Witam
Chciałbym się wam pochwalić moim wykonaniem modułu SUPLA do puszki podtynkowej. Szukałem oczywiście czegoś gotowego, ale niestety to co znałem nie bardzo mi się podobało. Postanowiłem wykonać coś samemu. Główne wyzwania to oczywiście mało miejsca i zasilanie. Znalazłem w necie przetwornicę z ~230V na 5V o odpowiednich wymiarach taka jak ta LINK.
Wg. schematu poniżej zaprojektowałem płytkę PCB, która mieści się w puszce. Pierwotnie miał być tylko jeden przekaźnik do sterownia oświetleniem, ale tak się rozpędziłem z tym "rysowaniem", że udało mi się zmieścić jeszcze jeden przekaźnik. Wystarczyło miejsca również na większość potrzebnych złączek i przyłączy.

Zaprojektowałem płytkę tak aby złącza tzw wysoko prądowe znajdowały się po jednej stronie od spodu płytki, a mało prądowe (RS232, Flash, Sensory, Button, Temp.) po drugiej. Jako ESP8266 wykorzystałem ESP-07. Można także wykorzystać ESP-12 ponieważ pinologia jest taka sama. ESP-12 jest odrobinę dłuższy i bardziej wystaje poza obrys płytki. Obawiałem się trochę tej przetwornicy i nie wiedziałem jak będzie się zachowywał moduł ESP oraz przekaźniki. Zasilanie wygląda stabilnie i nie powoduje żadnych zakłóceń w pracy całego układu.
Układ zmontowany działa "od strzału".

Zamieściłbym jeszcze kilka zdjęć, ale są jakieś ograniczenia na forum i nie mogę ich dołączyć.