lokal.supla nie otwiera się

I_TOMEK_I
Posty: 6
Rejestracja: czw paź 01, 2020 12:32 pm

Moja pierwsze podejście do transmisji przez WiFi. Kupiłem ESP01 z myślą żeby odczytywać i transmitować informacje o temperaturze za pomocą dallasowego 18b20. Skorzystałem z GUI ..na www. Najpierw był problem z zapisem wygenerowanego przez stronę softu dla esp01, który ściągnąłem i zapisałem w komputerze. ESP01 nie chciał za cholerę wejść w tryb "serwisowy" po uziemieniu GPIO. Zajrzałem do datasheeta, poczytałem o pinach który do czego ... i dałem plus przez rezystor na pin "usypiający" moduł. Soft się wgrał ... WiFi go już widzi , supla też ... No to kolejny problem. Nie mogę uruchomić pod WIN10 http://supla.local ....Poszukałem na sieci ale nie znalazłem rozwiązania ...wgrałem. np soft o nazwie bonjure od Appla. Bez zmian. Pomóżcie proszę , sieci czy www to nie jest moja domena ...
jaku2k
Posty: 738
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontakt:

Witam,

Aby strona modułu była dostępna pod adresem supla.local, musisz zaznaczyć opcję mDNS podczas generowania firmware'u.
Pozdrawiam
Jakub

PS. Wezmę udział w Supla Offline Party 2023
I_TOMEK_I
Posty: 6
Rejestracja: czw paź 01, 2020 12:32 pm

Kuba , wielkie dzięki za ukierunkowanie . Ja "ryłem" w kompie ...
A to kwestia softu do ESP ... Sprawdzę i odezwę się jeszcze raz żeby podziękować za pomoc :)
I_TOMEK_I
Posty: 6
Rejestracja: czw paź 01, 2020 12:32 pm

Tylko czekaj bo w gui-generic-builder.supla.io nie widzę takiej
opcji.... Gdzie to ?
I_TOMEK_I
Posty: 6
Rejestracja: czw paź 01, 2020 12:32 pm

już sobie poradziłem .... supla.local się u mnie nie otwiera, więc żeby ustalić IP modułu który zrobiłem podejrzałem połączenia w domowym routerze ... po wpisaniu IP w przeglądarkę uruchomiła mi się konfiguracja modułu i tam już się dało np. skonfigurować wejście które wejście ESP01 będzie komunikowało się z 18b20 . Wszystko teraz działa mam w telefonie wyświetlaną temperaturę ... Pierwszy krok zrobiłem to teraz pora na ambitniejsze ... dzięki za pomoc :-)
kurus
Posty: 292
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:17 pm

Jak nie znasz ip urządzenia to wystarczy w aplikacji kliknąć ikonkę 'i' i tam wszystko masz
I_TOMEK_I
Posty: 6
Rejestracja: czw paź 01, 2020 12:32 pm

A tego nawet nie zauważyłem ...
Wstawiłem teraz drugi czujnik i działają oba ...
Wszystko jest ok ale mam trochę niedosyt.
Fajnie że można w taki prosty sposób złożyć
jak klocków działające urządzenie ale zajrzę
do bibliotek 1wire I2C a potem TCP/IP ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”