Linki bezpośrednie odczytywanie: temperatury, wilgotności, ciśnienia, licznika energii

krycha88
Posty: 3540
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am
Kontakt:

Pietras81 pisze: czw sie 11, 2022 8:29 pm A ja mam pytanie czy licznik energii działa również z MEW 01 bo u mnie nie :) Ciśnienie, temp. i wilgotność śmiga nawet z 2 czujników. Więcej nie mam jak sprawdzić.
Podeślij mi linka w wiadomości prywatnej - ale powinno działać.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Pietras81
Posty: 495
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am
Lokalizacja: Osielsko

A jednak słabo to działa też mi się zawiesza co chwile oraz nie działa przewijanie przyciskiem. Przewija się również powoli.


link wysłałem
dobo
Posty: 748
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

Nie wiem czy to błąd w gui-generic-builder zaznaczyłem Linki bezpośrednie - odczyt temperatury i SUPLA_DIRECT_LINKS_MULTI_SENSOR możliwe, że zaznaczyłem również Linki bezpośrednie.
Problem jest taki, że co wpiszę w linki bezpośrednie (Czujnik 1 xx/xxxxxxxx/read) to z automatu przepisuje się do Linki bezpośrednie - odczyt temperatury tak samo ilość czujników. Tworzy mi to 5 ramek pierwsze trzy to (temp wilg ciś) kolejne dwa (temp) z czego przy pierwszym linku wskazywanie temperatury, a przy drugim 0,0.
linki.jpg
linki.jpg (119.94 KiB) Przejrzano 325 razy
Pietras81
Posty: 495
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am
Lokalizacja: Osielsko

Też tak próbowałem usuń linki bezpośrednie przy generowaniu softu i ciśnienie będzie wyświetlało się poprawnie bez temp. = 0
dobo
Posty: 748
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

Tak jak pisałem wyświetla 5 wartości, pierwsze dwie ramki to wartości temp i ciśnienie z pierwszego linku i trzecia ramka to ciśnienie z drugiego linku. Czwarta ramka to temperatura z linku pierwszego, a piąta ramka to wartość z linku drugiego i pokazuje 0,0.
Linki bezpośrednie z automatu przepisały się do Linki bezpośrednie - odczyt temperatury czego nie chciałem. Gdy usunę ręcznie Linki bezpośrednie - odczyt temperatury i zmienię ilość czujników w tym oknie z automatu kasują się Linki bezpośrednie.
Linki bezpośrednie to ramki 1-3 natomiast Linki bezpośrednie - odczyt temperatury to ramki 4-5
Wspomnę też, że nie można ręcznie przełączać ramek jak same przeskakują potrafi zamrozić się w połowie przeskoku dodatkowo wyzwalacz akcji działa z około 20-30 sekundowym opóźnieniem.


P.S.
Przełączanie ręczne jednak działa ale ma mega zmulenie i potrafi przy przeskakiwaniu się na chwilę zwiesić.
jamsjamsen
Posty: 38
Rejestracja: sob sty 28, 2017 11:08 am

- dla MEW-01 pokazuje tylko wartości dla pierwszej fazy...
- dla PZEM V3 wydaje się wszystko ok.

- ale dla PZEM [licznik energii elektrycznej] dla pierwszego linka i SHT31 [temperatura+wilgotność] na drugim linku razem nie czyta już nic, ciągle się restartuje moduł i podłącza do sieci.

ps. mam wygenerowany plik tylko pod sam OLED bez żadnych AT czy przekaźników, gdyż nie wiem czy to odczytywanie direct linków czy obsługa OLED tak zamraża odczyt na wyświetlaczu.

ps2: (wersja softu z przekaźnikami)
widać na Serial Monitor jak czyta direct linki to wszystko inne się blokuje...np nie można apką przełączyć przekaźnika....następuje to z opóźnieniem dopiero po odczytaniu wszystkich linków...
(może na esp8266 i jednym rdzeniu ciężko będzie z tyloma zadaniami na raz???)

JJ
Ostatnio zmieniony czw sie 11, 2022 10:41 pm przez jamsjamsen, łącznie zmieniany 3 razy.
dobo
Posty: 748
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

Załączam filmik jak to wygląda u mnie. Sorry za nagranie z boku telefon nie załapał pozycji w jakiej był trzymany.
Na początku i końcu filmu spóźnione działanie AT.
https://youtu.be/anMPS3JhWDk
krycha88
Posty: 3540
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am
Kontakt:

Wrzuciłem kilka poprawek:
- wydłużyłem czas odczytu linku
- przyśpieszyłem czas odczytu linku
- dodałem odczyt linku po połączeniu z wifi
- poprawiłem działanie OLED gdy był dodany kanał temp oraz licznik energii

Proszę nie dodajcie "Linki bezpośrednie - odczyt temperatury" jak używacie SUPLA_DIRECT_LINKS_MULTI_SENSOR
https://gui-generic-builder.supla.io/
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2048
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

Teraz jest perfekt :)
Pozdrawiam
Wojtek
dobo
Posty: 748
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

krycha88 pisze: pt sie 12, 2022 5:01 pm Proszę nie dodajcie "Linki bezpośrednie - odczyt temperatury" jak używacie SUPLA_DIRECT_LINKS_MULTI_SENSOR
OK ale może warto zablokować to również w builder?
ODPOWIEDZ

Wróć do „GUI Generic”