⚙ [TO DO] Co chcielibyście jeszcze dodać do GUI-Generic? ☕

vajera
Posty: 310
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

YoMan pisze: pt maja 13, 2022 12:25 pm
Albert pisze: pt maja 13, 2022 6:03 am
YoMan pisze: wt maja 10, 2022 1:06 pm
hmmm.... czyli źle zrozumiałem może ideę ....
wygenerowałem (lub wygeneruję) sobie soft GG (dla Generic esp8266) z odpowiednimi opcjami i chciałbym móc za jakiś czas wygenerować nowszy soft z tymi samymi opcjami (których oczywiście nie pamiętam), żebym nie musiał od nowa rejestrować w cloudzie. Da się tak?
Zapisujesz plik konfiguracji. Wgrywasz od nowa soft. Wchodzisz w moduł i tu wczytujesz zapisany wcześniej plik, i uważaj żeby nie była zaznaczona tu opcja "Generuj nowy GIUD" coś tam coś tam już nie pamiętam jak dokłądnie tam jest opisane to ;)

Jak zaznaczysz tą opcję to zapisze Ci soft z nowym GUID i będzie to jako "nowy" moduł, który trzeba rejestrować w Cloud od nowa. A tak to będzie ten sam co pierwotny
i pomimo tego, że nie wybiorę w builderze jakiejś opcji (np. zapomnę o nieużywanym MPX) albo jakąś dołożę (np. analog) to konfiguracja się wczyta poprawnie? Nie próbowałem tego, żeby nie wykrzaczyć softu.
Brak wyboru konkretnej opcji w Builder spowoduje, że w trakcie kompilacji zostanie pominięty fragment kodu obsługujący daną opcję, więc wczytanie konfiguracji raczej tego nie naprawi.
gbiel
Posty: 29
Rejestracja: ndz cze 04, 2017 11:57 am

iborkim pisze: sob lut 12, 2022 9:16 pm Licznik energii na CSE7761 i BL0939 (sonoff dual R3 v1 i v2)
Witam. Czy można liczyć na dodanie tych funkcji ?.
YoMan
Posty: 348
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

vajera pisze: pt maja 13, 2022 1:28 pm
YoMan pisze: pt maja 13, 2022 12:25 pm
Albert pisze: pt maja 13, 2022 6:03 am

Zapisujesz plik konfiguracji. Wgrywasz od nowa soft. Wchodzisz w moduł i tu wczytujesz zapisany wcześniej plik, i uważaj żeby nie była zaznaczona tu opcja "Generuj nowy GIUD" coś tam coś tam już nie pamiętam jak dokłądnie tam jest opisane to ;)

Jak zaznaczysz tą opcję to zapisze Ci soft z nowym GUID i będzie to jako "nowy" moduł, który trzeba rejestrować w Cloud od nowa. A tak to będzie ten sam co pierwotny
i pomimo tego, że nie wybiorę w builderze jakiejś opcji (np. zapomnę o nieużywanym MPX) albo jakąś dołożę (np. analog) to konfiguracja się wczyta poprawnie? Nie próbowałem tego, żeby nie wykrzaczyć softu.
Brak wyboru konkretnej opcji w Builder spowoduje, że w trakcie kompilacji zostanie pominięty fragment kodu obsługujący daną opcję, więc wczytanie konfiguracji raczej tego nie naprawi.
chyba się niejasno określiłem ....

Przykład: mam GG z wygenerowaną obsługą przekaźników, dimmerów i np. MPX. Generuję nową wersję z przekaźnikami i dimmerami ale bez MPX, ponieważ nie korzystam z tego i zapomniałem, że coś takiego miałem w starej wersji.
Pytanie: jeżeli zupgraduje GG do nowej wersji to czy wczytanie konfiguracji przebiegnie poprawnie i zapisy konfiguracyjne dotyczące MPX zostaną pominięte przy zaczytywaniu czy też coś się wykrzaczy?

Problem odwrotny: Mam starą wersję GG przekaźniki i dimmery ale nową wersję wygenerowałem z obsługą np. DS18B20. Czy jeżeli do nowej wersji zaczytam konfigurację, w której nie ma nic o ds'kach to czy taka konfiguracja zadziała i pozostanie mi tylko dokonfigurować ręcznie piny do ds? Czy też będzie crash?

(aż tak tępy nie jestem, żeby myśleć że plik konfiguracyjny rozbuduje mi funkcje GG. Gdyby tak było to przez konfigurację dograłbym opcję zrobienia kawy :) )
YoMan
Grzesb
Posty: 8
Rejestracja: wt mar 01, 2022 5:13 pm

Integracja powiadomień z https://www.pushbullet.com .
Może w GUI a może w skryptach ?

Drugie to możliwość sterowania Lokalnie po Łan.
krycha88
Posty: 3170
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Grzesb pisze: sob maja 14, 2022 8:02 am Integracja powiadomień z https://www.pushbullet.com .
Może w GUI a może w skryptach ?

Drugie to możliwość sterowania Lokalnie po Łan.
Pushover nie wystarczy? Co masz na myśli "lokalnie po LAN"?
krycha88
Posty: 3170
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

gbiel pisze: pt maja 13, 2022 1:37 pm
iborkim pisze: sob lut 12, 2022 9:16 pm Licznik energii na CSE7761 i BL0939 (sonoff dual R3 v1 i v2)
Witam. Czy można liczyć na dodanie tych funkcji ?.
Wyślijcie mi sprzęty to dopisze współpracę.
Grzesb
Posty: 8
Rejestracja: wt mar 01, 2022 5:13 pm

krycha88 pisze: sob maja 14, 2022 8:50 am
Grzesb pisze: sob maja 14, 2022 8:02 am Integracja powiadomień z https://www.pushbullet.com .
Może w GUI a może w skryptach ?

Drugie to możliwość sterowania Lokalnie po Łan.
Pushover nie wystarczy? Co masz na myśli "lokalnie po LAN"?
Może pushover wystarczy.

Pomysł ze sterowaniem lokalnie tak jak tasmota po adresie lokalnym np. 192.168.1.5/cmd-power1-on .
Często opóźnienia chmury powodują problemy można by sterować lokalnie bez opóźnień z dowolnej apki przez www.
I bez dostępu do internetu.

Ps
Domoticz wyłącza przekaźnik do 15sekund przez integrację z Suplą
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3933
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Supla przez publiczny serwer reaguje w ułamek sekundy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”