Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

vajera wrote: Sat Oct 25, 2025 3:26 pm
george1255 wrote: Sat Oct 25, 2025 3:18 pm a ja mam pytanie odnośnie nazw kanałów i urządzeń oraz ich aktualizacji.

Dodaje urządzenia do bramki.
Zmieniam nazwę Device
zmieniam nazwę Channel
Restartuje bramke z poziomu Gui bramki
Dopiero jak usune bramke z Cloud to mam aktualne nazwy kanałow. W innym przypadku nic sie nie zmienia.

Tak ma być czy robię cos zle?
To jest ograniczenie (?)/uroda ;) protokołu Supla - nazwę kanału możesz przesłać do Cloud tylko raz - tworząc go, dlatego zmieniając później nazwy kanałów w GUI nie ma technicznej możliwości synchronizacji tych zmian z Cloud.
Natomiast, gdy usuniesz urządzenie z Cloud, to przy najbliższym uruchomieniu bramka odtworzy kanały z pliku, więc tym razem warunek zostanie spełniony, oczywiście kolejna zmiana nazwy już nie zadziała.

Zasadniczo założenie jest takie, że w to Cloud nadajesz sobie nazwy, które chcesz widzieć w aplikacji a zmiany w GUI to efekt licznych wniosków użytkowników, którym nie podobało się rozwiązanie typu "channel 00", "channel 01"...
To tak na marginesie: dodajemy urządzenia, zmieniamy nazwy kanałów, usuwamy z cloud, dodają się nowe ustawione nazwy kanałów oprócz T/H, on jest wpisany na sztywno (inne może też ale jeszcze nie zauważyłem)
YoMan
Has thanked: 18 times
Been thanked: 27 times

@vajera jest gdzieś w GUI pokazane ID kanału z Supli?
mam taki przypadek, że chyba poprzestawiałem parametry wysyłania danych w termometrze i chciałem to zmienić, ale teraz nie wiem który jest który bo oczywiście nie podpisałem sobie nazw w bramce ....

mogę to chyba obejść czytając logi i dopasowując po IEEE adresie jak nacisnę krótko reset
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

[email protected] wrote: Wed Oct 29, 2025 7:33 pm @vajera jest gdzieś w GUI pokazane ID kanału z Supli?
mam taki przypadek, że chyba poprzestawiałem parametry wysyłania danych w termometrze i chciałem to zmienić, ale teraz nie wiem który jest który bo oczywiście nie podpisałem sobie nazw w bramce ....

mogę to chyba obejść czytając logi i dopasowując po IEEE adresie jak nacisnę krótko reset
Numer kanału z przedziału 0....127 masz w tym oknie informacyjnym w zakładce Zigbee channels - channel #XX - po tym numerze dopasujesz kanał w Cloud. Przydaje się również do zdalnych termometrów i przekaźników.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 27 times

vajera wrote: Wed Oct 29, 2025 7:39 pm
[email protected] wrote: Wed Oct 29, 2025 7:33 pm @vajera jest gdzieś w GUI pokazane ID kanału z Supli?

Numer kanału z przedziału 0....127 masz w tym oknie informacyjnym w zakładce Zigbee channels - channel #XX - po tym numerze dopasujesz kanał w Cloud. Przydaje się również do zdalnych termometrów i przekaźników.
dzięki! człowiek zmęczony to nie myśli, nie pasowało mi to a zapomniałem, że ten czujnik nie jest na tej bramce xD
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Czy istnieje możliwość, aby czujnik otwarcia okna, w cloud zaznaczone - Pokaż w urządzeniach klienckich, w aplikacji jest widoczny ze zmianą zgodnie ze stanem, po dodaniu w termostacie - Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat nadal był widoczny w aplikacji jako oddzielny czujnik. Obecnie znika z aplikacji i jest widoczny wewnątrz termostatu, ale jak przełączymy termostat OFF (np. na sezon letni) wracał w poprzednie miejsce bo nigdzie go nie ma.
klew
Has thanked: 139 times
Been thanked: 137 times

bokk wrote: Thu Oct 30, 2025 1:14 pm Czy istnieje możliwość, aby czujnik otwarcia okna, w cloud zaznaczone - Pokaż w urządzeniach klienckich, w aplikacji jest widoczny ze zmianą zgodnie ze stanem, po dodaniu w termostacie - Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat nadal był widoczny w aplikacji jako oddzielny czujnik. Obecnie znika z aplikacji i jest widoczny wewnątrz termostatu, ale jak przełączymy termostat OFF (np. na sezon letni) wracał w poprzednie miejsce bo nigdzie go nie ma.
Nie jest to możliwe, gdy tego typu tematy porusza się w dziale kompletnie niezwiązanym z tym tematem :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

bokk wrote: Thu Oct 30, 2025 1:14 pm Czy istnieje możliwość, aby czujnik otwarcia okna, w cloud zaznaczone - Pokaż w urządzeniach klienckich, w aplikacji jest widoczny ze zmianą zgodnie ze stanem, po dodaniu w termostacie - Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat nadal był widoczny w aplikacji jako oddzielny czujnik. Obecnie znika z aplikacji i jest widoczny wewnątrz termostatu, ale jak przełączymy termostat OFF (np. na sezon letni) wracał w poprzednie miejsce bo nigdzie go nie ma.
To nie dotyczy tylko czujnika binarnego dodanego do termostatu. Z czujnikiem temperatury masz to samo. Jakbyś chciał to zmienić, to raczej prośba powinna iść do @klew, bo @vajera w tym względzie niewiele może zrobić...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Thu Oct 30, 2025 1:53 pm
To nie dotyczy tylko czujnika binarnego dodanego do termostatu. Z czujnikiem temperatury masz to samo. Jakbyś chciał to zmienić, to raczej prośba powinna iść do @klew, bo @vajera w tym względzie niewiele może zrobić...
Lubisz prowokować 😉

Oczywiście, że niewiele, ale coś zawsze, np. dołożyć przycisk "odpinający" czujnik od termostatu, ale to samo można zrobić w Cloud.
Natomiast w bramce Z2S możesz dodać wirtualny czujnik binarny nazwać go tak samo jak tamten (w nawiasie bis) i zrobić jednostronne reakcje on_on i on_off.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

vajera wrote: Thu Oct 30, 2025 2:16 pm
Zibi_007 wrote: Thu Oct 30, 2025 1:53 pm
Lubisz prowokować 😉

Oczywiście, że niewiele, ale coś zawsze, np. dołożyć przycisk "odpinający" czujnik od termostatu, ale to samo można zrobić w Cloud.
Natomiast w bramce Z2S możesz dodać wirtualny czujnik binarny nazwać go tak samo jak tamten (w nawiasie bis) i zrobić jednostronne reakcje on_on i on_off.
Dzisiaj piwa nie trzymam ;-)
O przycisku myślałem już dawno temu, tylko to nic nie daje, bo jak zauważyłeś w cloud to trzy kliki (łącznie z zapisz).
Można by było zrobić automatyczne "rozłącz/połącz" przy każdym wyłączeniu termostatu. Ale to sporo pracy, bo znowu by trzeba było gdzieś przechowywać informacje co było wcześnie połączone.
No i propozycja wirtualnego czujnika wydaje się tu najlepsza. Ale znowu odejmuje to limit reakcji, które mamy do dyspozycji.

Mnie się marzy możliwość klonowania w Supli czujników, albo nawet szerzej - kanałów. Każda zmiana w oryginale przepisuje stan na klona.
Wiem, że można w tej chwili nawet osiągnąć to częściowo w reakcjach "skopiuj stan z innego kanału" ale dalej nie jest to to samo.

Inną rzeczą, o której kiedyś myślałem była możliwość dodania całkowicie wirtualnego urządzenia do Supli, z możliwością wyboru co w nim jest (czujników, przełączników, itd.). I tu najbliżej w tej chwili jesteś Ty, ze swoimi wirtualnymi czujnikami i termometrami...

@bokk - w sezonie letnim najlepiej usuń głowicę z bramki - wrócą czujniki i termometry ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Dzięki, do sezonu letniego jeszcze trochę czasu ale widzę że samo odłączenie termometrów lub czujników otwarcia wystarcza, bez konieczności usuwania termostatów.

Return to “Bramka ZigBee”