Problem z wyłączeniem wentylatora.

Sterownik dwukanałowy
Robin99
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 11, 2024 10:42 pm

Jeżeli podłączenie kondensatora ma pomóc to prosiłbym o podanie typu, który powinienem zakupić. Spróbuję go upchać w puszcze.
Patryk
Posty: 2699
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

@Mirek (przedstawiciel Zamel-a) napisał, że zakupi taki wentylator i spróbuje zdiagnozować problem.
Ty narazie wstrzymaj się z zakupem, chyba że Masz w domu "jakiś" popsuty sprzęt AGD (wiertarka, robot, odkurzacz itd...), to na próbę mógłbyś taki "używany" kondensator spróbować podłączyć.
Robin99
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 11, 2024 10:42 pm

Ok. Poczekam. Boję się tylko diagnozy "u mnie działa" ;) Zobaczymy. Przypomnę tylko, że od sterownika do wentylatora jest ok. 8m przewodu. Tak, żeby warunki były podobne.
Awatar użytkownika
Mirosław F.
Posty: 1796
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

Robin99 pisze: wt kwie 02, 2024 6:50 pm Ok. Poczekam. Boję się tylko diagnozy "u mnie działa" ;) Zobaczymy. Przypomnę tylko, że od sterownika do wentylatora jest ok. 8m przewodu. Tak, żeby warunki były podobne.
Nie będzie takiej diagnozy. Zależy mi na tym by rozwiązać problem. Ciężko jest diagnozować na odległość więc musisz poczekać aż zbuduję taki zestaw u siebie. Jeszcze pytanko skąd jesteś?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robin99
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 11, 2024 10:42 pm

Mieszkam 20km od Tarnowskich Gór.
Awatar użytkownika
Mirosław F.
Posty: 1796
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

Wentylator zamówiłem. Jak tylko go dostanę to biorę się za testy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
wsosniak
Posty: 726
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ja z row-02 miałem identyczny "problem" kiedy przez pomyłke kabel fazy przyłączyłem do wejscia N sterownika a kabel netutral do L . Efekt identyczny (wyjscie sterowało XBOXem ktory cały czas mial podawane zasilanie pomimo wyłaczania kanału czy to z aplikacji czy to z przycisku monostabilnego podłączonego do wejscia IN1).

Na tym zdjęciu viewtopic.php?p=177840#p177840 to nic nie widac jak te kable masz pospinane .... i to gniazdko .... weź je zupełnie odłącz i bez ŻADNYCH złączek podepnij kable (z sieci i z wentylatora ) BEZPOŚREDNIO do ROW-02 .
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 4009
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Pisałem, aby autor podłączył przewody bezpośrednio do ROW z pominięciem złączek viewtopic.php?p=177845#p177845
Autor twierdzi, że też nie działa. Mam nadzieję, że w tej instalacji elektrycznej nikt nie puścił fazy na niebieski przewód.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
wsosniak
Posty: 726
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

Robert Błaszczak pisze: śr kwie 03, 2024 8:51 am ..... Mam nadzieję, że w tej instalacji elektrycznej nikt nie puścił fazy na niebieski przewód.
zdecydowanie prawdopodobne w polskich realiach :) koniecznie do sprawdzenia przez autora

a drugą rzecz to bym odłączył tylko gruby brazowy kabel z OUT1 i sprawdził czy tez jest efekt dwuklika (wyłączenia-> włączenia) kiedy wyłaczam kanał
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 4009
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

To już @Robin99 sprawdzał. Wtedy przekaźnik pracuje prawidłowo.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL ROW-02”