Dlaczego nie mogę otworzyć bramy z Google Home

Awatar użytkownika
klew
Posty: 4404
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Panowie, proponuję ostudzić emocje i tematy łóżkowe zostawić w sferze prywatnej :P

Jeśli chcesz to biblioteka SuplaDevice ma wsparcie dla tzw. "przekaźników bistabilnych". Sterowanie nimi odbywa się poprzez podanie impulsu. Jeśli nie podasz do urządzenia informacji zwrotnej o stanie włączony/wyłączony, to będziesz w apce widział przekaźnik, który jest stale "wyłączony". Wtedy z google, czy z innych będziesz mógł wydawać polecenia, aby "włączyć urządzenie" i ono będzie generowało na wyjściu krótki impuls.
Nie wiem czy Gui Generic pozwala na wybór "przekaźnika bistabilnego". Jeśli nie, to możesz poszukać innego softu, albo samemu przygotować sobie soft na urządzenie.
RomanG
Posty: 32
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

Witam!
W wątku opisywano rolę niezawodności działania czujników kontroli zamknięcia/otwarcia bram. I chyba to nie powinno podlegać dyskusji!
Ja jednak chciałem zwrócić uwagę na pewne czynniki powodujące problemy. Ustawienie kanału "brama" w cloudzie domyślnie wymusza pięciokrotne powtarzanie impulsu otwórz/zamknij, aż do skutecznego zamknięcia bram, co więcej - ustawienie na 1x wywołuje komunikat "Ustawienie liczby prób poniżej 2 może skutkować tym, że zamknięcie lub otwarcie nie dojdzie do skutku.", co - w/g mnie - może być dla wielu przyczyną problemu (domyślne ustawienie).
W moim przypadku bramami steruję za pomocą; pilota, fizycznych przycisków, urządzeniami supli w różnych wariantach - w tym głosowo (GH). Bramy wjazdowe zwyczajowo posiadają czujniki przeszkodowe, ale garażowe - już nie.
Załóżmy, że zaparkowałem w garażu i głosowo (asystentem google) zamknąłem bramę. W międzyczasie (być może muszę wyjechać z garażu, np. do sklepu) pilotem lub przyciskiem zatrzymałem zamykanie - otwarło bramę, o czym nie wie "supla" . Przed upływem 1 minuty wyjeżdżam z garażu, w tym momencie następuje samoczynne zamykanie bramy. Albo bramą uszkodzę samochód, albo samochodem bramę!
Podobnie ma się sprawa ponownego otwarcia po skutecznym zamknięciu przed upływem 1 minuty, ale tu rozwiązaniem (o ile jest to do zrobienia) mogłoby być "czekanie" na skuteczne zamkniecie i ew. impuls po minucie zamiast sprawdzanie, czy w tym akurat momencie jest "zamknięcie".
Być może proponowana zmiana nie będzie wdrożona, ale mam świadomość konsekwencji używania komend "otwórz", "zamknij" oraz głosowej za pomocą goglowskiego asystenta . Polecenie "otwórz/zamknij" chyba już nie sprawdza położenia bramy, więc nie będzie kolejnej próby zamknięcia.
Jeżeli błędnie rozumiem działanie lub są inne przyczyny takiej konfiguracji w cloudzie, to prosiłbym o sprostowanie.
U mnie dodatkowo w kanałach "gate" (sterowanych impulsem) zastosowałem szeregowo kanał "automat schodowy". Zabezpiecza mnie to (tak myślę) przed przypadkowym zadziałaniem np. w apce. Jest to bardziej uciążliwe i wyklucza używanie asystenta.
Wcześniej bramami sterowałem sonoff-em 4ch pro, który samoczynnie potrafił wzbudzić jeden z kanałów; np. przy problemach z wifi lub połączeniem z cloudem, dlatego te "automaty schodowe".
Trochę obszernie, ale być może ktoś uniknie przykrej sytuacji, a ja może dowiem się czegoś więcej. ;)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 14815
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

„Otwórz/zamknij” tylko klika raz przekaźnikiem i nie stoi za tym żadna logika. Polecenia „Otwórz” oraz „Zamknij” to są zadania osiągnięcia celu. Niestety do sterowania zwykle wykorzystuje się wejście Krok-Po-Kroku, które nie pozawala nam przewidzieć jak się zachowa brama po wysłaniu impulsu. Nie możemy z całą pewnością stwierdzić czy brama się zacznie zamykać czy otwierać. Zwykle też dysponujemy tylko jednym czujnikiem i możemy być pewni tylko jednej skrajnej pozycji. Przy sterowaniu głosowym możemy wydać dwa polecenia,
zamknięcia lub otwarcia. Mając do dyspozycji tylko jedną próbę nigdy nie będziemy mieli pewności, że zadany cel zostanie osiągnięty. Nie wiemy też nic o tym, że użytkownik „zmienił zdanie” jeśli rozkaz zatrzymania poszedł z innego kanału niż Supla. Jeśli zatrzymasz bramę naciskając „Otwórz/Zamknij” to zadania otwarcia lub zamknięcia są przerywane.

Aby rozwiązać problem o którym piszesz musielibyśmy wprowadzić zupełnie nowy typ modułu sterującego opartego o 4 przekaźniki. Jeden należałoby podłączyć pod wejście „zamknij”, drugi pod „otwórz” trzeci pod „stop”, a czwarty opcjonalnie pod „Krok po kroku”.

W przypadku takiego rozwiązania nie jest konieczne ponawianie akcji ponieważ za osiągniecie celu odpowiada automatyka bramy, a nie Supla.

Dodałem zgłoszenie aby rozważyć wprowadzenie do Supli takiego rodzaju sterowanie.

https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/305
RomanG
Posty: 32
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

Dziękuję za odpowiedź. Po przeczytaniu wpisu o propozycji rozważenia opcji z trzema (opcjonalnie czterema) przekaźnikami wyobraziłem sobie lincz, jaki może mnie czekać za wywołanie tematu. Cały świat używa opcji step-by-step do takiego sterowania (przycisk, pilot), ale z reguły w takim przypadku brama jest w zasięgu wzroku. Wdrożenie opcji z trzema przekaźnikami będzie rozwiązaniem niszowym, ale na pewno poprawiającym bezpieczeństwo.
Sugerowałem także (nieśmiało :) ) zmianę z "przerwania prób zamknięcia po cominutowej kontroli", na "przerwanie po skutecznym zamknięciu" (w tym momencie przerwana "Liczba prób zamknięcia").
Przykład problemu; zaparkowałem w garażu, zamykam bramę głosowo, brama zamknięta (skutecznie - w tym momencie zadanie zostało wykonane), przed upływem minuty żona otwiera bramę i wyjeżdża z garażu. W tym momencie mija 60 sek..... Sprawdziłem - po zamknięciu bramy po minucie jest impuls po ponownym otwarciu bramy.
Czy sugestia jest wykonalna i ....w ogóle racjonalna?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 14815
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Serwer sprawdza czy cel został osiągnięty tuż przed
podjęciem każdej próby. Spróbujemy dodać funkcjonalność polegająca na tym, że „sygnał” z czujnika otwarcia będzie anulował zadania zamykania/otwierania.

Będzie musiało to być zrobione jako „opcja” ponieważ niektóre bramy „migają” stanem podczas ruchu bramy.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4404
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Moja brama ma wejścia "open", "close" oraz "step-by-step". Natomiast używając SBW-01 raczej nie wykorzystam tych możliwości ;)

Ja osobiście nie lubię opcji ponawiania prób i dlatego gdzie tylko mogę ją wyłączam w Supli. Aktualnie nie da się tego zrobić jedynie dla wywołań z poziomu harmonogramu. Także jeśli Ci ta opcja też przeszkadza, jak mi, to polecam ustawić sobie "1 liczba prób otwarcia/zamnięcia" ;)

U mnie przerywanie po wyrkyciu stanu by się nie sprawdziło, bo mój napęd (Nice Robus) generuje impulsy podczas ruchu bramy na wyjściu OGI. Więc każdy ruch bramy powodowałby wykrycie poprawnego docelogowego stanu ;), który oczywiście szybko by się zmienił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”