Rolety sterowane pilotem

pzygmunt

Jeśli tak to możliwości są ograniczone do sterowania. Stanu rolety w aplikacji nie będzie poprawny.
myxhir

U mnie szwagier też ma mobilusy i niestety ale działanie jest takie że daje się impuls silnik jedzie do góry i żeby się zatrzymał musi dostać impuls w kierunku przeciwnym. Silniki już pozakładane dlatego będę mu akurat automatykę razem z fasadowymi robił na mobilusie całą razem z bramka. Może u Ciebie się da to inaczej ale tutaj odpada sterowanie suplowe
pzygmunt

Pilotem tak działa ?
pykaman

Jeśli chodzi o stan to miałem w projekcie żeby dać dwie krańcówki-kontraktony w kasecie rolety. Dwa magnesy przyklejone do rolety od wewnątrz tak aby jeden zwierał jeden kontrakton a drugi , drugi. Jeden zwiera gdy roleta jest całkowicie w górze , drugi gdy w dole. Moduły ustawione na bramę wjazdową z czujnikiem pośredniego otwarcia. Ikony sam narysowalem. Przy odpowiednim pokombinowaniu ikonami dało sie zobaczyć na apce czy roleta jest całkowicie zamknięta, całkowicie otwarta czy gdzieś w środku. Na stole z płytką prototypową to działało. Sonoffy byly w puszkach, soft wgrany, kabelki wyprowadzone. Kontraktony od majfrendow leżą w szufladzie. Już dwa lata.🙂 Doszedlem do wniosku ze wystarczy mi ze zamknę lub otworzę telefonem.
pykaman

pzygmunt wrote: Sun Aug 20, 2023 6:30 pm Pilotem tak działa ?
Pilot ma gora dol i stop. W przypadku przyciskow fizycznych zatrzymanie jednego kierunku odbywa się wcisnieciem na chwie kierunku przeciwnego. Sory za post pod postem
pzygmunt

Sterowanie jest do ogarnięcia przez napisanie dedykowanego kodu. Pokazywanie realnej pozycji rolety w aplikacji jest w tym przypadku niemożliwe ponieważ są różne źródła sterowania niezależne od Supli.
myxhir

pzygmunt wrote: Sun Aug 20, 2023 6:30 pm Pilotem tak działa ?
Sterowaniem lokalnym z przycisku. Pilot ma osobno góra dół i stóp. Zatem jeśli z przycisku roletę chcemy zatrzymać po środku to w danym momencie na chwilę trzeba wcisnąć kierunek przeciwny. Niby da się podłączyć sterowanie obce ale nie wiem czy idzie przeprogramować silniki

https://mobilus.pl/mobilus-products/mob ... s-m35-ers/
pykaman

Robiąc u sąsiada suple na rolety wpadłem na pomysł. On ma przyciski bistabilne. Ile trzyma tyle roleta się porusza. Pomyślałem o swoich napędach czy u mnie też tak się da. I okazało się że w instrukcji napędu jest napisane że można zmienić tryb sterowania przyciskowego. No to do dzieła. I co. Nie mogę zmienić. Kuki, czy u Ciebie da się zmienić tryb sterowania przyciskami? Jeżeli się to ogarnie to supla i dedykowany soft na rolety ogarnie mobilusy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
radzik_r

W supli jest możliwość sterowania impulsami tego rodzaju rolet. @klew zrobił bistable_roller_shutter w bibliotece.
Robiłem kiedyś sterowni na takiej zasadzie razem z pilotem rf433 ale nie pojedynczy tylko na 12 rolet na szynę din

Oczywiście użycie zewnętrznego pilota rozsynchronizuje stan rolet.
I kwestia czy masz w gwiazdę do rozdzielnicy czy masz dopuszkowe rozciągnięcie przewodów
pykaman

Pilota sie schowa i bedzie git😄
I sie wyjaśniło. Mam stare silniki mobilus ares senso. To z instrukcji na nich nie działa. Ale niedawno wymienialem jeden z silnikow na nowy, jakieś pół roku temu, i na nim zmiana rodzaju przysciskow działa.

Return to “Pomoc”