Migracja z Blynka na Suplę

SOYER
Posty: 111
Rejestracja: śr sie 10, 2022 12:29 pm

klew pisze: czw sie 18, 2022 6:00 pm Kod do obsługi DS18B20 robi kilka odczytów zanim wyświetli -273. Także pojedyncze błędy nie są w ten sposób sygnalizowane.
Jak to wygląda w praktyce, jeśli ma -273 to od razu próbuje znowu? I tak kilka razy? Czy kilka pomiarów w standardowym odstępie 10 min?
Dlaczego nie można oglądnąć szkicu z gui gen buildera?
To jakaś tajemnica? Zastrzeżone?
Skoro na otwartym kodzie to co tu kryć?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2605
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Pomiary do Cloud wysyłane są co kilkanaście / kilkadziesiąt sekund. W Cloud są uśredniane do 10 minut. Zacznij od ustalenia przyczyny błędnych odczytów z Twoich DS (zmiana wartości rezystora, zakup oryginalnych DS, itp. - w tym temacie sporo jest na Forum). Mam DSy na odległości około 9 metrów i nie mam żadnych problemów z odczytami temperatury.
Skompilowanego programu nie ma możliwości "zdekompilować", a dostałeś link do GitHuba, gdzie możesz sobie pooglądać kody źródłowe. Nikt niczego nie ukrywa i nie jest to żadna tajemnica.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
SOYER
Posty: 111
Rejestracja: śr sie 10, 2022 12:29 pm

Sprawa z rezystorami. Kiedyś nawet użyłem potencjometru by dokładnie to ustawić. Jeśli tak jak mówisz to faktycznie muszę to sprawdzić. Najgorzej tak jak mam w ostatnio dodanym nodemcu. Dwa czujniki na jednym pinie ale jeden na 1.5m, a drugi na 9m. Dlatego to miałem na osobnych pinach i z różnym pullupem. Coś wymyślę..
Z innej beczki , co to wyzwalacze akcji?
Patryk
Posty: 2325
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

SOYER pisze: czw sie 18, 2022 8:05 pm Z innej beczki , co to wyzwalacze akcji?
Taki "bezprzewodowy" przycisk np:
viewtopic.php?p=109576#p109576
Poczytaj sobie:
viewtopic.php?t=5850
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 14893
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Robert Błaszczak pisze: czw sie 18, 2022 7:28 pm W Cloud są uśredniane do 10 minut.

Cloud nie uśrednia pomiarów temperatur/wilgotności. Po prostu robi zapis co 10 min.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2605
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Ok, to przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Yepestis
Posty: 431
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

SOYER pisze: czw sie 18, 2022 7:19 pm Dlaczego nie można oglądnąć szkicu z gui gen buildera?
To jakaś tajemnica? Zastrzeżone?
Skoro na otwartym kodzie to co tu kryć?
Już Ci pisałem że kod źródłowy jest dostępny

viewtopic.php?p=128427#p128427
SOYER
Posty: 111
Rejestracja: śr sie 10, 2022 12:29 pm

Dzięki za pomoc.
Pytanie, w supli to się chyba nazywa lokalizacja, u mnie nazwana DOM. Widoczna w apk jako nazwa u góry. Czy da sie zrobić więcej takich "lokalizacji" w jednej aplikacji, co działałoby jak różne zakładki, zamiast DOM miałbym czujniki, druga przekaźniki itp. By można szybko przejść do odpowiednich funkcji bez przewijania w dół, do góry. Da się?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 14893
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

cloud.supla.org->Lokalizacje->Dodaj
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4467
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Da się. Ustawiasz to z poziomu Clouda.
Spróbuj trochę poszukać na forum samodzielnie. Wyszukiwarka forum jest słaba, ale Google dobrze sobie radzi z szukaniem. Wystarczy wpisać "Supla lokalizacja" i nawet znajduje instrukcje jak to zrobić.
Wiem że forum jest duże i ciężko się po nim na początku poruszać, ale praktycznie wszystkie pytania, które zadajesz, już ktoś o to wcześniej pytał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”