
Po kolei:

co to znaczy "spadło napięcie" i jaki ma to związek z aktualizacją?

jak wysterowałeś czujniki ręcznie?
Przed aktualizacją bateria na jednym czujniku miała 2 kreski a po aktualizacji alarm niski poziom baterii, drugi czujnik miał 3 kreski po ma 2 kreski. Wysterowałem czyli wziąłem kawałek przewodu i zwarłem styki na czujnikach i ich stan wrócił do nie zalane.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Fri Oct 10, 2025 11:36 am
vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 9:02 am
Mario78 wrote: Fri Oct 10, 2025 8:56 am Nie moge się nadziwić jak szybko rozwijasz tą bramkę. Jakoś za chwile chyba będzie rok jak zacząłeś?
viewtopic.php?p=193019#p193019
Pamiętam, jakby to było wczoraj. Wspieram od pierwszego dnia i wspierać nie przestanę :)
Ile razy padło hasło czujniki Zibiego :D
Dziękuję!
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 139 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 11:44 am czujniki Zibiego :D
Może "czujniki Zigbiego"? ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Mario78
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Fri Oct 10, 2025 11:36 am
vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 9:02 am
Mario78 wrote: Fri Oct 10, 2025 8:56 am Nie moge się nadziwić jak szybko rozwijasz tą bramkę. Jakoś za chwile chyba będzie rok jak zacząłeś?
viewtopic.php?p=193019#p193019
Pamiętam, jakby to było wczoraj. Wspieram od pierwszego dnia i wspierać nie przestanę :)
No ja tez pamiętam. Otworzyły mi się oczy jakie są możliwości stosowania zigbee w moim domu. Tani - szybko i na bateriach co do tej pory było wielkim ograniczeniem bramek na supli.
Myślałem sobie tak. Fajnie, że coś się ruszyło ale zanim to będzie działać to pewnie z 5 lat jeśli zapału wystarczy Twórcy....a tu prosze już jest całkowicie dla mnie funkcjonalne rozwiązania oparte o zigbee. SUPER
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

A ja już zapomniałem, jak to było przed Zigbee 😁
PijanySmerf

vajera wrote: Sat Oct 04, 2025 6:38 pm Wersja 0.9.61-04/10/2025: wprowadza elementy lokalnej logiki - będę wdzięczny za testy i wszelkie uwagi 😉

Krótka instrukcja:

W zakładce Zigbee channels pojawiło się kilka nowych przycisków - ponieważ najlepiej pracuje się na przykładach poniżej propozycja testu.
  • Korzystając z tych nowych przycisków dodajemy dwa wirtualne przekaźniki i nadajemy im nazwy Input 1 i Input 2, następnie dodajemy trzeci przekaźnik i nadajemy mu nazwę Result.
  • Następnie dodajemy bramkę AND.
  • Restartujemy bramkę.
  • Wchodzimy w zakładkę Local actions.
  • Source channel Input 1, event ON_TURN_ON, destination channel bramka AND, action TURN_ON.
  • Source channel Input 1, event ON_TURN_OFF, destination channel bramka AND, action TURN_OFF.
  • Source channel Input 2, event ON_TURN_ON, destination channel bramka AND, action TURN_ON.
  • Source channel Input 2, event ON_TURN_OFF, destination channel bramka AND, action TURN_OFF.
  • Source bramka AND, event ON_TURN_ON, destination channel Result, action TURN_ON.
  • Source bramka AND, event ON_TURN_OFF, destination channel Result, action TURN_OFF.
  • Restartujemy bramkę.
  • Możemy testować w aplikacji Supla.
To ja mam pytanie bo wubierajac termostat mamy do wyboru co prawda set temp ale nie ma gdzie wpisac tej temp jak to ogarnac??
vajera

sasik wrote: Sat Oct 11, 2025 5:42 pm
vajera wrote: Sat Oct 04, 2025 6:38 pm Wersja 0.9.61-04/10/2025: wprowadza elementy lokalnej logiki - będę wdzięczny za testy i wszelkie uwagi 😉

Krótka instrukcja:

W zakładce Zigbee channels pojawiło się kilka nowych przycisków - ponieważ najlepiej pracuje się na przykładach poniżej propozycja testu.
  • Korzystając z tych nowych przycisków dodajemy dwa wirtualne przekaźniki i nadajemy im nazwy Input 1 i Input 2, następnie dodajemy trzeci przekaźnik i nadajemy mu nazwę Result.
  • Następnie dodajemy bramkę AND.
  • Restartujemy bramkę.
  • Wchodzimy w zakładkę Local actions.
  • Source channel Input 1, event ON_TURN_ON, destination channel bramka AND, action TURN_ON.
  • Source channel Input 1, event ON_TURN_OFF, destination channel bramka AND, action TURN_OFF.
  • Source channel Input 2, event ON_TURN_ON, destination channel bramka AND, action TURN_ON.
  • Source channel Input 2, event ON_TURN_OFF, destination channel bramka AND, action TURN_OFF.
  • Source bramka AND, event ON_TURN_ON, destination channel Result, action TURN_ON.
  • Source bramka AND, event ON_TURN_OFF, destination channel Result, action TURN_OFF.
  • Restartujemy bramkę.
  • Możemy testować w aplikacji Supla.
To ja mam pytanie bo wubierajac termostat mamy do wyboru co prawda set temp ale nie ma gdzie wpisac tej temp jak to ogarnac??
Masz na myśli akcje? Supla nie pozwala na ustawienie konkretnej wartości przy pomocy akcji - masz bodajże akcje INCREASE_TEMPERATURE and DECREASE_TEMPERATURE, które zmieniają temperaturę bodajże o 0,5 st. C?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

Wersja 0.9.95-15/10/2025:

- nowa flaga dla kanałów termostatu - cooperative childlock ,

- nowe urządzenie- sterownik 8 kanałowy Tuya (kudos @Lector - logi i testy) - warto zaznaczyć, że tego urządzenia nie ma w żadnej bazie 😉,

- zakładka Local actions została rozbudowana o możliwość dodawania warunkowania - do tej pory było to możliwe wyłącznie z poziomu konsoli.
Uwaga - warunkowanie może być określone wyłącznie dla kanałów Supla, bo tylko one zwracają wartość, natomiast obiektem docelowym może być również bramka logiczna.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

Wersja 0.9.99-18/10/2025:

- nowe urządzenie - sterownik Tuya 5- kanałów (kudos @Lector),

- poprawki błędów,

- nowa funkcjonalność (faza eksperymentalna) - zdalny przekaźnik (remote relay) - szczegóły tutaj ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
maniex36

maniex36 wrote: Fri Oct 10, 2025 11:42 am
vajera wrote: Fri Oct 10, 2025 10:49 am
maniex36 wrote: Fri Oct 10, 2025 10:36 am Witam. Zaktualizowałem wczoraj bramkę i po aktualizacji na czujnikach zalania spadło napięcie. Czujniki wysłały powiadomienie o zalaniu i zostały w takim stanie, musiałem ręcznie je wysterować. Tak miało być?
Po kolei:

co to znaczy "spadło napięcie" i jaki ma to związek z aktualizacją?

jak wysterowałeś czujniki ręcznie?
Przed aktualizacją bateria na jednym czujniku miała 2 kreski a po aktualizacji alarm niski poziom baterii, drugi czujnik miał 3 kreski po ma 2 kreski. Wysterowałem czyli wziąłem kawałek przewodu i zwarłem styki na czujnikach i ich stan wrócił do nie zalane.
Witam. W aplikacji supla świeci się symbol rozladowanej baterii, wymieniłem na nową i dalej jest na czerwono. Można to jakoś zmienić?

Return to “Bramka ZigBee”