Czujnik ciśnienia atmosferycznego.
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
u mnie tez sie zainstalowało bez problemu na android 8. Pojawiła mi się ikonka od licznika energii
A jak zrobić żeby wstawić ikonkę zegara do czujnika ciśnienia? Zmieniłem w cloud na jakaś przypadkowa ikonę, ale w apce nic się nie zmieniło
Nie chodzi tutaj o zmianę ikony.
Musisz mieć w Cloud zarejestrowany kanał do którego jest przypisana właściwa funkcja. Kanał z funkcją musi być zarejestrowany taki jak niżej.
Typ kanału https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L247
Funkcja dla kanału https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L289
Wieczorem zapodam swój kod, ale po uporządkowaniu bo na razie to
pokazywać
Musisz mieć w Cloud zarejestrowany kanał do którego jest przypisana właściwa funkcja. Kanał z funkcją musi być zarejestrowany taki jak niżej.
Typ kanału https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L247
Funkcja dla kanału https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L289
Wieczorem zapodam swój kod, ale po uporządkowaniu bo na razie to
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
A mam jeszcze pytanie odnośnie licznika prądu - w apce Supla RC pokazuje mi cały czas 0,32kWh mimo iz nie są podawana żadne impulsy na esp licznika. W cloud tez mi się nie wyświetla nigdzie 0,32kWh - skąd sie bierze ta liczba? Czy to jakiś błąd?
-
QLQ
Ja za to miałem cały czas 0 w liczniku energii. Na liczniku wody żadnych licz pomimo iż wygenerowane parę.
Ale bardziej interesuje mnie kod w stylu add.dhtsensor .. jak to zrobić dla czujnika ciśnienia w ide. Faktycznie proto.h z biblioteki arduino i te ż linków różnią i w tych z linków jest więcej czujników. Ale
Jak to ogarnąć:(
Ale bardziej interesuje mnie kod w stylu add.dhtsensor .. jak to zrobić dla czujnika ciśnienia w ide. Faktycznie proto.h z biblioteki arduino i te ż linków różnią i w tych z linków jest więcej czujników. Ale
Jak to ogarnąć:(
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
To nie jest RC i nie ma tam z pewnością prawidłowo zaimplementowanej obsługi licznika impulsów. Sugeruję zaczekać na oficjalną betę.dawidd wrote: Tue Jan 15, 2019 10:13 pm A mam jeszcze pytanie odnośnie licznika prądu - w apce Supla RC pokazuje mi cały czas 0,32kWh mimo iz nie są podawana żadne impulsy na esp licznika. W cloud tez mi się nie wyświetla nigdzie 0,32kWh - skąd sie bierze ta liczba? Czy to jakiś błąd?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Tak jak Przemek pisze to nie jest wersja RC, a co najwyżej pre-alpha i jeszcze nieoficjalna. Z tą nazwą trochę przesadziłem 
Było to w temacie, że build jest nieoficjalny, ale temat został zmieniony na początku przez moderatora i dobrze, bo wiele osób wprowadzałby w błąd.
A co do mojego kodu dla obsługi czujnika, to chciałem prosto i dobrze a ostatecznie przekombinowałem
zatem proszę o cierpliwość...
Było to w temacie, że build jest nieoficjalny, ale temat został zmieniony na początku przez moderatora i dobrze, bo wiele osób wprowadzałby w błąd.
A co do mojego kodu dla obsługi czujnika, to chciałem prosto i dobrze a ostatecznie przekombinowałem
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
QLQ
Widzę że nikt chętny. Uczę się programować w Arduino IDE na podstawie czytania kodu . Nie umiem w 98 % programować ale logicznie myśląc potrafię przerobić kod tak aby działał. Sprawia mi to naprawdę dużo satysfakcji. To co podał kolega @lesny8 jak mniemam jest programowaniem w środowisku linux co jest na razie dla mnie czarną magią nie mówiąc już o lnx.
Chciałbym się tylko dowiedzieć jak zrobić dla czujnika ciśnienia w kanale supla cisnienie:
POdejżewam że coś w tym stylu:
[/code]
ale dla czujnika ciśnienia z BME280. Podejżewam że byłoby coś w rodzaju:[/code]
no i potem myślę żę byłoby coś takiego aby przesłać :
Czy jest ktoś w stanie mi to rozjaśnić ?
Chciałbym się tylko dowiedzieć jak zrobić dla czujnika ciśnienia w kanale supla cisnienie:
Code: Select all
// DS18B20 Sensor read implementation
double get_temperature(int channelNumber, double last_val) { //ta część kodu odpowiada za odczyt temperatury
double t = -275;
if ( sensors.getDeviceCount() > 0 )
{
sensors.requestTemperatures();
t = sensors.getTempCByIndex(0);
};
return t;
}Code: Select all
// Pressure Sensor read implementation
double get_pressure(int channelNumber, double last_val) { //ta część kodu odpowiada za odczyt ciśnienia
double p = -275; // ???
if ( sensors.getDeviceCount() > 0 )
{
sensors.requestPressures();
t = sensors.getPressCByIndex(0);
};
return p;
}Code: Select all
CHANNEL4 - Thermometer DS18B20
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer()ale dla czujnika ciśnienia z BME280. Podejżewam że byłoby coś w rodzaju:
CHANNEL4 - Pressure
SuplaDevice.addPressure()no i potem myślę żę byłoby coś takiego aby przesłać :
SuplaDeviceCallbacks supla_arduino_get_callbacks(void) {
SuplaDeviceCallbacks cb;
cb.tcp_read = &supla_arduino_tcp_read;
.
.
cb.get_temperature_and_humidity = NULL;
cb.get_pressure = &get_pressure;
.
.jak coś nie działa to włącz zasilanie.....