SRW-01 procentowe otwarcie, a stan rzeczywisty

Sterownik rolet
tomasz.b
Posts: 13
Joined: Fri Feb 16, 2018 8:47 am

Wed May 23, 2018 7:50 am

pzygmunt wrote:
Wed May 23, 2018 6:48 am
tomasz.b wrote:
Wed May 23, 2018 6:11 am
Faktycznie moje spostrzeżenie było trafne, teraz już rolety otwierają się do takich położeń jak chciałem, czyli od 100% muszę odjąć ustawiony w harmonogramie poziom i mam położenie rolety 8-)

A mam pytanie, czy zbieracie uwagi, sugestie użytkowników odnośnie aplikacji mobilnych i czy będziecie je próbowali ulepszać pod kątem tych uwag jeśli uznacie, że to rozsądne i wykonalne?
To jest podstawowe założenie tego projektu.
(Wiem wiem..... ikony też dodamy :P )
Akurat nie o ikony mi chodzi, choć trochę gadżety lubię, ale myślałem o bardziej życiowych problemach a dopiero potem o upiększaniu.

Np. możliwość wyłączania harmonogramów lub danych urządzeń z poziomu aplikacji. Już tłumaczę o co chodzi. Mam rolety głównie żeby chroniły przed słońcem i po to właśnie kupiłem SRW-01 by móc zaprogramować automatyczne otwieranie i zamykanie żeby słońce nie grzało. Bez sterowników musiałem albo wychodząc rano zamknąć o 7:00 i dopiero po 17 otworzyć po powrocie do domu i cały dzień bunkier....

Teraz dzięki Waszemu produktowi roleta sama o 10 się zamknie o 14 otworzy i jest super bo jest zamknięta tylko kiedy faktycznie słońce świeci. Ale po ustawieniu harmonogramu będąc w pracy stwierdzam że w jakiś dzień jest pochmurno więc mógłbym odpuścić opuszczanie, niestety nie da się tego zrobić szybko, nawet z poziomu kompa. Trzeba wejść i ręcznie wszystkie harmonogramy powyłączać, a to uciążliwe.

Fajnie było by np. móc jednym przyciskiem, a już z poziomu aplikacji to ideał by był, żeby była opcja zablokuj na danym produkcie zaprogramowane harmonogramy, np. jeden dzień lub zadany czas/okres. Bo aktualnie jak zaprogramujemy to wszelkie reakcje doraźne są kłopotliwe. A zdarza się np. ten wspomniany pochmurny dzień i po co wtedy realizować pracę rolet skoro nie chcemy. Ktoś powie że można podnieść ręcznie jak się opuści - fakt ale dwie sprawy, jedna to niepotrzebny prąd na dwa cykle a druga to taka że mam do 14:00 zamknięte na 100% a potem pół godziny jeszcze na 80%, więc nawet jak o 12:00 przypomnę sobie i podniosę bo pochmurno to i tak o 14:00 zjedzie znów do 80%, niepotrzebnie. Uważam, że opcja blokowania czasowego harmonogramów lub urządzenia była by bardzo użyteczna.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5694
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 23, 2018 7:59 am

Wezmę to pod uwagę

[Edit]
Swoją drogą jak wejdzie logika to będziesz mógł uzależnić % otwarcia od natężenia oświetlenia.
tomasz.b
Posts: 13
Joined: Fri Feb 16, 2018 8:47 am

Wed May 23, 2018 8:11 am

pzygmunt wrote:
Wed May 23, 2018 7:59 am
Wezmę to pod uwagę

[Edit]
Swoją drogą jak wejdzie logika to będziesz mógł uzależnić % otwarcia od natężenia oświetlenia.
no ale to chyba dodatkowy czujnik musiał bym mieć podłączony?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5694
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 23, 2018 9:39 am

Tak
tomasz.b
Posts: 13
Joined: Fri Feb 16, 2018 8:47 am

Wed May 23, 2018 12:25 pm

No to lipa bo kable są już w ścianach i nie ma możliwości żeby to bezinwazyjnie zrobić.

A z innej beczki mam pytanie. Jak działa przekaźnik SRW-01 na wejściach włącznikowych? Pytam ponieważ mam włączniki monostabilne ale po podłączeniu ich do przekaźnika SRW-01 nie działają one już jak dotychczas, że roleta jechała dopóki był trzymany włącznik, ale działają jak włącznik bistabilny, czyli po przyciśnięciu roleta dostaje zasilanie na stałe pomimo puszczenia przycisku - tak jakbym go nadal trzymał. Dlaczego tak jest?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5694
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 23, 2018 4:48 pm

Taki czujnik będziesz mógł podłączyć osobno. Będziesz potrzebował tylko 230V więc gdzieś na zewnątrz jakiś "kabel" może znajdziesz.
Przełączniki celowo tak działają. Większość użytkowników nie chce trzymać przycisku ponieważ zazwyczaj nie przesuwają rolety o kilka cm tylko np otwierają do połowy, zamykają/otwierają całkowicie i przez ten czas nie chcą stać przy ścianie trzymając przycisk. Naciskasz i puszczasz roleta jedzie. Ponownie naciskasz - roleta zatrzymuje się. Jest to wygodniejsze.
tomasz.b
Posts: 13
Joined: Fri Feb 16, 2018 8:47 am

Thu May 24, 2018 6:08 am

Nie neguje, a wręcz zgadzam się, że jest to wygodniejsze i jak najbardziej pasuje mi :D chciałem tylko wiedzieć czy tak jest ok czy to jakiś nieprzewidziany efekt uboczny.

A gdzieś na forum ktoś w wątku o SRW-01 wspomina o dwóch rzeczach:
1. sterowanie głosem, że niby dodał sobie i fajne jest ale totalnie nie wiem o co chodzi?
2. czerwona kropka i brak reakcji rolety z poziomu aplikacji, powiem że raz czy dwa miałem taką sytuację jakbym opuszczając utracił łączność i nie mogłem nic zrobić z nią. Podobno to coś nie tak ze sterownikiem? Mało się bawię teraz więc nie wiem czy to się powtarza bo harmonogram ustawiony i prawie ręcznie nie steruje roletą ale czy to powód to zmartwień ta utrata łączności?
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu May 24, 2018 7:29 am

Bodajże @pzygmunt wspominał że wyszła felerna partia. Zwróć uwagę też czy przypadkiem przewody nie owineły Ci się wokół modułu. Możliwe że to jest przyczyną też - zakłócenia.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
tomasz.b
Posts: 13
Joined: Fri Feb 16, 2018 8:47 am

Thu May 24, 2018 8:30 am

A z tym sterowaniem głosem o co chodzi?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5694
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu May 24, 2018 8:48 am

tomasz.b wrote:
Thu May 24, 2018 8:30 am
A z tym sterowaniem głosem o co chodzi?
Co do stabilności - była na rynku feralna partia. Możesz spróbować wymienić w Zamel-u.
Sterowanie głosem - obecnie przy użyciu automate i skryptów. W przyszłości (jeszcze ten rok) integracja z Amazon Echo i Google Home.
Post Reply