Sprawdziłem poprawność działania Relacji. Dla przykładu powiązałem czujnik otwarcia bramy wjazdowej mSBW-02 z modułem odpowiedzialnym za otwieranie bramy garażowej SBW-02. Wszystko przebiegło prawidłowo relacja działa. Wcześniej ustawione powiadomienia przychodzą prawidłowo. Dzieciom przypisałem lokalizacje, logują się za pomocą identyfikatora - wszystko działa perfekcyjnie.
Super urządzenie.
ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSBW-02 :)
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Ja rozpocząłem przeszczep zrobiło się sporo miejsca w skrzynce
, sterowanie bramą działa , furtki też . Krańcówki poprawnie pokazują stan .
Jedynie coś przyciski mi szwankują ale z racji tego że mam to bardzo rozbudowane muszę to sprawdzić ale dziś pogoda nie pozwoliła .
Jakieś zakłócenia mam gdy zaczyna się otwierać drugie skrzydło załącza się obydwa przekaźniki
Zasięg na plus bez antenki moduł zamknięty w skrzynce bramy 62% czyli bardzo dobrze
Jedynie coś przyciski mi szwankują ale z racji tego że mam to bardzo rozbudowane muszę to sprawdzić ale dziś pogoda nie pozwoliła .
Jakieś zakłócenia mam gdy zaczyna się otwierać drugie skrzydło załącza się obydwa przekaźniki
Zasięg na plus bez antenki moduł zamknięty w skrzynce bramy 62% czyli bardzo dobrze
Korzystając z podniosłej chwili jaką jest nasze Święto Narodowe postanowiłem przenieść je na Wydarzenia Suplowe i zamontować mSBW-02 w miejscu docelowym, czyli przy bramie i furtce wjazdowej
Podłączenie z racji na przyzwoita pogodę i mało dzisiaj ciekawskich sąsiadów przebiegło sprawnie. Dodatkowym elementem było podłączenie elektrozaczepu i kontaktronu w furtce, ale że wcześniej wszystko sobie przygotowałem, to wystarczyło tylko przykręcić kilka śrubek i się podpiąć. Wcześniejszy moduł ze względu na słaby zasięg musiał mieć dorobiona antenę i wylądował poza skrzynką napędu (w swojej puszce). Tutaj (zachęcony wcześniejszymi próbami z mSBW-02) spróbowałem schować go w skrzynce. Niestety, życie zweryfikowało moje optymistyczne nastawienie. W aplikacji siła sygnału oscylowała w okolicach 30%. Doświadczenie pokazuje, że jak zacznie padać deszcz lub śnieg może być to za mało. Na szczęście do puszki po poprzednim module była pociągnięta wystarczająca ilość żył aby podłączyć nowy moduł. Tutaj zasięg to już okolice stabilnych 50%. W ostateczności zostaje mi jeszcze "antena mod", ale myślę, ze nie będzie takiej konieczności. Podłączenie było intuicyjne, wszystko zadziałało od przysłowiowego "strzała". Moduł jest tak malutki, że nie demontowałem nawet poprzedniego (przyklejonego z anteną do puszki). Mam teraz rezerwę, jakby się coś popsuło 
Kolejną rzeczą, jaką zacząłem testować to wyzwalacze akcji. Jeśli ustawimy na którymś z czujników otwarcia "brak funkcji" to automatyczne pokazuje się możliwość wyboru w AT. I tutaj napotkałem na mały problem, który na szczęście udało się rozwiązać. Po wyłączeniu czujnika, jeśli podłączymy przycisk, to ustawiona jest w AT (dla x1) domyślna funkcja złączania przekaźnika w urządzeniu. I to jest fajna sprawa, jeśli ktoś ma gdzieś jakiś włącznik, którym może sobie otworzyć awaryjnie (lub całkiem intencjonalnie) bramę lub furtkę. U mnie problem wystąpił, gdy pod "włączenie" chciałem przypisać sobie funkcję włączania oświetlenia na podjeździe. Pewnie z winy włącznika aktywowała się też funkcja załączająca przekaźnik (co mnie na początku trochę zdezorientowało). Rozwiązanie jest proste. Pod funkcję x1 w AT trzeba przypisać cokolwiek, a najlepiej wybrać z innych "Wyłącz funkcję urządzenia", co całkowicie rozwiązało mój problem.
Reasumując. W tej chwili mSBW-02 obsługuje u mnie bramę wjazdową i furtkę pokazując ich stan, dodatkowo podpięte mam podwójny przycisk, z których jeden zapala/gasi światło na podjeździe, a drugi ma inną (tajną
) funkcję. Wszystko działa jak należy. Teraz testy w działaniu. Od jutro brama i furtka będą otwierane po kilka (kilkanaście) razy dziennie, więc moduł nie będzie się nudził 
Kolejną rzeczą, jaką zacząłem testować to wyzwalacze akcji. Jeśli ustawimy na którymś z czujników otwarcia "brak funkcji" to automatyczne pokazuje się możliwość wyboru w AT. I tutaj napotkałem na mały problem, który na szczęście udało się rozwiązać. Po wyłączeniu czujnika, jeśli podłączymy przycisk, to ustawiona jest w AT (dla x1) domyślna funkcja złączania przekaźnika w urządzeniu. I to jest fajna sprawa, jeśli ktoś ma gdzieś jakiś włącznik, którym może sobie otworzyć awaryjnie (lub całkiem intencjonalnie) bramę lub furtkę. U mnie problem wystąpił, gdy pod "włączenie" chciałem przypisać sobie funkcję włączania oświetlenia na podjeździe. Pewnie z winy włącznika aktywowała się też funkcja załączająca przekaźnik (co mnie na początku trochę zdezorientowało). Rozwiązanie jest proste. Pod funkcję x1 w AT trzeba przypisać cokolwiek, a najlepiej wybrać z innych "Wyłącz funkcję urządzenia", co całkowicie rozwiązało mój problem.
Reasumując. W tej chwili mSBW-02 obsługuje u mnie bramę wjazdową i furtkę pokazując ich stan, dodatkowo podpięte mam podwójny przycisk, z których jeden zapala/gasi światło na podjeździe, a drugi ma inną (tajną
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jest celowe. W Cloud widać, które Wyzwalacze mają przypisane "lokalne" funkcje (jest żółty wykrzyknik). Aby wyłączyć lokalną funkcję, to trzeba ustawić coś na tym konkretnym wyzwalaczu.Zibi_007 wrote: Tue Nov 11, 2025 5:25 pm U mnie problem wystąpił, gdy pod "włączenie" chciałem przypisać sobie funkcję włączania oświetlenia na podjeździe. Pewnie z winy włącznika aktywowała się też funkcja załączająca przekaźnik (co mnie na początku trochę zdezorientowało). Rozwiązanie jest proste. Pod funkcję x1 w AT trzeba przypisać cokolwiek, a najlepiej wybrać z innych "Wyłącz funkcję urządzenia", co całkowicie rozwiązało mój problem.
Niektóre ustawienia mogą lekko kolidować i dawać takie mniej oczekiwane rezultaty.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dzięki! Przygotuję poprawkę.LukiSpajder wrote: Tue Nov 11, 2025 7:15 am - jeśli mamy ustawiony przycisk furtki w układzie to naciskając go zadział przekaźnik . W trakcie działania naciskając go jeszcze raz wyłączy przekaźnik . Wydaje mi się że powinno odnowić czad naciski ma zostać otwarty tak jak jest w apce . Przycisk ustawiony na mnonstabilny
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
A ja mam takie luźne pytanie, taki offtopic, czy na jesień lub wczesna Zimę firma Zamel lub inna z firm zrzeszonych planuje testować jakieś cieplutkie "Suplowe" polary?
Znaczy w sensie chce udostępnić na testy 
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
DamD
- Has thanked: 2 times
Jak narazie wszystko działa jak należy. Sila sygnału wifi 54%. Powiadomienia przychodzą. Tak jak pisałem wcześniej jeszcze tylko podłączenie kontaktronu i sterowanie elektrozaczepem furtki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Jeśli mam podpięty kontraktron furtki to zaraz po podaniu zasilania i połączeniu z Cloud pokazuje że otwarta . Otworzę ją i zamknę wtedy pokazuje prawidłowo . Czy moduł tak jakby kalibruje wejście . Po wyłączeniu i włączeniu napięcia ?