Chińskie wynalazki

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2040
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

local pisze: sob lip 30, 2022 10:56 am
QLQ pisze: pt lip 29, 2022 5:29 pm Czy mieliście do czynienia z tym czymś:
.
Aktualizacja przez TuyaConvert RPI nie działa.
Tryb DIY nie działa- zgłasza się suec ITEADXXXXX z hasłem 12345678 łączy się i tylko 10.10.7.1/device jest odpowiedź po rest API.

Rx i tx nie są wyprowadzone ale chyba tylko pozostaje kupić mikroskop i lutować 😮‍💨20220728_203804.jpg
mini.png
NO U MNIE JEST BEZ WYPROWADZEŃ
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
local
Posty: 300
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

Pokaż drugą stronę
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 53
Rejestracja: pn cze 27, 2022 10:11 am
Lokalizacja: Opole

Lector pisze: wt lip 12, 2022 7:57 am W ciągu miesiąca padł mi już drugi taki przekaźnik - pech?
PXL_20220712_075541723.jpg
Niekoniecznie pech.
Pomijając jakość samych przekaźników, brak "gasików" na stykach (zależy co tym załączasz) - to dla jego długiego i szczęśliwego użytkowania potrzebne jest solidne zasilanie, oraz solidne sterowanie.
Jak zasilanie przysiada, oraz sterowanie jest "słabe" - to czas załączenia styków nie jest odpowiednio krótki. Elektromagnes słabo ciągnie, styki zamiast się gwałtownie zetknąć - jadą do siebie pomału - a przy każdym takim załączeniu iskrzą i się nadpalają nim się zetkną. Te trochę łuku - rozgrzewa metal, który ułamek sekundy później ze sobą się musi zderzyć - więc spora szansa że się "sklei" i już nie rozewrze. A jak się rozewrze - to spora szansa że nadpalone chwilowym iskrzeniem miejsca - będą coraz słabiej przewodzić...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2040
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

local pisze: sob lip 30, 2022 2:06 pm Pokaż drugą stronę
Przemierzyłem multimerem. Chip ma rx i tx w prawym gormym rogu i nie mają do niczego przejścia.
Myślałem że się da bez lutowania... w pn idę do kumpla ci ma mikroskop I porządny sprzęt. Dzięki za zainteresowanie.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
local
Posty: 300
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

20220728_203804.jpg
20220728_203804.jpg (2.56 MiB) Przejrzano 426 razy
U Ciebie to lewy dolny róg.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2040
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

local pisze: sob lip 30, 2022 4:44 pm 20220728_203804.jpg
U Ciebie to lewy dolny róg.
No tak... od kropki znacznika. Pisząc powyżej założyłem ze chip leży normalnie przed nami mając znacznik w lewym górnym rogu.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Beens
Posty: 1
Rejestracja: pt sie 05, 2022 10:30 am

Lector pisze: wt lip 12, 2022 9:25 am Sterowanie pompą WZ250.
Jak silnik to powinieneś sterować przez triaka. Taki przekaźnik (zwłaszcza chinski) czasami ma problem z przełączaniem 20W bo się blaszki rozjeżdżają. Silnik generalnie w WZ250 nie ma pewnie wolnego rozruchu, a podczas rozłączania go też leci łuk między stykami. W silnikach AC zawsze stosuj triaki, a do DC przekaźnik + MOSFET. Przekaźnik najpierw załącza obwód, a potem MOSFET steruje PWMem. Przekaźnik chroni na wypadek przebicia MOSFETa aby full prędkość nie poszła, MOSFET z kolei poza PWM chroni styki przekaźnika.
Załączniki
Triak_Transoptor.png
Triak_Transoptor.png (109.83 KiB) Przejrzano 301 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 917
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Od kilku lat steruje pompą basenową (filtr piaskowy) z Sonoff 4ch R2 Pro i nic się nie dzieje. A tu moc jest większa niż te 250W.

Tak przy okazji, poszukuję do innego projektu jakiś gotowy układ 5 przekaźnikami sterowanym również z RF.
Ostateczności wykorzystam właśnie Sonoff 4ch R2 Pro z dołożonym przekaźnikiem. Będzie również potrzebne podłączenie pod DS18B20.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Automatyk
Posty: 1
Rejestracja: sob sie 06, 2022 10:15 am

Beens pisze: pt sie 05, 2022 10:43 am
Lector pisze: wt lip 12, 2022 9:25 am Sterowanie pompą WZ250.
Jak silnik to powinieneś sterować przez triaka. Taki przekaźnik (zwłaszcza chinski) czasami ma problem z przełączaniem 20W bo się blaszki rozjeżdżają. Silnik generalnie w WZ250 nie ma pewnie wolnego rozruchu, a podczas rozłączania go też leci łuk między stykami. W silnikach AC zawsze stosuj triaki, a do DC przekaźnik + MOSFET. Przekaźnik najpierw załącza obwód, a potem MOSFET steruje PWMem. Przekaźnik chroni na wypadek przebicia MOSFETa aby full prędkość nie poszła, MOSFET z kolei poza PWM chroni styki przekaźnika.
IMHO wystarczy dołożyć gasik RC.
Slawekf
Posty: 5
Rejestracja: sob sie 06, 2022 6:17 am

Witajcie. Czy ktoś ostatnio kupował chińskie sterowniki rolet na ESP. Zapytałem kilku sprzedawców i albo nie wiedzą co siedzi w środku albo że nie ma w nich ESP.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”