Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Pacjent głowica TRV801Z
Zaaplikowano kroplówka w ver. 0.9.207
😁😉

Jeśli chodzić o przełączenie z trybu M na P w Supli to dział prawidłowo przeklikałem na głowicy wszystkie trybu po pojawieniu się zegarka przeskakuje na P po włączeniu którego kolwiek trybu wskoczy na M .
Raz mi przeskoczy po włączeniu z P na M ale nie mogę tego powtórzyć w żaden sposób .

Jeśli @vajera będziesz miał czas i siłę pochylić się nad tą głowicą to to co kuleje :

- w trybie M jak wyłączymy głowicę tu czy z głowicy czy za apki dział ale nie można jej wlaczyc z apki zmienię się w Supli na włączoną ale do głowicy wysyła temp. 4,5 stopnia pokazuje wtedy na wyświetlaczu że temperatura zadana 4,5 ale dalej jest piktogram OFF - tak jakby nie wydalało ostatnio ustawionej temp. z Supli do głowicy .

- drugi przypadek to jeśli mamy włączony program w Supli i fizycznie na głowicy dam OFF to nie wyłazy głowicy tylko wrzuci to w harmonogram programu a po chwili powróci to wcześniejszego nastawu programu .

Tak to wydaje się działa poprawnie przechodząc między trybami głowicy , chociaż sprawdzę jeszcze jak ona się zachowuje kiedy temp. jej trybu pokrywa się z temperatura zadana jeśli tak jest zapal się na wyświetlaczu ikona danego trybu .

Co do czujka otwarcia to nic w tej wersji nie sprawdziłem bo mi się rozłączył z bramką i nie reagował a nie zdążyłem go rana sprawiać ( sprawdzić Cloud po może tam się coś przestawiło )

Tak wygląda off w trybie program
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Wed Dec 17, 2025 11:35 pm
Zibi_007 wrote: Wed Dec 03, 2025 12:23 am ..................

Cesarzu Augustynie masz rację ;-)
To żyje!
Jest OK. Po włączeniu tych dwóch flag jeszcze lepiej.
Zauważyłem tylko jeden problem.
Przyciśnięcie "M" na termostacie włącza program w Supli (OK). Co prawda na wyświetlaczu dalej pokazuje tryb ręczny, ale zmienia temperaturę na tę z programu. Wiem, jak to działa i wiem, ze raczej nie będzie inaczej. Ale ponowne naciśnięcie "M" powinno przywrócić ręczne ustawienia z Supli a to się nie dzieje. Można przejść w tryb ręczny używając strzałek na termostacie, ale wtedy nie wracamy do wcześniej ustawionej temperatury, tylko zmieniamy wartość, która była ustawiona dla programu.
....................
Ale początek był tutaj ;)
Faktycznie...55 stron wcześniej...;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Patryk90

vajera wrote: Wed Dec 17, 2025 11:21 pm
Patryk90 wrote: Sun Dec 14, 2025 10:48 pm @vajera - mam pytanko.
Doszedł do mnie w piątek ten termostat Avatto ZT198 z linku polecającego od Zibiego (dzięki). Wszystko w sumie działa i jak za 30 zł to nie ma się czego czepiać. Podczas testowania napotkałem pewien drobny ale czasem uciążliwy problem. Termostat ustawiony jako nadrzędny a podrzędny to TRV06. W GUI zaznaczone dwie flagi: Supla schedule i schedule manual. Bez tego głowica wyłącza się przy ustawianiu wartości na termostacie. Wydaje się, że działa. Jeśli z poziomu aplikacji wybieram program to jest ok. Przełącza się na ustawione np. 19 stopni. Jak kliknę teraz na ręczny, to wraca do ustawionej wcześniej wartości np. 22 stopni. I teraz to samo robię na termostacie. Naciskam na M, w Supli przechodzi na program a na termostacie ustawia się te programowe 19 stopni. I teraz jak ponownie nacisnę M to powinien wyjść z programu a tak nie robi. Przełącza się na chwilę na wewnętrzny program termostatu (teraz akurat 16 stopni) i zaraz wraca do 19 i programu w Supli. Mogę wyjść z tego trybu na termostacie strzałką w górę lub w dół ale wtedy zaczynam od tych 19 stopni programu i muszę znowu ustawić docelową (np. 22). Trochę to denerwujące ale da się żyć. Moje pytanie jest takie czy da się coś z tym zrobić? Bramkę mam 4MB bez logów ale jak będzie trzeba to zainstaluję z logami.

Kolejna rzecz to czujnik otwarcia okna. Musi być wpisany w termostat nadrzędny bo jak jest w podrzędnym to brak info w Supli, że zadziałał. Ale to nie jest problem. Problem to jest, że po resecie bramki czasem pokazuje, że wstrzymano grzanie na skutek zadziałania czujnika. Ale czujnik nie zmienił stanu. Sprawdziłem. Nie wiem czy ma dalej to sens sprawdzać bo czytam że ma być nowa wersja softu do Z2S z poprawką na czujniki. Może poczekać i sprawdzić co będzie na nowej? Piszę tylko dla informacji.

Wszystko co opisywałem robiłem na najnowszym sofcie - 0.9.202.
Zaczęło się od tego niewinnie brzmiącego postu :lol: @Patryk90 - miałeś już okazję przetestować 0.9.207?
Człowiek wraca z planowego zabiegu, dochodzi do siebie, wchodzi na Forum a tutaj kilkanaście nowych stron wywołanych jednym wpisem :lol:
Sprawdziłem. U mnie działa idealnie. Na bramce mam tylko trzy urządzenia. Żadnych zacięć. Czasem przełącza z malutkim opóźnieniem (może 3 sekundy).
Panowie jesteście niesamowici :D
Dziękuję wszystkim.
Pozdrawiam
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Czyli owoc cierpliwości i uporu to jednak v0.9.207. ;) Ta wersja powinna się nazywać v0.9.207M.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Thu Dec 18, 2025 10:09 am Czyli owoc cierpliwości i uporu to jednak v0.9.207. ;) Ta wersja powinna się nazywać v0.9.207M.
Tak na marginesie - moje ZWT198 dopiero dzisiaj albo jutro trafią do paczkomatu ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Thu Dec 18, 2025 11:49 am
zzrr wrote: Thu Dec 18, 2025 10:09 am Czyli owoc cierpliwości i uporu to jednak v0.9.207. ;) Ta wersja powinna się nazywać v0.9.207M.
Tak na marginesie - moje ZWT198 dopiero dzisiaj albo jutro trafią do paczkomatu ;)
Eee... to już bliżej niż dalej :) Przyjadą sobie na gotowe :) ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

vajera wrote: Thu Dec 18, 2025 11:49 am
Do mnie dzisiaj przyszedł ten darmowy od Avatto. Wieczorem sprawdzę jak działa. Czujnik otwarcia okna też potestuję.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

LukiSpajder wrote: Thu Dec 18, 2025 4:44 am Pacjent głowica TRV801Z
😁😉

Jeśli chodzić o przełączenie z trybu M na P w Supli to dział prawidłowo przeklikałem na głowicy wszystkie trybu po pojawieniu się zegarka przeskakuje na P po włączeniu którego kolwiek trybu wskoczy na M .
Raz mi przeskoczy po włączeniu z P na M ale nie mogę tego powtórzyć w żaden sposób .

Jeśli @vajera będziesz miał czas i siłę pochylić się nad tą głowicą to to co kuleje :

- w trybie M jak wyłączymy głowicę tu czy z głowicy czy za apki dział ale nie można jej wlaczyc z apki zmienię się w Supli na włączoną ale do głowicy wysyła temp. 4,5 stopnia pokazuje wtedy na wyświetlaczu że temperatura zadana 4,5 ale dalej jest piktogram OFF - tak jakby nie wydalało ostatnio ustawionej temp. z Supli do głowicy .

- drugi przypadek to jeśli mamy włączony program w Supli i fizycznie na głowicy dam OFF to nie wyłazy głowicy tylko wrzuci to w harmonogram programu a po chwili powróci to wcześniejszego nastawu programu .

Tak to wydaje się działa poprawnie przechodząc między trybami głowicy , chociaż sprawdzę jeszcze jak ona się zachowuje kiedy temp. jej trybu pokrywa się z temperatura zadana jeśli tak jest zapal się na wyświetlaczu ikona danego trybu .

Co do czujka otwarcia to nic w tej wersji nie sprawdziłem bo mi się rozłączył z bramką i nie reagował a nie zdążyłem go rana sprawiać ( sprawdzić Cloud po może tam się coś przestawiło )

Tak wygląda off w trybie program
U mnie nie było poprawy w nowej wersji.
Chyba muszę tę głowicę przywrócić do ustawień fabrycznych
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

lukasz06 wrote: Thu Dec 18, 2025 1:06 pm
LukiSpajder wrote: Thu Dec 18, 2025 4:44 am Pacjent głowica TRV801Z
😁😉
U mnie nie było poprawy w nowej wersji.
Chyba muszę tę głowicę przywrócić do ustawień fabrycznych
Ale to po zmianie na program zaraz przeskakuje na manual ?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

@vajera - jestem po testach czujnika otwarcia okna.
I teraz jest tak:
1. Otwieram okno - termostat ZWT pięknie się wyłącza. Zmieniam temperaturę w Supli. Zamykam okno. Włączają się termostaty. Supla przejmuje temperaturę z ZWT.
2. Otwieram okno - termostat ZWT pięknie się wyłącza. Zmieniam temperaturę na ZTW (uprzednio go włączając). Zamykam okno.Włączają się termostaty. ZWT przejmuje temperaturę z Supli.
Wniosek?
Chyba jest na odwrót niż być powinno ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”