[Poradnik] dla leniwych - pakiet startowy [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

A czy bramkę ESP32-C6 można umieścić w tablicy rozdzielczej i zasilić ją z zasilacza 5V na szynę? Jeśli tak, to gdzie na płytce należałoby podłączyć plus i minus?
Czy jednak nie jest to najlepszy pomysł i trzeba zasilić płytkę z gniazdka przez port USB-C?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

adamigo wrote: Tue Feb 17, 2026 12:43 pm To jeszcze pytanie na lokalnym rynku widzę tylko opcje z 16mb czy też będzie ok zamiast wersji ESP32-C6-DevKitC-1-N8

https://allegro.pl/oferta/esp32-c6-n16- ... 6086086192
Tak.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Robinson74 wrote: Tue Feb 17, 2026 12:49 pm A czy bramkę ESP32-C6 można umieścić w tablicy rozdzielczej i zasilić ją z zasilacza 5V na szynę? Jeśli tak, to gdzie na płytce należałoby podłączyć plus i minus?
Czy jednak nie jest to najlepszy pomysł i trzeba zasilić płytkę z gniazdka przez port USB-C?
Podłączasz 5V na piny +5V i GND. Nie musi być moduł zasilany z USB.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robinson74 wrote: Tue Feb 17, 2026 12:49 pm A czy bramkę ESP32-C6 można umieścić w tablicy rozdzielczej i zasilić ją z zasilacza 5V na szynę? Jeśli tak, to gdzie na płytce należałoby podłączyć plus i minus?
Zasilisz jak chcesz. Tak jak większość ESP-32 - możesz też przez piny.
Ja bym raczej się martwił zasięgiem, jeśli moduł będzie (np. bez anteny) w skrzynce...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

adamigo wrote: Tue Feb 17, 2026 12:43 pm To jeszcze pytanie na lokalnym rynku widzę tylko opcje z 16mb czy też będzie ok zamiast wersji ESP32-C6-DevKitC-1-N8

https://allegro.pl/oferta/esp32-c6-n16- ... 6086086192
Też będzie ok :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
prenrzyk
Been thanked: 1 time

Ja się pochwalę moim setupem :)
Będę siadał w wolnej chwili i składać wszystko.
Nie mam tylko jeszcze pomysłu jak to w obudowie zamontować na sztywno - esp ma nóżki, moduł zasilacza ma opcje na śrubkę więc jest to jakaś opcja + bateria by nie przemieszczała się też. Klej na gorąco widzę, że robiliście a może płytka uniwersalna ale to chyba bez sensu.
Faktycznie nie ma już tego u przyjaciół :/

1. ESP32-C6-DevKitC-1U USB for CP2102 carry ESP32-C6-WROOM-1U N8 Wi-Fi 6 BLE Zigbee Thread Development Board ESP32-C6
2. Antena IPEX pierwszej generacji obsługuje pasma częstotliwości 2.4G i 5.8G z wzmocnieniem 3dB.
3 . MP2636 Power Booster & Charger - moduł ładowarki LiPo z układem MP2636
4. Obudowa Z123AW
5. Zasilacz justPi USB C 5V/3A
6. Akumulator Li-Pol Akyga 4000mAh 1S 3,7V - złącze JST-BEC
Złączniki, włącznik to ali wszystko

Image
myxhir

prenrzyk wrote: Thu Feb 19, 2026 9:00 am Ja się pochwalę moim setupem :)
Będę siadał w wolnej chwili i składać wszystko.
Nie mam tylko jeszcze pomysłu jak to w obudowie zamontować na sztywno - esp ma nóżki, moduł zasilacza ma opcje na śrubkę więc jest to jakaś opcja + bateria by nie przemieszczała się też. Klej na gorąco widzę, że robiliście a może płytka uniwersalna ale to chyba bez sensu.
Faktycznie nie ma już tego u przyjaciół :/

1. ESP32-C6-DevKitC-1U USB for CP2102 carry ESP32-C6-WROOM-1U N8 Wi-Fi 6 BLE Zigbee Thread Development Board ESP32-C6
2. Antena IPEX pierwszej generacji obsługuje pasma częstotliwości 2.4G i 5.8G z wzmocnieniem 3dB.
3 . MP2636 Power Booster & Charger - moduł ładowarki LiPo z układem MP2636
4. Obudowa Z123AW
5. Zasilacz justPi USB C 5V/3A
6. Akumulator Li-Pol Akyga 4000mAh 1S 3,7V - złącze JST-BEC
Złączniki, włącznik to ali wszystko

Image
ja to zmiescilem w tej obudowie bez problemu. Masz moją realizację wewnątrz :)
ESP jest na nóżkach w tych gniazdach przyklejonych klejem na gorąco. Booster (Charger) przykręcony. Bateria trzymana rzepem przyklejona klejem. Antena u mnie to 10 dBi ale tylko dlatego ze taka była czarna, minus ze ma 22 cm wysokości ale nie wywala się na boki a stoi stabilnie. Zasilanie doprowadzone micro USB do chargera a z niego USBA i wlutowałem się na piny ESP. oczywiście jak będziesz łączył się poprzez USB do niego to wczesniej odłącz zasilanie. A i włącznik mam na drodze Charger - ESP także jak włącznik przełączę na off to ESP nie dostaje zasilania
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
prenrzyk
Been thanked: 1 time

Tak, wzorowałem się na Twoim projekcie :)
Wepnę się pod usb - czy lepiej wlutować się ?
myxhir

prenrzyk wrote: Thu Feb 19, 2026 9:25 am Tak, wzorowałem się na Twoim projekcie :)
Wepnę się pod usb - czy lepiej wlutować się ?
Ogólnie kierowałem się Chatem GPT i sugerował wlutowanie się pod piny bo tam są zabezpieczenia i stabilizatory. Z drugiej strony jedna bramke mam na usb podłączoną i też jest ok. Ale duzo projektów co widzialem było na wlutowanym zasilaniu i sumarycznie poszedłem tą droga. Może ktoś z obecnych co ma wiecej doświadczenia się wypowie czy to ma jakieś znaczenie. Swoją drogą ten układ ma opisany jeden port jako USB -bodajże prawy także możliwe że też by to zadziałało. Natomiast mi też wygodniej było tak rozpinać zasilanie - czasami przydaje się Hard reset a jak masz wszystko kabelkami spięte to byś musiał je ciąć.

ESP polecam umieścić bliżej jednego boku wówczas przez szpary wentylacyjne odbija się światło Diody ;)
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

A propos zasilania bramki (ESP32-C6), z którego USB korzystacie?
UART czy to drugie?

Return to “Bramka ZigBee”