Ręczna zmiana GUID

tczrasz
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 18, 2021 11:52 am

Zapisując ustawienia supli można przenieść na inne urządzenie GUID wraz z ustawieniami , robiąc tym samym klan 1:1. Zastanawia się jak edytować plik ustawień config.dat , wpisać ręcznie GUID z uszkodzonego urządzenia. Potrzebuję do podmiany licznika i ciągłości danych w supli
krycha88
Posty: 3512
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am
Kontakt:

Pytasz zapewne o GG, tu masz jak to zrobić:
viewtopic.php?p=89047#p89047
https://gui-generic-builder.supla.io/
tczrasz
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 18, 2021 11:52 am

Udało się zmienić GUID , ale urządzenie nie łączy się Cloud. W numerze brak średników, robiłem to edytorem HEX
krycha88
Posty: 3512
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am
Kontakt:

trzeba jeszcze znać AUTH_KEY
https://gui-generic-builder.supla.io/
tczrasz
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 18, 2021 11:52 am

Napewno AUTH_KEY nie znajdę na Cloud. Qrcze , straciłem pomiary z prawie roku. Nauczka urządzenia pomiarowe, zrobić kopię ustawień..
local
Posty: 305
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

AUTH_KEY nie jest zapisany w pliku .dat ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4404
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Powinien być zapisywany. Natomiast tutaj problem jest taki, że tczrasz próbuje odtworzyć uszkodzone urządzenie, aby wstawić nowe na miejscu uszkodzonego.
AUTH_KEY się nie odzyska, bo serwer go nie zapisuje.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4404
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

tczrasz pisze: pn sie 08, 2022 5:21 am Napewno AUTH_KEY nie znajdę na Cloud. Qrcze , straciłem pomiary z prawie roku. Nauczka urządzenia pomiarowe, zrobić kopię ustawień..
Używasz publicznego serwera? Jeśli tak, to wyślij maila do przemek@supla.org z maila na który masz konto w Supli i podaj namiary starego i nowego urządzenia (ID kanałów w Supli)

Ustaw w nowym urządzeniu nowy GUID, tak aby urządzenie było poprawnie zarejestrowane w Cloud.
tczrasz
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 18, 2021 11:52 am

Jest jakaś możliwość przeniesienia(podpięcia,) historię na inne urządzenie?
tczrasz
Posty: 8
Rejestracja: śr sie 18, 2021 11:52 am

Podziękowania dla kolegi Przemka :D
Pozostałe jeszcze jeden problem jak wrzucić do ustawień aby poprawnie pokazywało kW. Na obecną chwilę są w minusie.
Załączniki
Screenshot_20220808_134129_org.supla.android.jpg
Screenshot_20220808_134129_org.supla.android.jpg (240.74 KiB) Przejrzano 193 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”