https://www.banggood.com/Newest-Version ... rehouse=CN
BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów
-
raiss12
Witam
Sprawdź taką apk
Mijia Temp.
Pozdrawiam.
P.S
Bedzie coś z tym kodem do BLE??
Sprawdź taką apk
Mijia Temp.
Pozdrawiam.
P.S
Bedzie coś z tym kodem do BLE??
-
raiss12
Witam
Sprawdź taką apk
Mijia Temp.
Pozdrawiam.
P.S
Bedzie coś z tym kodem do BLE
Sprawdź taką apk
Mijia Temp.
Pozdrawiam.
P.S
Bedzie coś z tym kodem do BLE
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
U mnie sukces 
Za pomocą przeokropnego hakszura zmusiłem supla-dev na malinie do wysłania dowolnych wartości z pliku do supli. Następnie wykorzystałem gotowy skrypt w pythonie do odczytania wartości z kwadratowych xiaomików i zapisania ich w tymże pliku.
W efekcie bez żadnych inwestycji, analizowania szyfrowanych odczytów itp mam na Raspberry PI Zero W temperaturę i wilgotność z xiaomi i wysyłam ją do supli. Biorąc pod uwagę że na Ali można ich kupić obecnie 4 sztuki za 70zł uważam że jest to bardzo korzystne i estetyczne rozwiązanie.
Postaram się przygotować to w mniej hakszący sposób to udostępnię jakąś bardziejszą instrukcję dla nieprogramistów
Za pomocą przeokropnego hakszura zmusiłem supla-dev na malinie do wysłania dowolnych wartości z pliku do supli. Następnie wykorzystałem gotowy skrypt w pythonie do odczytania wartości z kwadratowych xiaomików i zapisania ich w tymże pliku.
W efekcie bez żadnych inwestycji, analizowania szyfrowanych odczytów itp mam na Raspberry PI Zero W temperaturę i wilgotność z xiaomi i wysyłam ją do supli. Biorąc pod uwagę że na Ali można ich kupić obecnie 4 sztuki za 70zł uważam że jest to bardzo korzystne i estetyczne rozwiązanie.
Postaram się przygotować to w mniej hakszący sposób to udostępnię jakąś bardziejszą instrukcję dla nieprogramistów
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
czy ktoś posiadający te czujniki mógłby przetestować np. https://esphome.io/ wkluczyłoby to problemy programowe jeżeli chodzi o zasięg 
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
michael
No to jak to przyzwoicie będzie działać to trzeba będzie kupićfracz wrote: Thu Jan 30, 2020 5:26 am Wczoraj już padłem ale przez noc nadal działa i czyta zza jednej ściany. Poprobuje inne lokalizacje po południu![]()
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Nie wiem jakie są Wasze oczekiwania ale moje wrażenia są następujące:
Testowane na infrastrukturze wdrożeniowej, tj. Pi Zero W schowane w zamkniętej szafce za książkami tak żeby Żona nie widziała.
Każda próba trwała 2-3 minuty (nie tak że zobaczyłem jeden odczyt i cieszyłem). W ostatnim "teście" wystarczyło wyjść z garażu i po drugiej próbie malina zobaczyła czujnik.
Jest mega
Ciekawe jak będzie gdy bateria zacznie słabnąć i ile to generalnie na jednej wytrzyma... Ale po 4 dniach pracy i tych wszystkich testach dziś przy ciągłym odczycie co 5s nadal raportuje 100% mocy.
Testowane na infrastrukturze wdrożeniowej, tj. Pi Zero W schowane w zamkniętej szafce za książkami tak żeby Żona nie widziała.
- obok szafki: OK
- 5m bez ściany: OK
- 5m za drzwiami: OK
- 5m za ścianą (cegła): OK
- 5m za kolumną (żelbet): OK
- 5m za dwoma ścianami (2x cegła): OK
- 8m piętro wyżej, 2 ściany + strop: OK
- 10m za drzwiami zewnętrznymi (2 ściany wewn i 1 zewn): po drugiej próbie odczyt OK
- schowałem do lodówki za ścianą: OK (myślałem że jest chłodniej w lodówce
)
- 15m na działce: OK
- 20m: OK
- 25 m w garażu (3 ściany domowe, 15m po podwórku + ściana garaż): LOST NIC NIE MA SZMELC ZA CO JA PŁACĘ
Każda próba trwała 2-3 minuty (nie tak że zobaczyłem jeden odczyt i cieszyłem). W ostatnim "teście" wystarczyło wyjść z garażu i po drugiej próbie malina zobaczyła czujnik.
Jest mega
Ciekawe jak będzie gdy bateria zacznie słabnąć i ile to generalnie na jednej wytrzyma... Ale po 4 dniach pracy i tych wszystkich testach dziś przy ciągłym odczycie co 5s nadal raportuje 100% mocy.
-
wojtas567
Może wrzuć na noc do zamrażarki
to zobaczymy czy przetrwa lekką zimę, tylko może szkoda jeszcze czujnika.
On co 5s wysyła dane standardowo czy coś zmieniałeś?
On co 5s wysyła dane standardowo czy coś zmieniałeś?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek