Natywne wsparcie dla MQTT

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 18345
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Wygląda na błędne hasło lub login. Sprawdź znaki specjalne.
Guciober
Posty: 6
Rejestracja: wt sty 09, 2018 12:00 pm

Juz znalazlem blad.Przy zmianie hasla na nowe , bridge.conf nie zostal nadpisany.
Pozdrawiam.
SweetD
Posty: 8
Rejestracja: śr mar 15, 2023 10:44 am

Od dłuższego czasu mam uruchomioną integrację HA z MQTT na supla cloud.
Wszystko działa ok, czytam encje urządzeń.

Aktualnie rozpatruję przypadek gdzie chcę do HA dodać urządzenie które wysyła statusy sensorów po UDP.
Wymyśliłem, że przeprocesuję to przez NodeRed który wyśle dane do mqtt.

Tutaj jest problem bo HA udostępnia konfigurację tylko jednego brokera mqtt a w moim przypadku jest to supla.cloud.
Nie mogę wysłać z nodered danych do supla.cloud bo nie ma identyfikacji urządzenia pomimo, że połączenie jest.
Z tego co rozumiem to mqtt supla.cloud nie można 'zapłodnić' danymi końcówek bez softu supla.

Macie jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 18345
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Stawiasz własny broker mqtt do którego podłączasz HA, a pomiędzy Twoim brokerem i brokerem cloud.supla.org zestawiasz most.
Jest to opisane w instrukcji.
SweetD
Posty: 8
Rejestracja: śr mar 15, 2023 10:44 am

pzygmunt pisze: czw kwie 04, 2024 8:05 pm Stawiasz własny broker mqtt do którego podłączasz HA, a pomiędzy Twoim brokerem i brokerem cloud.supla.org zestawiasz most.
Jest to opisane w instrukcji.
Czy chodzi o mosquitto?

Co z nazewnictwem encji? Będą te same? Dane historyczne będą powiązane z nowymi danymi?
Może trywialne pytanie ale wolę się upewnić.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 18345
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Nie wiem jak zachowa się HA przy zmianie brokera ale encje będą takie same jak były.
SweetD
Posty: 8
Rejestracja: śr mar 15, 2023 10:44 am

pzygmunt pisze: pt kwie 05, 2024 8:41 am Nie wiem jak zachowa się HA przy zmianie brokera ale encje będą takie same jak były.
Teoretycznie końcówka MQTT jest tylko jedna w HA a skoro nazwy będą te same to jest szansa, że to się 'sklei'. Zrobię test.
Simono
Posty: 421
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

Kiedy można liczyć na obecność MQTT na własnych instancjach dockerowych?
Nie da się włączyć bo nie ma opcji. Właśnie poległem :o
Postawiłem sobie broker zigbee2mqtt i polegam na integracji z moją suplą.
Zrzut ekranu 2024-04-06 192316.png
Zrzut ekranu 2024-04-06 192316.png (67.33 KiB) Przejrzano 146 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 18345
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

MQTT w instancjach dockerowych jest od samego początku tylko musisz postawić własny broker MQTT i w .env cloud-a wskazać jego adres wraz z poświadczeniami.
Simono
Posty: 421
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

Doszedłem chwile temu do tego. Wielkie dzięki za potwierdzenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”