Problem ze sceną

maxio2011
Posty: 108
Rejestracja: pt sty 22, 2021 1:08 pm

Panowie prosty skrypt a stanowi problem

zasada jeśli jedne urządzenie jest włączone włącza drugie jeśli wyłączone to wył.
niby proste

warunek
{{state(xxxx).on}} + wskazanie drugiego urządzenia na którym ma być włączenie

warunek drugi

{{not state(xxxx).on}} + wskazanie drugiego urządzenia na którym ma być wyłączenie

i teraz drugie urządzenia działa jak szybki przełącznik klik-klik czy pierwsza czy druga scena zawsze wraca jako on ??
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4457
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Skrypty nie nadają się do szybko zmiennych akcji. Wręcz celowo pomijają wykonanie, gdy coś dzieje się za szybko
maxio2011
Posty: 108
Rejestracja: pt sty 22, 2021 1:08 pm

Co proponujesz ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4457
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Jakie to są urządzenia?

Możesz spróbować dodać w cloud scenę, która kopiuje stan z jednego kanału na drugi.
Scenę uruchamiaj ze skryptów przy zmianie stanu kanału źródłowego.
Jeśli szybkie zmiany nadal nie będą dobrze działać, to w tej scenie w cloud dodaj opóźnienie np 1s i ponownie akcja kopiowania stanu kanałów. Możesz kilka razy powtórzyć taką sekwencję, jeśli będzie taka potrzeba.

Docelowo Cloud dostanie opcję która pozwoli to ustawić dużo prościej, ale na razie trzeba się ratować tym co jest ;)
maxio2011
Posty: 108
Rejestracja: pt sty 22, 2021 1:08 pm

Ogólnie testuję na 2 gniazdkach

docelowo :
mam czujkę w oknach połączoną z sonoff rf (jako rf) schemat działania

jeśli okno otwarte wyłączy sie sterownik pieca
jeśli okno zamknięte po upływie np.1h w celu wyrównania temperatury w domu piec ponownie się włączy :)

testowo: na skryptach nie szło to.... stworzyłem linki bezpośrednie
YoMan
Posty: 521
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

klew pisze: pt sie 12, 2022 5:35 pm Jakie to są urządzenia?

Możesz spróbować dodać w cloud scenę, która kopiuje stan z jednego kanału na drugi.
Scenę uruchamiaj ze skryptów przy zmianie stanu kanału źródłowego.
A jak ze skryptów uruchomić scenę w cloudzie?
YoMan
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4457
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

YoMan pisze: pt sie 12, 2022 6:57 pm
klew pisze: pt sie 12, 2022 5:35 pm Jakie to są urządzenia?

Możesz spróbować dodać w cloud scenę, która kopiuje stan z jednego kanału na drugi.
Scenę uruchamiaj ze skryptów przy zmianie stanu kanału źródłowego.
A jak ze skryptów uruchomić scenę w cloudzie?
Nie sprawdzałem. Założyłem że to jest ;)
YoMan
Posty: 521
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

klew pisze: pt sie 12, 2022 7:59 pm
YoMan pisze: pt sie 12, 2022 6:57 pm
klew pisze: pt sie 12, 2022 5:35 pm Jakie to są urządzenia?

Możesz spróbować dodać w cloud scenę, która kopiuje stan z jednego kanału na drugi.
Scenę uruchamiaj ze skryptów przy zmianie stanu kanału źródłowego.
A jak ze skryptów uruchomić scenę w cloudzie?
Nie sprawdzałem. Założyłem że to jest ;)
Ja nie znalazłem tej opcji ... a by się przydała
YoMan
martinok
Posty: 79
Rejestracja: sob gru 17, 2016 10:12 am
Lokalizacja: Poznań

maxio2011 pisze: pt sie 12, 2022 3:02 pm Panowie prosty skrypt a stanowi problem

zasada jeśli jedne urządzenie jest włączone włącza drugie jeśli wyłączone to wył.
niby proste

warunek
{{state(xxxx).on}} + wskazanie drugiego urządzenia na którym ma być włączenie

warunek drugi

{{not state(xxxx).on}} + wskazanie drugiego urządzenia na którym ma być wyłączenie

i teraz drugie urządzenia działa jak szybki przełącznik klik-klik czy pierwsza czy druga scena zawsze wraca jako on ??
U mnie też tak to się zachowywało ale przy takich warunkach działa OK.
Załączniki
scena.JPG
scena.JPG (63.47 KiB) Przejrzano 291 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „SUPLA Scripts”