8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

cino111
Posty: 708
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn gru 03, 2018 5:53 pm

Mega wielkie dzięki :D
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1825
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn gru 03, 2018 10:28 pm

Duch czy zauważyłeś,że w chwili wysyłania danych do thyngspeak pętla supli zawiesza się?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt gru 04, 2018 5:37 am

Tak.
Pytałem w innym wątku o ten problem i nie udało mi się go rozwiązać. Swoją drogą jest to wada Supli że w chwili rozłączenia już tracimy wyniki pomiarów, zamiast je podtrzymać na parę chwilę dłużej, na czas wymagany do ponownego połączenia. Myślę że przez nawet 30 sekunowy bufor danych by żaden termostat nie ucierpiał... a mielibyśmy czas na wykonanie innych zadań.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1825
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt gru 04, 2018 12:28 pm

Dokładnie tak jak piszesz brak jest tego podtrzymania w takiej sytuacji, bo zauważ jak odłączysz zasilanie od modułu to w aplikacji przez ok 10s jeszcze jest online.
To nie tylko pomiar tracimy, przekaźniki się wyłączają a dodam, że moduł nie resetuje się jak początkowo myślałem.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt gru 04, 2018 12:51 pm

@pzygmunt musiał by się opowiedzieć za jakimś rozwiązaniem, a każdemu by to ułatwiło życie, bo odłączanie modułu z hebla to nie jest rozwiązanie na podtrzymanie wyników.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt gru 04, 2018 9:07 pm

cino111 pisze:
pn gru 03, 2018 5:45 pm
Duch_ a możesz wrzucić program bez [dodatków] ale z configiem i aktualizacją online? [...] GUI online jest rewelacyjne.
FRESH WEBGUI.png
FRESH WEBGUI.png (33.48 KiB) Przejrzano 1387 razy
Oto program w wersji bez dodatków. Samo WEBGUI + WEB UPDATE

Podwójny reset - wejście w tryb konfiguracji

Nazwa rozgłaszanej sieci WIFI: MODULE, hasło: 12345678
Adres strony konfiguracyjnejIP: 192.168.4.1
Port HTTP: 80

hasło do strony konfiguracyjnej:
admin
password



Hasło do web update:
admin
password
Załączniki
FRESH_WEBGUI.zip
(5.54 KiB) Pobrany 154 razy
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw gru 06, 2018 8:42 am

Chciałbym podpytać jak się kolegom sprawuje mój soft. Czy występują błędy w odczycie DS18b20 czy jednak ponowny odczyt DSów skutecznie eliminuje problem błędów na długich przewodach?
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw gru 06, 2018 9:49 am

Czy można taki soft wgrać do wemos d1 mini i żeby był tylko odczyt z czujników temperatury? Chciałbym zrobić pomiary w domu i żeby nie przeciągać przewodów po całym domu to wykorzystał bym 3 moduły np. po 4 czujniki, czy jest możliwość zrobienia takiego projektu?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1825
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw gru 06, 2018 10:34 am

Przemo_06_92 pisze:
czw gru 06, 2018 9:49 am
Czy można taki soft wgrać do wemos d1 mini i żeby był tylko odczyt z czujników temperatury? Chciałbym zrobić pomiary w domu i żeby nie przeciągać przewodów po całym domu to wykorzystał bym 3 moduły np. po 4 czujniki, czy jest możliwość zrobienia takiego projektu?
To właśnie ten soft jest dla Ciebie idealny :) niepotrzebne kanały wyłączysz na chmurze.
Pozdrawiam
Wojtek
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw gru 06, 2018 10:41 am

A przez nodemcu wgram ten soft do wemos-a? Czy muszę mieć inny program
ODPOWIEDZ