Witam.
Raspberry Pi zamówione, czekam za dostawą.
Czytałem tutorial i przed instalacją mam kilka pytań.
1. Czy konieczne jest używanie portów 80 i 443, nie można zastosować innych portów?. Pytam ponieważ, kupując Raspberry Pi m.in. pod
Supla chciałbym przenieść na niego większość usług, które obecnie mam na wysłużonym routerze LEDE/Openwrt. Czyli poza obsługą
Supla, Raspberry Pi pełnił by funkcję np. serwera www i wolałbym aby serwer www pozostał na standardowych portach 80 i 443. System na Raspberry Pi będę instalował bezpośrednio na dysku 2.5” (wersja Raspberry Pi 3 B+, umożliwia boot usb bez kombinacji), i aż się prosi wykorzystać malinę także do innych zadań.
2. Z tego co widzę w tutorial wykorzystywany jest serwer www nginx. Jest on domyślnie już w Raspbian Lite, czy może w trakcie wykonywania poniższego polecenia "instalujemy" go?
Code: Select all
cd ~
git clone https://github.com/evertramos/docker-compose-letsencrypt-nginx-proxy-companion.git
3. Napisane jest:
lesny8 wrote: Mon Dec 03, 2018 1:19 am
Jako, że uruchamiamy to na RPI musimy zmienić obraz dla dwóch kontenerów, aby działał na naszej architekturze sprzętowej, bo bez tej zmiany nie zadziała. Robimy to jak w tym
commicie.
Wystarczy tylko zmiana w pliku
docker-compose.yml
Więc mam edytować
docker-compose.yml i zamienić jego zawartość na dokładnie tą?:
Code: Select all
max-file: ${NGINX_WEB_LOG_MAX_FILE:-10}
nginx-gen:
image: jwilder/docker-gen
image: wouterds/rpi-docker-gen
command: -notify-sighup ${NGINX_WEB:-nginx-web} -watch -wait 5s:30s /etc/docker-gen/templates/nginx.tmpl /etc/nginx/conf.d/default.conf
container_name: ${DOCKER_GEN:-nginx-gen}
restart: always
@@ -39,7 +39,7 @@ services:
max-file: ${NGINX_GEN_LOG_MAX_FILE:-10}
nginx-letsencrypt:
image: jrcs/letsencrypt-nginx-proxy-companion
image: wouterds/rpi-docker-letsencrypt-nginx-proxy-companion
container_name: ${LETS_ENCRYPT:-nginx-letsencrypt}
restart: always
volumes:
4. Z tego co pamiętam, darmowy certyfikat HTTPS Let’s Encrypt ma ograniczenia. Ograniczeniem takiego certyfikatu jest czas ważności określony na 3 miesiące (inaczej mówiąc - trzeba odnawiać wystawiony certyfikat co 3 miesiące, inaczej straci ważności), choć miało się to zmienić. Nie widzę tutaj niczego w crontabs co by realizowało funkcję odnawiania.
5. Rozumiem że wybór wersji systemu, Raspbian, RISC OS etc. jest dowolny?