Czujka ruchu BOSCH + ESP8266

krycha88
Posty: 3540
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am
Kontakt:

QLQ pisze: czw sie 11, 2022 6:18 pm Kupiłem , wstępnie podłączyłem do WemosD1 mini bo łatwiej wrzucić na szybko wsad przez USB.
Podłączenie NC do Gnd i drugie NC do D1 wemosa do wyzwalania - czujka BOSCH rozwiera styki przy alarmie jak koledzy pisali.

NIE MAM TU ABSOLUTNIE DO NIKOGO PRETENSJI, proszę nie odbierać tego filmiku na atak na kogokoliwiek ale jak dla mnie to tak powinno działać z powiadomieniem PUSH dopóki nie będzie tego wspierać Apka Supli. Jest dla mnie niezrozumiałe wyzwalanie PUSH przez przekaźnik - NO OK dostaję powiadomienie , ze syn wcisnął włącznik i zapalił światło ..... może faktycznie nie rozumiem do czego ....

NATOMIAST DO ALARMÓW gdzie mamy kontaktron / hall gdzie ktoś otwiera okno , drzwi , plącze sie po posesji i mamy tam zamontowane czujki np Bo..ch TO WTEDY WYZWALA ALARM I IDZIE POWIADOMIENIE PUSH...

https://drive.google.com/file/d/1W13xI4 ... sp=sharing
Zapisałem do zrealizowania
https://github.com/krycha88/GUI-Generic/issues/75

powiadomienia dla przekaźników nie są bez sensu tylko dla tego przypadku jest to bezsensu ;P Pamiętaj, że poświęcę swój czas prywatny na rozwój GG i nie zawsze spełnię wszystkie wymagania - mógłbym w tym czasie leżeć i pić piwo :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2071
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

krycha88 pisze: czw sie 11, 2022 7:12 pm
QLQ pisze: czw sie 11, 2022 6:18 pm Kupiłem , wstępnie podłączyłem do WemosD1 mini bo łatwiej wrzucić na szybko wsad przez USB.
Podłączenie NC do Gnd i drugie NC do D1 wemosa do wyzwalania - czujka BOSCH rozwiera styki przy alarmie jak koledzy pisali.

NIE MAM TU ABSOLUTNIE DO NIKOGO PRETENSJI, proszę nie odbierać tego filmiku na atak na kogokoliwiek ale jak dla mnie to tak powinno działać z powiadomieniem PUSH dopóki nie będzie tego wspierać Apka Supli. Jest dla mnie niezrozumiałe wyzwalanie PUSH przez przekaźnik - NO OK dostaję powiadomienie , ze syn wcisnął włącznik i zapalił światło ..... może faktycznie nie rozumiem do czego ....

NATOMIAST DO ALARMÓW gdzie mamy kontaktron / hall gdzie ktoś otwiera okno , drzwi , plącze sie po posesji i mamy tam zamontowane czujki np Bo..ch TO WTEDY WYZWALA ALARM I IDZIE POWIADOMIENIE PUSH...

https://drive.google.com/file/d/1W13xI4 ... sp=sharing
Zapisałem do zrealizowania
https://github.com/krycha88/GUI-Generic/issues/75

powiadomienia dla przekaźników nie są bez sensu tylko dla tego przypadku jest to bezsensu ;P Pamiętaj, że poświęcę swój czas prywatny na rozwój GG i nie zawsze spełnię wszystkie wymagania - mógłbym w tym czasie leżeć i pić piwo :)
Dla tego zaraz wyślę Ci 100 PLN na kawę bo szanuję Twój prywatny czas.Zawsze gdy budżet mi pozwala cośWam tam wpłacam... Wierz mi , że gdybym posiadał taką wiedzę w programowaniu jak Ty to Supla byłaby już 5 lat do przodu. To co zrobilem/ skleciłem z kodów innych to jest nic do tego Co Ty zrobiłeś.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2071
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

Poszło blikem
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 759
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Brawo, obaj!. Zobaczyłem, że napisałeś "BLIKiem". Zawsze robiłem przez pośrednika:/
Możesz mi podać na prv nr, na który mogę przelewać środki motywacyjne?:)
e-talking............
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2071
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

uchnast.michal pisze: pt sie 12, 2022 10:10 am Brawo, obaj!. Zobaczyłem, że napisałeś "BLIKiem". Zawsze robiłem przez pośrednika:/
Możesz mi podać na prv nr, na który mogę przelewać środki motywacyjne?:)
Normalnie jak kupujesz kawę płacisz Blikiem.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 759
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

QLQ pisze: pt sie 12, 2022 2:21 pm
uchnast.michal pisze: pt sie 12, 2022 10:10 am Brawo, obaj!. Zobaczyłem, że napisałeś "BLIKiem". Zawsze robiłem przez pośrednika:/
Możesz mi podać na prv nr, na który mogę przelewać środki motywacyjne?:)
Normalnie jak kupujesz kawę płacisz Blikiem.
Aaaa ok, tak wyeksponowałes BLIKiem, że myślałem... sam wiesz:) Pozdro
e-talking............
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2071
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

uchnast.michal pisze: pt sie 12, 2022 4:07 pm
QLQ pisze: pt sie 12, 2022 2:21 pm
uchnast.michal pisze: pt sie 12, 2022 10:10 am Brawo, obaj!. Zobaczyłem, że napisałeś "BLIKiem". Zawsze robiłem przez pośrednika:/
Możesz mi podać na prv nr, na który mogę przelewać środki motywacyjne?:)
Normalnie jak kupujesz kawę płacisz Blikiem.
Aaaa ok, tak wyeksponowałes BLIKiem, że myślałem... sam wiesz:) Pozdro
Myślałeś pewnie ze bezpośrednio na tela wysłałem.. no nie posiadam nr kolegi
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2071
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

Albert pisze: wt sie 09, 2022 3:02 pm
Pietras81 pisze: wt sie 09, 2022 12:46 pm A nie wystarczy podłączyć go zamiast włącznika dzwonkowego - zmiana stanu będzie załączała kolejne urządzenia.
Drugi pomysł to wykozystać jako kontaktron i wówczas zmiana stanu wywoła jakąś scenę.
Jakby ta czujka była NO, czyli zwierała styki podczas wykrycia ruchu to tak by działało. Tymczasem ona jest zwarta i się rozwiera, i to jest problemem zeby ustawić w sofcie
Kolega krycha88 zrobił już krańcówki z pusover. Czujka działa wyśmienicie.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2071
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

Dziś rozebrałem na części pierwsze. Okazuje się że jest tam pin GND, VCC +5V więc mamy od razu zasilanie do np WeMos. Wystarczy go tam upchać plus jakiś mini przekaźnik co by wyłączać raportowanie czujki ( rozbroić / uzbroić ją w określonych godzinach lub manualnie na pinach NC)
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Albert
Posty: 352
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

Serio jest tam 5V? Muszę poszukać na płytce, bo aż tak się nie zagłębiałem. Co do funkcjonalności czujki, jeśli robić to na skryptach, to używając przekaźnika virtual, można na nim zrobić działanie rożnych funkcji. Czyli, włącza światło, po wykryciu ruchu, ale warunkiem jest stan tego virtual relay. Jeśli włączony, to scena działa, jeśli nie włączony to nie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”