gospund sp111

JFH

lukfud pisze: ndz lis 19, 2023 9:04 pm
JFH pisze: ndz lis 19, 2023 9:00 pm Będę próbować wgrać tasmotę ... próbowałem kilka razy, rózne biny, nie rozgłasza ssid, nie ma jak się zalogować.
Nigdy nie miałem problemu z tasmotą na SP111.
Wrzuć binarkę uploadera: https://gui-generic-builder.supla.io/fi ... loader.bin, a potem plik tasmoty.
Może tak pójdzie.
poszło ... dzięki

NodeMCU-PyFlasher
1. Erase
2. https://gui-generic-builder.supla.io/fi ... loader.bin,
3. https://github.com/arendst/Tasmota/rele ... ota.bin.gz
kikan

Hej, mam taki schemat połączenia - wszystko z suplą;
Gosund sp111 (wersja zielona 3450w) > sonoff th 16a z ds18b20 > grzałka elektryczna 2KW w boilerze.

Gosund mierzy mi ilość pobranej energii przez grzałkę, z kolei Sonoff TH robi mi za termostat i wyłącza / włącza grzałkę w zależności jaka temperatura.

Problem w tym taki że po jakimś czasie działania w gosund strasznie się nagrzewa i zaczęła topić się obudowa przy jednym z bolców... Wyjąłem to na ten moment ( dobrze się się zorientowałem że takie coś ma miejsce )

Czy możecie powiedzieć jak co zabezpieczyć tak żeby to było bezpieczne, lub jak przerobić.
Góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pietras81

Pytanie co chcesz osiągnąć i czy pomiar energii jest konieczny. Można dać stycznik za gosundem ale w tedy brak pomiaru. Może gosunda wywalić a dać do pomiaru pzem-004t.
https://pietras-81.aqi.eco/
mmiikk

kikan pisze: pn lis 20, 2023 9:29 pm Hej, mam taki schemat połączenia - wszystko z suplą;
Gosund sp111 (wersja zielona 3450w) > sonoff th 16a z ds18b20 > grzałka elektryczna 2KW w boilerze.

Gosund mierzy mi ilość pobranej energii przez grzałkę, z kolei Sonoff TH robi mi za termostat i wyłącza / włącza grzałkę w zależności jaka temperatura.

Problem w tym taki że po jakimś czasie działania w gosund strasznie się nagrzewa i zaczęła topić się obudowa przy jednym z bolców... Wyjąłem to na ten moment ( dobrze się się zorientowałem że takie coś ma miejsce )

Czy możecie powiedzieć jak co zabezpieczyć tak żeby to było bezpieczne, lub jak przerobić.
Pewnie grzałka pobiera ci grubo więcej niż 10 A, tego nie przeskoczysz. Musisz innym sprzętem na większy prąd mierzyć
piksiak

Albo gniazdo jest marnej jakości. :(
Mam tak zrobione jak ty i nic się nie dzieje - gniazda legrand niloe
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Pietras81

Nie oszukujmy się gosund sp111 przy ciągłym obciążenie powyżej 2kw sobie nie radzą nie zależnie co na nich jest napisane w srodku jest to samo.
https://pietras-81.aqi.eco/
robertklepacki94

kikan pisze: pn lis 20, 2023 9:29 pm Hej, mam taki schemat połączenia - wszystko z suplą;

Najlepiej poczekać na mLEW-01 :)
viewtopic.php?p=162306#p162306
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
piksiak

Pietras81 pisze: wt lis 21, 2023 3:38 pm Nie oszukujmy się gosund sp111 przy ciągłym obciążenie powyżej 2kw sobie nie radzą nie zależnie co na nich jest napisane w srodku jest to samo.
Nie chcę się spierać ale ładuję samochód (ponad 4h) przez gosunda (10A, przy 12A troszkę się grzeje) i bojler z grzałką 2 kW (tu czas jest krótszy bo dogrzeje i się wyłączy). Napięcie w sieci mam ponad 240 V. Już drugi rok to działa.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Awatar użytkownika
Hrumque

Pietras81 pisze: wt lis 21, 2023 3:38 pm Nie oszukujmy się gosund sp111 przy ciągłym obciążenie powyżej 2kw sobie nie radzą nie zależnie co na nich jest napisane w srodku jest to samo.
Wszystko bardzo mocno zależy "jak leży" - w sensie jak są blaszki przymocowane do PCB, i jak do blaszek przyciśnie się bolce wtyczki wsadzonej. I jak są dokręcone bolce SP do płytki (od wewnątrz 2 śrubki w otworach - na niektórych sztukach to przychodzi tak mocno słabe...).

Wystarczy też - by raz ktoś wepchnął solidną grubą wtykę (przypominam - wtyczki 230v mamy o 2 grubościach bolców! w zależnosci od "mocy" urządzenia - 4mm do 2.5A "europlug" płaski, 4.8mm ponad - w schuko itp) i rozegnie na trwałe styki - to potem one słabo już sprężynują i dolegają do wtyczki innej... Już nie mówiąc, że brudne bolce we wtyczce - też są powodem sporego nagrzewania w miejscu styku.
Obrazek

Używam gołej "elektroniki z SP111/EP1" bez bolców, bez gniazdka - przylutowane solidne przewody wprost tam, gdzie mają trafić, i nie ma z tym żadnego problemu przy stałych obciążeniach rzędu 16A (przekaźnik też jest pominięty, bo jest bardzo anemiczny). Sama elektronika i pcb nie ma tu żadnego problemu z takimi prądami - ścieżki są z sporym zapasem, a rezystor pomiarowy prądu - 0.001 Ω - nie wydziela żadnej groźnej mocy, bo nawet przy 20A spadek na nim to ledwo 0.02V, czyli 0.4W (a to spory SMD, tak z 1W nie zrobiłby na nim wrażenia)
cinas

Można dać taki przekaźnik z pomiarem , mam u siebie kilka szt na grzałki 3kW i nic się nie dzieje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”