Sonoff 4Ch Pro reaguje na pilot sąsiada..

Michal81
Posty: 162
Rejestracja: ndz lut 02, 2020 9:03 pm

Witam.
Pacjent to Sonoff 4Ch Pro.
Bez zaprogramowanych pilotów.
Soft Supla z GG ( z zaznaczona opcją pilotów : Bramka RF 315/433MHz )
Urządzenie reaguje na pilot samochodowy sąsiada i przełącza kanały.

Czy jest na to jakiś patent ?
Czy po prostu trzeba wgrać Soft bez obsłygi pilotów ( Bramka RF 315/433MHz ) ??

Czytałem o odcięciu antenki , ale jeśli pilot jest blisko - to nie zawsze działa...
lukasz06
Posty: 789
Rejestracja: ndz lip 17, 2022 6:53 pm

Musisz skasować stare kody i zaprogramować nowe
Michal81
Posty: 162
Rejestracja: ndz lut 02, 2020 9:03 pm

Ale nie ma pewności że na nowych kodach inny sąsiad nie będzie mi włączał przekaźnika.
Po za tym nie ma takiej opcji jak skasowanie kodów.
Można jedynie dodać pilota który pewnie nada nowe kody transmisji. Ale do tego koniecznie jest posiadanie pilota - a nie każdy go ma.
local
Posty: 491
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

Czym jest ta reakcja ? Przełączeniem stanu jednego z przekaźników czy po prostu mignięciem diody led ?
Po co Ci obsługa sonoff rf bridge w 4ch Pro ? Tam piloty są obsługiwane osobno nie przez suplę.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
and111
Posty: 294
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

Michal81 pisze: wt kwie 02, 2024 6:10 pm Ale nie ma pewności że na nowych kodach inny sąsiad nie będzie mi włączał przekaźnika.
Po za tym nie ma takiej opcji jak skasowanie kodów.
Można jedynie dodać pilota który pewnie nada nowe kody transmisji. Ale do tego koniecznie jest posiadanie pilota - a nie każdy go ma.
Z instrukcji:
Parowanie pilota RF:

Dwukrotnie naciśnij przycisk na 4CH Pro, następnie naciśnij jeden z przycisków na pilocie RF. LED powinno się zaświecić 4 razy.

Czyszczenie kodu:

trzymaj S5 aż 4 LEDy zaświecą się na zielono i zgasną
000.jpg
000.jpg (613.29 KiB) Przejrzano 230 razy
Michal81
Posty: 162
Rejestracja: ndz lut 02, 2020 9:03 pm

Płyta którą a pokazałeś to jakaś bardzo stara wersja.
Nie ma już takich.
Obecnie 4ch Pro nie ma przycisku S5
Po za tym instrukcja ta dotyczy chyba sytuacji w której na pokładzie jest eWelink a nie Supla.
No i jeszcze jedna kwestia - czyszczenie kodów chyba nic by nie dało - 4Ch Pro po wgraniu supli nie ma zaprogramowanych pilotów , więc jest tak jak by czysty...
lukasz06
Posty: 789
Rejestracja: ndz lip 17, 2022 6:53 pm

Czyszczenie powinno pomóc. Kody działają poza suplą, chyba że przerabiałeś coś.
Widocznie urządzenie miało zapamiętane jakieś kody, które akurat pokrywają się z sąsiadem ;)
Albo wyczyścić, albo kupić zwykłego pilota rf i zaprogramować nowe ( nie ma gwarancji ze znów się nie pokryją :))
Instrukcja czyszczenia kodów ( google tłumacz)
Naciśnij i przytrzymaj przycisk przełączania kanałów, aby wyczyścić go przez 5 sekund, aż zaświeci się dioda LED Wi-Fi
wskaźnik zmieni kolor na czerwony i „szybko mignie dwa razy”, a następnie zwolnij, a następnie krótko naciśnij
przycisk, który chcesz wyczyścić na pilocie. Jeśli wskaźnik LED Wi-Fi zmieni kolor na czerwony i
„szybko miga raz”, oznacza to, że kod został wyczyszczony.
Michal81
Posty: 162
Rejestracja: ndz lut 02, 2020 9:03 pm

Sytuacja ma miejsce na urządzeniu z wgraną "świeżą" Suplą , zatem nie ma możliwości by były tak zaprogramowane jakieś piloty.
Problem nadal występuje...
RomanG
Posty: 274
Rejestracja: wt lip 21, 2020 7:35 am

Suplę wgrywasz do kontrolera ESP, natomiast piloty są zaprogramowane w innym układzie elektronicznym.
Wyczyść ESP i nie wgrywaj nic innego, a piloty będą działać nadal.
edit;
spróbuj coś takiego;
Metoda kasowania pilotów:
Naciśnij długo przycisk przełączania kanałów, które mają być wyczyszczone przez 5s, aż wskaźnik
LED Wi-Fi zmieni kolor na czerwony i "szybko mignie dwa razy" i zwolnij, a następnie naciśnij
krótko przycisk, który ma być wyczyszczony na pilocie. Jeśli wskaźnik LED Wi-Fi zmieni kolor na
czerwony i "szybko mignie raz", oznacza to, że kod został skasowany
...tu masz całość, możesz sprawdzić; https://elty.pl/pl/p/file/781d595ce5878 ... L_v1.1.pdf
lukasz06
Posty: 789
Rejestracja: ndz lip 17, 2022 6:53 pm

RomanG pisze: ndz kwie 21, 2024 11:53 am Suplę wgrywasz do kontrolera ESP, natomiast piloty są zaprogramowane w innym układzie elektronicznym.
Wyczyść ESP i nie wgrywaj nic innego, a piloty będą działać nadal.
edit;
spróbuj coś takiego;
Metoda kasowania pilotów:
Naciśnij długo przycisk przełączania kanałów, które mają być wyczyszczone przez 5s, aż wskaźnik
LED Wi-Fi zmieni kolor na czerwony i "szybko mignie dwa razy" i zwolnij, a następnie naciśnij
krótko przycisk, który ma być wyczyszczony na pilocie. Jeśli wskaźnik LED Wi-Fi zmieni kolor na
czerwony i "szybko mignie raz", oznacza to, że kod został skasowany
...tu masz całość, możesz sprawdzić; https://elty.pl/pl/p/file/781d595ce5878 ... L_v1.1.pdf
Roman to samo pisałem post wyżej 😁
Może kolega nie powiązał tego jeszcze z Supla?
Edit.
https://tasmota.github.io/docs/devices/Sonoff-4CH-Pro/
Może to ci pomoże:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”