[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 854
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Miałem opory by ruszać temat podczas sezonu grzewczego.
Ponieważ świetnie wszystko opisałeś, zaryzykowałem i .... działa :) Dzięki za poświęcony czas.
Dodasz jeszcze do tutka jakie cuda można wycisnąć z nowego firmware? :D
Jak z baterią to bardzo jestem ciekawy.
Mam małą sugestię. Świetny pomysł ze skryptem ale może dodanie parametry - nazwa użytkownika umożliwiłaby wykonanie tym, którzy "jadą" na np. default czyli PI.
BTW
wywołanie

Kod: Zaznacz cały

export SUPLA_DEVICE_PATH=~/supla-device
wywala błąd podczas cmake ...
muszę wprost wskazać

Kod: Zaznacz cały

export SUPLA_DEVICE_PATH=/home/pi/supla-device
e-talking............
"Wezmę udział w Supla Offline Party 2023"
tomekk87
Posty: 179
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

Cześć

Zmieniłem oprogramowanie na czujnikach, zainstalowałem wszystko z gotowego skryptu i ładnie to ruszyło. Pojawiły się odczyty ze wszystkich czujników. Postanowiłem usunąć bramkę z clouda i usunąć jeden z kanałów. Po takiej modyfikacji nie pojawia się bramka w cloud. Proszę o info co z tym zrobić, aby nie instalować wszystkiego od nowa.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 2451
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Jeśli edytowałeś supla-device.yaml i usunąłeś urządzenie z Cloud to zrób jeszcze restart usługi supla-device

Kod: Zaznacz cały

sudo systemctl restart supla-device.service
Wezmę udział w Supla Offline Party 2023
tomekk87
Posty: 179
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

lesny8 pisze: wt sty 24, 2023 8:07 pm Jeśli edytowałeś supla-device.yaml i usunąłeś urządzenie z Cloud to zrób jeszcze restart usługi supla-device

Kod: Zaznacz cały

sudo systemctl restart supla-device.service
Dzięki za poradę, sprawdzę czy to zadziała, ale później bo zacząłem kombinować i znowu namieszałem.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 2451
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

uchnast.michal pisze: wt sty 24, 2023 10:31 am ...
Mam małą sugestię. Świetny pomysł ze skryptem ale może dodanie parametry - nazwa użytkownika umożliwiłaby wykonanie tym, którzy "jadą" na np. default czyli PI.
...
Nie ma takiej potrzeby, bo jak dodasz nazwę użytkownika jako 'pi', to potem się logujesz jako ten użytkownik, więc zmienna środowiska $USER zwraca właśnie tą nazwę użytkownika.
uchnast.michal pisze: wt sty 24, 2023 10:31 am ...
BTW
wywołanie

Kod: Zaznacz cały

export SUPLA_DEVICE_PATH=~/supla-device
wywala błąd podczas cmake ...
muszę wprost wskazać

Kod: Zaznacz cały

export SUPLA_DEVICE_PATH=/home/pi/supla-device
U mnie nie było z tym kłopotu, a testowałem to jeszcze na RPi3B+ i laptopie z Ubuntu.
A na jakim sprzęcie, systemie i której wersji miałeś ten błąd?
Wezmę udział w Supla Offline Party 2023
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 854
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

lesny8 pisze: śr sty 25, 2023 5:44 pm Nie ma takiej potrzeby, bo jak dodasz nazwę użytkownika jako 'pi', to potem się logujesz jako ten użytkownik, więc zmienna środowiska $USER zwraca właśnie tą nazwę użytkownika.
OK, faktycznie
lesny8 pisze: śr sty 25, 2023 5:44 pm A na jakim sprzęcie, systemie i której wersji miałeś ten błąd?
Pi 0 i Pi 0 W - rasbian bullseye 11
e-talking............
"Wezmę udział w Supla Offline Party 2023"
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2926
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Też nie miałem problemu na najnowszym Raspbianie i RPi Zero W.
Natomiast musiałem dawać większe wcięcia w supla-device.yaml, bo zmodyfikowana konfiguracja z przykładu nie działała.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl | Wezmę udział w Supla Offline Party 2023
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 2451
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

uchnast.michal pisze: śr sty 25, 2023 5:53 pm ...
Pi 0 i Pi 0 W - rasbian bullseye 11
Podaj mi proszę co masz pod

Kod: Zaznacz cały

uname -a
--------------------
Robert Błaszczak pisze: śr sty 25, 2023 7:01 pm ....
Natomiast musiałem dawać większe wcięcia w supla-device.yaml, bo zmodyfikowana konfiguracja z przykładu nie działała.
Mówisz o przykładzie z pierwszego posta, czy tym co wygenerował skrypt w bashu?
W poście teraz po skopiowaniu widzę, że jest tabulator zamiast spacji przy 'expiration_time_sec: 120' i to na pewno to, ale w skrypcie są na pewno spacje.
Wezmę udział w Supla Offline Party 2023
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 854
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

lesny8 pisze: śr sty 25, 2023 10:57 pm Podaj mi proszę co masz pod

Kod: Zaznacz cały

uname -a
Linux raspberrypi 5.15.89+ #1620 Wed Jan 18 12:18:01 GMT 2023 armv6l GNU/Linux
e-talking............
"Wezmę udział w Supla Offline Party 2023"
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2926
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

lesny8 pisze: śr sty 25, 2023 10:57 pm
Robert Błaszczak pisze: śr sty 25, 2023 7:01 pm ....
Natomiast musiałem dawać większe wcięcia w supla-device.yaml, bo zmodyfikowana konfiguracja z przykładu nie działała.
Mówisz o przykładzie z pierwszego posta, czy tym co wygenerował skrypt w bashu?
W poście teraz po skopiowaniu widzę, że jest tabulator zamiast spacji przy 'expiration_time_sec: 120' i to na pewno to, ale w skrypcie są na pewno spacje.
Tak, mówię o przykładzie w instrukcji. Ze skryptu nie korzystałem. Wolę - w ramach samonauki - ręcznie wszystko ogarnąć :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl | Wezmę udział w Supla Offline Party 2023
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”