Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

Awatar użytkownika
klew
Posty: 8328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm
Lokalizacja: Wrocław

Mati_M92 pisze: pt mar 15, 2024 11:40 am Jeszcze jedno pytanie, rozumiem że fotorejestratory musi być odpowiedni do podłączenia 24v ?
Tak. Podobnie optoizolator musi pracować z zakresach napięć, jakie używasz
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Mati_M92
Posty: 24
Rejestracja: wt lip 21, 2020 5:26 am

Miałem chwilę wczoraj żeby usiąść przy tym chwilę 😂 no i tak zasilanie mam z ładowarki od telefonu i na fotorezystorze mam napięcie 6v. Przylutowałem na najkrótsze kable jak się dało. Wcześniej nie miałem zamontowanych diód, teraz podpiąłem do wejścia D2 i D5 ale dioda ani nie świeci i nie sygnalizuje połączenia ani nie mruga przy zliczaniu impulsu. Diodę podłączyłem z rezystorem 330r nic się nie działo zmieniłem na 200 ohm i również bez skutku. Czy trzeba gdzieś to przestawić w ustawieniach nodemcu?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 8328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm
Lokalizacja: Wrocław

Diodę status ustawia się w sofcie.
Natomiast sygnalizacji impulsu chyba nie ma.
To było tylko w tym starym sofcie w linku z pierwszego postu
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Mati_M92
Posty: 24
Rejestracja: wt lip 21, 2020 5:26 am

Jeżeli nie ma diody impulsu to jak najlepiej skalibrować urządzenie z licznikiem ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 8328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm
Lokalizacja: Wrocław

W logach urządzenia widać każdy zliczony impuls
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
kbc_seba
Posty: 7
Rejestracja: pt paź 13, 2023 7:13 pm

Ja skorzystałem z fototranzystora SMD SFH3201-2 OSRAM (z aktywnym spektrum światła widzialnego) - dodatkowo wyregulowałem jego zakres dzialania przez dodanie wzmacniacza LM358, który steruje optocouplerem/transoptorem (zwał jak zwał) LITEON LTV-817-D. Ten zamyka mi klucz do licznika impulsów.

Zwykłe fotodiody/fototranzystory w moim liczniku nie spełniały zadania przez bardzo słabe światło diody licznika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”