Zamel mew-01, liw --02 nie łączy się do WiFi

Awatar użytkownika
klew
Posty: 4467
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Skoro miałeś tp linka jako ap i nadal nie działało, to ja obstawiam że problem jest z serwerem DHCP na mikrotiku, a nie z Wi-Fi. Zresztą skoro widać coś w logach DHCP, to znaczy że z wifi się łączy.
Z drugiej strony bardzo dziwne jest że widać ten stary DHCP hostname
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 14893
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Wyłącz DHCP w mikrotiku i uruchom testowo jakiś inny.
danielkbala
Posty: 31
Rejestracja: wt sie 16, 2022 10:21 am

klew pisze: czw sie 18, 2022 9:40 pm Skoro miałeś tp linka jako ap i nadal nie działało, to ja obstawiam że problem jest z serwerem DHCP na mikrotiku, a nie z Wi-Fi. Zresztą skoro widać coś w logach DHCP, to znaczy że z wifi się łączy.
Z drugiej strony bardzo dziwne jest że widać ten stary DHCP hostname
Tylko dlaczego wszystko się łączy oprócz zamela ? wyłącze dhcp i postawie inny. Jak to nie pomoże to factory reset i wszystko od nowa
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 1291
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

Ty nie masz czasem jakieś ACCESS LISTY zrobionej z właczoną opcją BLOCK ACCESS dla adresu MAC?
1x DIW-01
1x SLW-02
5x Gosund SP111
1x mROW-02
1x MEW-01
1x SBW-02
9x SRW-01
1x mSRW-01
3x ROW-02
2x DIMMER
1x Sonoff S20
1x GATE MODULE
1x SUPLA TOUCH DL
15x DS18b20
Awatar użytkownika
klew
Posty: 4467
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

danielkbala pisze: pt sie 19, 2022 9:35 am
klew pisze: czw sie 18, 2022 9:40 pm Skoro miałeś tp linka jako ap i nadal nie działało, to ja obstawiam że problem jest z serwerem DHCP na mikrotiku, a nie z Wi-Fi. Zresztą skoro widać coś w logach DHCP, to znaczy że z wifi się łączy.
Z drugiej strony bardzo dziwne jest że widać ten stary DHCP hostname
Tylko dlaczego wszystko się łączy oprócz zamela ? wyłącze dhcp i postawie inny. Jak to nie pomoże to factory reset i wszystko od nowa
Nie wiem, próbujemy to ustalić ;)
Masz może jakieś inne urządzenia z Suplą na pokładzie? Coś na bazie własnych kompilacji, albo Gui Generic? Albo jakieś inne urządzenia oparte o ESP8266, np. Sonoffy?

Próbowałeś może przydzielić stały adres IP dla MEW? (poprzez DHCP na routerze)
Może da się jakoś wyczyścić dane/cache po stronie serwera DHCP?

Może ten stary hostname jakoś się gryzie? Może jak kupiłeś MEW, to najpierw go podłączyłeś do sieci i dodałeś urządzenie do Supli (np. przez aplikację). Soft był wtedy starszy z innym "hostname". Z tego co pamiętam, to przy dodawaniu urządzenia z apki, jest autoamtycznie ustawiany firmware update. Więc urządzenie po resecie mogło się poprawnie połączyć z Mikrotikiem, pobrać aktualizację i zresetować. Następnie wstało z nowym hostname dhcp i coś zaczęło się gryźć z DHCP na Mikrotiku. Oczywiście tylko zgaduję i spekuluję.
danielkbala
Posty: 31
Rejestracja: wt sie 16, 2022 10:21 am

Duch__ pisze: pt sie 19, 2022 9:45 am Ty nie masz czasem jakieś ACCESS LISTY zrobionej z właczoną opcją BLOCK ACCESS dla adresu MAC?
nic takiego nie mam
danielkbala
Posty: 31
Rejestracja: wt sie 16, 2022 10:21 am

klew pisze: pt sie 19, 2022 9:50 am
danielkbala pisze: pt sie 19, 2022 9:35 am
klew pisze: czw sie 18, 2022 9:40 pm Skoro miałeś tp linka jako ap i nadal nie działało, to ja obstawiam że problem jest z serwerem DHCP na mikrotiku, a nie z Wi-Fi. Zresztą skoro widać coś w logach DHCP, to znaczy że z wifi się łączy.
Z drugiej strony bardzo dziwne jest że widać ten stary DHCP hostname
Tylko dlaczego wszystko się łączy oprócz zamela ? wyłącze dhcp i postawie inny. Jak to nie pomoże to factory reset i wszystko od nowa
Nie wiem, próbujemy to ustalić ;)
Masz może jakieś inne urządzenia z Suplą na pokładzie? Coś na bazie własnych kompilacji, albo Gui Generic? Albo jakieś inne urządzenia oparte o ESP8266, np. Sonoffy?

Próbowałeś może przydzielić stały adres IP dla MEW? (poprzez DHCP na routerze)
Może da się jakoś wyczyścić dane/cache po stronie serwera DHCP?

Może ten stary hostname jakoś się gryzie? Może jak kupiłeś MEW, to najpierw go podłączyłeś do sieci i dodałeś urządzenie do Supli (np. przez aplikację). Soft był wtedy starszy z innym "hostname". Z tego co pamiętam, to przy dodawaniu urządzenia z apki, jest autoamtycznie ustawiany firmware update. Więc urządzenie po resecie mogło się poprawnie połączyć z Mikrotikiem, pobrać aktualizację i zresetować. Następnie wstało z nowym hostname dhcp i coś zaczęło się gryźć z DHCP na Mikrotiku. Oczywiście tylko zgaduję i spekuluję.
Mam dwa urządzenia ale zamela i oba mają ten sam efekt. Mam node mcu v3 co prawda jeszcze zapakowany ale spróbuje go dzisiaj połączyć. Próbowałem przydzielić stały do mac adresu ale jak już go dhcp znalazł ( nie zmieniałem na inny) spróbuje zrobić ręcznie i restart routera i zamela. Co do czyszczenia cashe dhcp miktotika to zapytam kolegi czy się da i jak tak to jak to zrobić. Ogólnie to kilka godzin walczyłem z połączeniem ponieważ pierwszy raz miałem doczynienia z zamelem. Wiem że za pierwszym razem nie mogłem dodać urządzenia do clouda jak już mi się cierpliwość skończyła zostawiłem to na kilka godzin po czym patrzę a urządzenie zostało dodane do clouda ale ma status rozłączony - na chwile musiało się połączyć bo w cloudzie się pojawiło, był to licznik mew natomiast jeżeli chodzi o liw to już takiego efekyu nie było przez mikrotika nigdy się do clouda nie dodał.
danielkbala
Posty: 31
Rejestracja: wt sie 16, 2022 10:21 am

danielkbala pisze: pt sie 19, 2022 10:25 am
klew pisze: pt sie 19, 2022 9:50 am
danielkbala pisze: pt sie 19, 2022 9:35 am

Tylko dlaczego wszystko się łączy oprócz zamela ? wyłącze dhcp i postawie inny. Jak to nie pomoże to factory reset i wszystko od nowa
Nie wiem, próbujemy to ustalić ;)
Masz może jakieś inne urządzenia z Suplą na pokładzie? Coś na bazie własnych kompilacji, albo Gui Generic? Albo jakieś inne urządzenia oparte o ESP8266, np. Sonoffy?

Próbowałeś może przydzielić stały adres IP dla MEW? (poprzez DHCP na routerze)
Może da się jakoś wyczyścić dane/cache po stronie serwera DHCP?

Może ten stary hostname jakoś się gryzie? Może jak kupiłeś MEW, to najpierw go podłączyłeś do sieci i dodałeś urządzenie do Supli (np. przez aplikację). Soft był wtedy starszy z innym "hostname". Z tego co pamiętam, to przy dodawaniu urządzenia z apki, jest autoamtycznie ustawiany firmware update. Więc urządzenie po resecie mogło się poprawnie połączyć z Mikrotikiem, pobrać aktualizację i zresetować. Następnie wstało z nowym hostname dhcp i coś zaczęło się gryźć z DHCP na Mikrotiku. Oczywiście tylko zgaduję i spekuluję.
Mam dwa urządzenia ale zamela i oba mają ten sam efekt. Mam node mcu v3 co prawda jeszcze zapakowany ale spróbuje go dzisiaj połączyć. Próbowałem przydzielić stały do mac adresu ale jak już go dhcp znalazł ( nie zmieniałem na inny) spróbuje zrobić ręcznie i restart routera i zamela. Co do czyszczenia cashe dhcp miktotika to zapytam kolegi czy się da i jak tak to jak to zrobić. Ogólnie to kilka godzin walczyłem z połączeniem ponieważ pierwszy raz miałem doczynienia z zamelem. Wiem że za pierwszym razem nie mogłem dodać urządzenia do clouda jak już mi się cierpliwość skończyła zostawiłem to na kilka godzin po czym patrzę a urządzenie zostało dodane do clouda ale ma status rozłączony - na chwile musiało się połączyć bo w cloudzie się pojawiło, był to licznik mew natomiast jeżeli chodzi o liw to już takiego efekyu nie było przez mikrotika nigdy się do clouda nie dodał.
Ogólnie to dodam jeszcze że najlepiej dodawać urządzenia przez androida. Dodawałem na początku przez ios'a mimo tego że z palca sie tam wpisuje ssid to nie działa to tak dobrze jak przez androida
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 1291
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

Ja ogólnie zauważyłem na swoich mikrotikach że:

Moduły z GG firmware > 4.0
Oraz moduły z własnym softem pisanym w Arduino 2.7.4

Łączą się z antenami w większości przypadków od strzała.

Moduły z 2.8.51 tutaj ciężko stwierdzić bo mam tylko 3 moduły z tym firmware (szczegóły na filmie):
2.8.51 WIFI SUPLA SRW-01 Roleta Sypialnia - 1 min połączenia (3m do routera)
2.8.51 WIFI SUPLA SRW-01 Roleta Sypialnia Zielona - 1 min połączenia (10m do routera)
2.8.51 WIFI SUPLA SRW-01 Roleta Sypialnia Niebieska - > 5 min połaczenia (11m do routera)

2.8.50 WIFI SUPLA SRW-01 Roleta Garaż - mieli (3m do routera bez ścian)
2.8.50 WIFI SUPLA MEW-01 - mieli (2m do routera bez ścian)



Pozostałe moduły z firmware 2.8.50 czasami mielą, mielą (czytaj są widoczne w REGISTRATION TABLE i pobrały DHCP - adresy IP mam na sztywno przypisane do MAC modułów) wstają, za chwilę się rozłączają, znów mielą. Pochodzą online około 10-15 sekund czasami chwilę dłużej, za chwilę znów się rozłączają, aż po około 5-10 minutach nagle wszystko się stabilizuje. Wiem co piszę bo od kilku dni testuję CAPSMANA, niezależnie czy robię to na jednym AP czy na dwóch.

Tak to u mnie wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=HLw16Aqtqvk

Na filmie widać że jest to 5 minut po uruchomieniu WIFI z jednym AP! Posortowane są na filmie wg. UPTIME
1x DIW-01
1x SLW-02
5x Gosund SP111
1x mROW-02
1x MEW-01
1x SBW-02
9x SRW-01
1x mSRW-01
3x ROW-02
2x DIMMER
1x Sonoff S20
1x GATE MODULE
1x SUPLA TOUCH DL
15x DS18b20
dar3cz3k_
Posty: 93
Rejestracja: śr mar 07, 2018 10:20 pm
Lokalizacja: Brudzowice

Wykonałem dzisiaj testy i teraz działa prawidłowo.
SRW-01 z 2.8.51 łączy się do AP który ma najmocniejszy sygnał (2m od niego), niezależnie ja jakim kanale jest on ustawiony (pozostałe AP maja ustawiony kanał 1).
Oczywiście za każdym razem robiłem restart prądowy SRW.

Wreszcie będę mógł ustawić każdego AP na innym kanale :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”