google home asystent

pablobenio
Posty: 65
Rejestracja: czw kwie 01, 2021 4:53 pm

Witam. Proszę o pomoc. Mam taki problem że jak chcę otworzyć przez asystenta google bramę wjazdową (SBW-02) i garaż (SBW-1)jednocześnie mówiąc otwórz bramę i garaż otwiera mi dodatkowo drugi garaż który mam nazwany box (SBW-02) Gdzie tkwi problem ...w google home czy w Supla ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 7947
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm
Lokalizacja: Wrocław

pablobenio pisze: pn lut 12, 2024 8:28 am Witam. Proszę o pomoc. Mam taki problem że jak chcę otworzyć przez asystenta google bramę wjazdową (SBW-02) i garaż (SBW-1)jednocześnie mówiąc otwórz bramę i garaż otwiera mi dodatkowo drugi garaż który mam nazwany box (SBW-02) Gdzie tkwi problem ...w google home czy w Supla ?
To raczej kwestia Google Home. GH grupuje rzeczy po funkcjach i jak mówisz "otwórz bramę" albo "otwórz garaż", to otwiera wszystko co pasuje. Musiałbyś nadać inne nazwy kanałom i mówić po nazwie, ale nazwy nie mogą być ogólne.

Ewentualnie możesz dodać scenę: "wjeżdżam do domu", która otwiera te dwie bramy, i mówić "uruchom wjeżdżam do domu".

Osobiście z GH nie korzystam i tylko od czasu do czasu testuję jak to działa. Moje odczucice jest takie, że za każdym razem to działa trochę inaczej ;). Pamiętam, że kiedyś mówiąć "włącz światlo w kuchni", zapalał też światła oznaczone jako "jadalnia" itd. Ogólnie nigdy nie udało mi się znaleźć do tego jakiejś "instrukcji" i zawsze trzeba było gadać na czuja.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
pablobenio
Posty: 65
Rejestracja: czw kwie 01, 2021 4:53 pm

OK dzięki A może utworzyć nową lokalizację w Supla dla jednego z garaży ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 7947
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm
Lokalizacja: Wrocław

pablobenio pisze: pn lut 12, 2024 8:45 am OK dzięki A może utworzyć nową lokalizację w Supla dla jednego z garaży ?
Nie wiem jak GH dopasowuje "treść" do kanałów. Na pewno robi to po nazwach kanałów i po funkcjach. Możliwe, że po lokalizacjach też. Ale problematyczne na pewno będzie "otwórz bramę", bo "bram" masz kilka.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
pablobenio
Posty: 65
Rejestracja: czw kwie 01, 2021 4:53 pm

no tak ale są trzy nazwy brama ,box,garaż
Awatar użytkownika
klew
Posty: 7947
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm
Lokalizacja: Wrocław

pablobenio pisze: pn lut 12, 2024 9:06 am no tak ale są trzy nazwy brama ,box,garaż
Ale funkcje masz dwie (lub jedną, zależnie od ustawień)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
pablobenio
Posty: 65
Rejestracja: czw kwie 01, 2021 4:53 pm

Chodzi o zmienienie funkcji ?Teraz mam otwieranie /zamykanie bramy garazowej .Zmienić na któreś z otwieranie furtki ...? to będzie ok ?
pablobenio
Posty: 65
Rejestracja: czw kwie 01, 2021 4:53 pm

Ale chyba to też lipa bo jak ustawie na otwieranie bramy wjazdowej to tam jest słowo brama Więc jak powiem otwórz garaż to mi się brama otworzy ,...
Leszekbialy
Posty: 97
Rejestracja: pt kwie 06, 2018 9:29 pm

Witam, swoje bramy mam w oddzielnych lokalizacjach (podwórko-brama wjazdowa i garaż-brama garażowa) mówiąc otwórz bramę otwiera bramę wjazdową a otwórz garaż otwiera garażową. Wydaje mi się że od pół roku tak to u mnie działa i tylko czasem trzeba powtórzyć komendę.
piksiak
Posty: 117
Rejestracja: wt gru 22, 2020 7:54 am
Lokalizacja: Siedlce (Chęciny)

Ja mam bramy w jednej lokalizacji i nazwane: brama wjazdowa, brama lewa i brama prawa. Wszystko otwiera się w GH bez problemu na komendy: otwórz brama wjazdowa, zamknij brama lewa.
Screenshot_2024-02-13-07-48-00-382_org.supla.android.jpg
Screenshot_2024-02-13-07-48-00-382_org.supla.android.jpg (70.26 KiB) Przejrzano 112 razy
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”