Chińskie wynalazki

Pietras81
Posty: 482
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am
Lokalizacja: Osielsko

A sterowniki LoraTap tez juz nie mają esp?? Ja kiedys kupowałem i nie było zadnego problemu ze zmianą softu.
Slawekf
Posty: 6
Rejestracja: sob sie 06, 2022 6:17 am

https://pl.aliexpress.com/item/32963064 ... pt=glo2pol

Niby oficjalny sklep ale wewnątrz tych sterowników nie ma ESP.
Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 95
Rejestracja: pn cze 27, 2022 10:11 am
Lokalizacja: Opole

Slawekf pisze: pn sie 08, 2022 6:35 pm Witajcie. Czy ktoś ostatnio kupował chińskie sterowniki rolet na ESP. Zapytałem kilku sprzedawców i albo nie wiedzą co siedzi w środku albo że nie ma w nich ESP.
Bo nie ma. Chyba wszyscy się poprzesiadali na tańsze wersje modułu, obsługiwanego przez Tuya, a na jakimś egzotycznym czipie.
Co prawda są już pierwsze projekty na tym oparte "jak to podpiąć do swojego MQTT" - ale droga przez mękę.

Na szczęście są identyczne fizycznie moduły, ale oparte na ESP ESP-02S TYWE2S https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 180240PlyO - co prawda mało wygodne się go programuje (te pady od spodu itd) - ale raz zaprogramujesz to potem będziesz po wifi upgradował. Bierzesz podmieniasz i wlutowujesz z wgraną suplą do czego tylko zapragniesz, a czego chińczyk nie przewidział ;)
Pietras81
Posty: 482
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am
Lokalizacja: Osielsko

Slawekf pisze: pn sie 08, 2022 6:45 pm https://pl.aliexpress.com/item/32963064 ... pt=glo2pol

Niby oficjalny sklep ale wewnątrz tych sterowników nie ma ESP.
Ja kupowałem takie

44,02 zł 50%OFF | LoraTap inteligentny dom RF WiFi rolety rolety przełącznik kurtyny moduł przekaźnikowy 4 kanałowy pilot zdalnego sterowania głosowego Google Home Alexa
https://a.aliexpress.com/_ugRO5h
Slawekf
Posty: 6
Rejestracja: sob sie 06, 2022 6:17 am

Hrumque pisze: pn sie 08, 2022 6:48 pm Na szczęście są identyczne fizycznie moduły, ale oparte na ESP ESP-02S TYWE2S https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 180240PlyO - co prawda mało wygodne się go programuje (te pady od spodu itd) - ale raz zaprogramujesz to potem będziesz po wifi upgradował. Bierzesz podmieniasz i wlutowujesz z wgraną suplą do czego tylko zapragniesz, a czego chińczyk nie przewidział ;)
To już raczej wyższa szkoła jazdy. Chciałem spróbować swoich sił na supla właśnie z roletami ale nie aż tak wysoko :D
Slawekf
Posty: 6
Rejestracja: sob sie 06, 2022 6:17 am

Ale widzę że w sklep posiada kategorie ESP8285 Inside więc coś może z tego będzie https://www.aliexpress.com/store/group/ ... 449bQnORAC
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 2070
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

Co o tym myślicie? Jest tam esp32 więc da się wSulplowac !!!
https://a.aliexpress.com/_vaKN2X
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 95
Rejestracja: pn cze 27, 2022 10:11 am
Lokalizacja: Opole

QLQ pisze: wt sie 09, 2022 5:00 pm Co o tym myślicie? Jest tam esp32 więc da się wSulplowac !!!
https://a.aliexpress.com/_vaKN2X
Jakbyś nagle sklonował 10ciu krycha88 by pomnożyć jego wolny czas - może by napisał ;)
Oprócz tego, że jest tam ESP32:
- gpio wygląda tak:
GPIO00 = Button (ten duży przycisk)
GPIO02 = Relay1 off ( wersja 20A bi-stable - Off)
GPIO05 = Led Link
GPIO13 = Relay1 ( wersja 16A)
GPIO14 = TM1621 DA
GPIO15 = Relay1 on (wersja 20A - bi-stable - On)
GPIO16 = CSE7766 Rx
GPIO18 = Led
GPIO25 = TM1621 CS
GPIO26 = TM1621 RD
GPIO27 = TM1621 WR

- sterowanie przekaźnikiem w wersji 20A jest utrudnione, bo nie jest tam zwykły przekaźnik, a przekaźnik bi-stabilny - aby go przełączyć trzeba podawać prąd w odpowiednią stronę, by przełączyć w drugi stan - ponownie podać prąd w drugą stronę, a w spoczynku - nie podawać prądu na cewkę.
w wersji 16A jest zwykły przekaźnik na jednym GPIO.

- sam czip pomiarowy to CSE7766 - więc jest udokumentowany i mamy na tą okazję soft... Więc to dałoby się zrobić.

- odpalenie działania LCD nie jest proste, bo jest tam co prawda dobrze udokumentowany czip HT1621 (sam do niego zrobiłem bibliotekę kiedyś) - ale on tylko zamienia bajty sterowania na zapalanie/gaszenie pojedynczych kresek na LCD, przy czym nigdzie nie jest przyporządkowane "ten bit to ta kreska" (trzeba dojść do tego eksperymentalnie) bo to jest uniwersalny driver, i może sterować dowolnym LCD tego typu kreskowego, a "mapa" która szara kreska czy ikonka - to który bit, i jakie bity ustawić, by z kresek namalować konkretną cyfrę - to musisz całkowicie softwarowo po stronie ESP dokonać generowania. Sporo roboty dla konkretnego jednego zastosowanego wyświetlacza w danym jednym urządzeniu, nie użyjesz tego kodu nigdzie indziej (inne urządzenie - też z HT1621 - może mieć "szkiełko" lcd zupełnie inne lub nawet takie same a inaczej przyporzadkowane wiersze/szeregi, i zapalane pixele/kreski/symbole będą całkowicie inaczej składane).
Ew "pożyczyć" trzeba by to, co już zrobili w Tasmota do tego wyświetlacza - bo tam komuś się chciało rozpracować: https://github.com/arendst/Tasmota/blob ... sonoff.ino
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 109
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

Szukam takiego mniej więcej włącznika, który dam radę zasuplować.
Obrazek

Z tego co wyczytałem na forum, nie wszystkie się da, bo nie są już na esp. Sprzedawcy nie pytam, bo G wiedzą. Często nawet nie chce im się odpisać w ogóle.
Fajnie by było, gdyby była to oferta z allegro, bo na ali z tego co widzę ceny takie same, dawno przestało być taniej.
Zna ktoś taki włącznik, by na 100% dało się go na Suplę przerobić?
Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 95
Rejestracja: pn cze 27, 2022 10:11 am
Lokalizacja: Opole

Moduł "roletowy" chiński oznaczony na pudełku (na samej obudowie - brak oznaczenia)
Wi-Fi curtain switch module
Model No.: SC500W-V2
App Name: Smart Life/Tuya
Obrazek
Posiada (zależnie od sztuki, mam takie i takie) albo moduł TYWE02S (dobrze, esp8285 w środku), albo moduł fizycznie identyczny, ale WB2S na czipie BK7231N - tego nie przeflashujemy, więc wymieniamy na ESP02s (pin-zgodny, tylko przelutować w to samo miejsce)
Na płytce jest też miejsce dla dodatkowego odbiornika (pewnie RF433 czy coś takiego)
0007.JPG
0007.JPG (291.52 KiB) Przejrzano 369 razy
pinout.jpg
pinout.jpg (260.37 KiB) Przejrzano 369 razy
Piny modułu TYWE02s = ESP02s są w tym ustrojstwie tak przyporządkowane:
Gpio03 RX0 Led-RED aktywny stanem niskim
Gpio01 TX0 (nie używane do niczego, można podpiąć pod blue-led tuż obok, będzie aktywny stanem niskim)
Gpio12 Relay1 (LO1)
Gpio13 button-pairing
Gpio14 Relay2 (LO2)
GpioA0 (nieużywane, nic nie jest przylutowane do tego)
Gpio04 LS1 input (przez dzielnik - na kostce podłącza się wprost jakieś 100-230v AC i to wyzwala stan niski na GPIO)
Gpio05 LS2 input (przez dzielnik - na kostce podłącza się wprost jakieś 100-230v AC i to wyzwala stan niski na GPIO)


Na tyle modułu są w formie pól lutowniczych dostępne ponadto pola Gpio00, Gpio02 (z czego Gpio00 jest nam do flashowania potrzebne zwłaszcza). Rx i Tx można podpinać wprost do programowania, nie trzeba odlutowywać - obecność leda na Rx nie przeszkadza w niczym.

Przekaźniki są 5v, zasilanie jest wprost z sieci - przetwornica jest bez izolacji, więc niczego nie dotykać po podłączeniu 230v, ani nie programować przy zasilaniu 230v!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”