GUI-Generic Arduino IDE

Patryk
Posty: 2245
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

Czyli co ?
Nie będę miał już "Szablon-u płytek" przy własnej kompozycji ?
krycha88
Posty: 3349
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Poprawię jak wrócę do domu, ale co masz takiego specyficznego w tych szablonach, że nie możesz użyć JSONa? :)
Patryk
Posty: 2245
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

Przyzwyczaiłem się do nich.
Są proste do ewentualnej konfiguracji i w zupełności mi wystarczają.
krycha88
Posty: 3349
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Zobacz teraz
Patryk
Posty: 2245
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

Teraz jest ok.
Szablony powróciły :D :D :D
Dzięki !!!
Ps.
Kawa wysłana, ale ciastka do kawy nie szło :)
jamsjamsen
Posty: 38
Rejestracja: sob sty 28, 2017 11:08 am

Witam.
Próbowałem grzebiąc trochę w bibliotekach wygenerować firmware na 64 przekaźniki na ekspanderach MCP23017(mam w domu instalację na 112 przekaźników a że adresów w ekspanderach jest 8 więc czemu nie ograniczyć ilość modułów wifi.
Udało mi się zwiększyć w konfiguracji ilość przekaźników do 64 i adresów do 8 ,ale nie rozdziela mi po 32 przekaźniku możliwości wybrania adresu dla kolejnych 16 przekaźników....i przyznam się nie wiem gdzie to znałeść w kodzie :(
Załączniki
Zrzut ekranu 2022-08-6 o 00.44.08.png
Zrzut ekranu 2022-08-6 o 00.44.08.png (541.6 KiB) Przejrzano 104 razy
Zrzut ekranu 2022-08-6 o 00.43.56.png
Zrzut ekranu 2022-08-6 o 00.43.56.png (662.2 KiB) Przejrzano 104 razy
krycha88
Posty: 3349
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

jamsjamsen pisze: pt sie 05, 2022 10:59 pm Witam.
Próbowałem grzebiąc trochę w bibliotekach wygenerować firmware na 64 przekaźniki na ekspanderach MCP23017(mam w domu instalację na 112 przekaźników a że adresów w ekspanderach jest 8 więc czemu nie ograniczyć ilość modułów wifi.
Udało mi się zwiększyć w konfiguracji ilość przekaźników do 64 i adresów do 8 ,ale nie rozdziela mi po 32 przekaźniku możliwości wybrania adresu dla kolejnych 16 przekaźników....i przyznam się nie wiem gdzie to znałeść w kodzie :(
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... p.cpp#L349

To nie takie proste będzie. Ale jak to się mówi, osoba która nie wie, że się nie da to to zrobi :D
jamsjamsen
Posty: 38
Rejestracja: sob sty 28, 2017 11:08 am

krycha88 pisze: sob sie 06, 2022 5:09 am
jamsjamsen pisze: pt sie 05, 2022 10:59 pm Witam.
Próbowałem grzebiąc trochę w bibliotekach wygenerować firmware na 64 przekaźniki na ekspanderach MCP23017(mam w domu instalację na 112 przekaźników a że adresów w ekspanderach jest 8 więc czemu nie ograniczyć ilość modułów wifi.
Udało mi się zwiększyć w konfiguracji ilość przekaźników do 64 i adresów do 8 ,ale nie rozdziela mi po 32 przekaźniku możliwości wybrania adresu dla kolejnych 16 przekaźników....i przyznam się nie wiem gdzie to znałeść w kodzie :(
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... p.cpp#L349

To nie takie proste będzie. Ale jak to się mówi, osoba która nie wie, że się nie da to to zrobi :D
@krycha88 dzieki za wskazówkę ;)

if (nr == 0 || nr == maxNr || nr == (maxNr *2) || nr == (maxNr * 3))

ale tak jak wspominałeś nie będzie to takie proste( problem z zapisem ustawien przekaźników od 33-64).

ale nie będę zawracał wiecej Ci głowy bo to nie jest forum do nauki programowania.

Jeszcze raz dzieki

JJ
krycha88
Posty: 3349
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

jamsjamsen pisze: sob sie 06, 2022 1:01 pm
krycha88 pisze: sob sie 06, 2022 5:09 am
jamsjamsen pisze: pt sie 05, 2022 10:59 pm Witam.
Próbowałem grzebiąc trochę w bibliotekach wygenerować firmware na 64 przekaźniki na ekspanderach MCP23017(mam w domu instalację na 112 przekaźników a że adresów w ekspanderach jest 8 więc czemu nie ograniczyć ilość modułów wifi.
Udało mi się zwiększyć w konfiguracji ilość przekaźników do 64 i adresów do 8 ,ale nie rozdziela mi po 32 przekaźniku możliwości wybrania adresu dla kolejnych 16 przekaźników....i przyznam się nie wiem gdzie to znałeść w kodzie :(
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... p.cpp#L349

To nie takie proste będzie. Ale jak to się mówi, osoba która nie wie, że się nie da to to zrobi :D
@krycha88 dzieki za wskazówkę ;)

if (nr == 0 || nr == maxNr || nr == (maxNr *2) || nr == (maxNr * 3))

ale tak jak wspominałeś nie będzie to takie proste( problem z zapisem ustawien przekaźników od 33-64).

ale nie będę zawracał wiecej Ci głowy bo to nie jest forum do nauki programowania.

Jeszcze raz dzieki

JJ
Spróbuję to ogarnąć. Ale w tym modelu nie może być więcej wejść/wyjść niż 64 więc jeżeli wszystko wykorzystasz na przekaźniki to przycisków już nie dodasz - będzie to ok?
jamsjamsen
Posty: 38
Rejestracja: sob sty 28, 2017 11:08 am

krycha88 pisze: sob sie 06, 2022 1:33 pm
jamsjamsen pisze: sob sie 06, 2022 1:01 pm
krycha88 pisze: sob sie 06, 2022 5:09 am
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... p.cpp#L349

To nie takie proste będzie. Ale jak to się mówi, osoba która nie wie, że się nie da to to zrobi :D
@krycha88 dzieki za wskazówkę ;)

if (nr == 0 || nr == maxNr || nr == (maxNr *2) || nr == (maxNr * 3))

ale tak jak wspominałeś nie będzie to takie proste( problem z zapisem ustawien przekaźników od 33-64).

ale nie będę zawracał wiecej Ci głowy bo to nie jest forum do nauki programowania.

Jeszcze raz dzieki

JJ
Spróbuję to ogarnąć. Ale w tym modelu nie może być więcej wejść/wyjść niż 64 więc jeżeli wszystko wykorzystasz na przekaźniki to przycisków już nie dodasz - będzie to ok?
Czyli max wszystkiego to 64? myślałem,że przy 8 adresach można mieć 64 przekaźniki i 64 przyciski, przy dopisaniu getAdress do 8 i wszystkie getFunction i ShiftPin do 8-u ekspanderów, nie wiem w jakim punkcie leży ograniczenie po stronie hardwaru esp czy kanałów w supli ( za cienki jestem w te klocki, żeby się wypowiadać) ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”