[PORADNIK] Arduino IDE

User avatar
pzygmunt
Posts: 5757
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 01, 2019 11:03 pm

QLQ wrote:
Tue Jan 01, 2019 8:15 pm
Kolejne pytanie : jak ten kod : https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
ma się do kodu w arduino?
Kolega @pzygmunt odsyła do niego (jest to licznik impulsów)
Tj. Chodzi mi o to czy są jakieś kody wzorce aby stworzyć samemu a przy okazji nauczyć się . Nie znalazłem na github np kodu do ds czy dht takiego "wzorca " aby wrzucić go do arduino. Wszystko co na razie poznałem opiera się na kodach *.ino kolegów z forum. No kodu BME280. Tam np dla dht jest całkiem inna "obsluga" niż z github dht.c.
Ma się nijak
User avatar
QLQ
Posts: 567
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jan 01, 2019 11:05 pm

pzygmunt wrote:
Tue Jan 01, 2019 11:03 pm
QLQ wrote:
Tue Jan 01, 2019 8:15 pm
Kolejne pytanie : jak ten kod : https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
ma się do kodu w arduino?
Kolega @pzygmunt odsyła do niego (jest to licznik impulsów)
Tj. Chodzi mi o to czy są jakieś kody wzorce aby stworzyć samemu a przy okazji nauczyć się . Nie znalazłem na github np kodu do ds czy dht takiego "wzorca " aby wrzucić go do arduino. Wszystko co na razie poznałem opiera się na kodach *.ino kolegów z forum. No kodu BME280. Tam np dla dht jest całkiem inna "obsluga" niż z github dht.c.
Ma się nijak
I....?
To co to jest?
A jak to ma wyglądać w kodzie *.ino? Obsługa tego licznika?
Last edited by QLQ on Tue Jan 01, 2019 11:08 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5757
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 01, 2019 11:08 pm

To jest natywna biblioteka do ESP. Biblioteka do Arduino nie obsługuje liczników (jeszcze).
User avatar
QLQ
Posts: 567
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jan 01, 2019 11:13 pm

pzygmunt wrote:
Tue Jan 01, 2019 11:08 pm
To jest natywna biblioteka do ESP. Biblioteka do Arduino nie obsługuje liczników (jeszcze).
Tzn ¡nie rozumiem.. abyśmy się zrozumieli. Przez arduino rozumiem nie sprzęt tylko środowisko do pisania kodu i jego kompilwania i wgrania do esp8266 lub np wemos.
To skąd chłopaki np @slawek kompilują kod do np esp01? Gdzie można znaleźć wskazówki ew przykładu kodu pod esp? Skąd to wiedza . Rozumiem ze niektórzy mają to w genach . Pisanie dla nich kodu to jak dla innych chodzenie.
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Jan 01, 2019 11:16 pm

Tu masz razem z przykładami https://github.com/SUPLA/arduino.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2176
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 02, 2019 7:38 am

QLQ wrote:
Tue Jan 01, 2019 11:13 pm
To skąd chłopaki np @slawek kompilują kod do np esp01? Gdzie można znaleźć wskazówki ew przykładu kodu pod esp? Skąd to wiedza . Rozumiem ze niektórzy mają to w genach . Pisanie dla nich kodu to jak dla innych chodzenie.
Zacznij od początku :) zajrzyj tu: https://www.supla.org/pl/download - zobacz: IOT_SDK...
Tam masz natywne środowisko, w dodatku gotowce - przygotowane przez @pzygmunt, Arduino IDE jest dodatkiem...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Wed Jan 02, 2019 7:51 am

A tutaj bazę gotowców viewtopic.php?f=23&t=4160
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
QLQ
Posts: 567
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 02, 2019 8:21 am

Dziękuję. To mi rozjasniło. Maszyna wirtualna ze środowiskiem do kompilacji.. Brzmi to ciekawie... ok poinstalujemy zobaczymy. W week siądę i popatrzę.
VM z kompilatorem czyli jak sie domyślam po to na github są *.h oraz *.c .Więc nie piszecie raczej w środowisku arduino tylko tam. 🤔

Jeszcxe raz dziękuję za ś,takie wyjaśnienie.
User avatar
QLQ
Posts: 567
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 02, 2019 10:11 pm

Ściągnąłem SDK VM - to je bajka !!!! zrobiłem git pull i nawet działa , a przynajmniej tak mi się wydaje :shock:
teraz jeszcze trzeba lnx ogarnąć.
SpeedBit
Posts: 8
Joined: Wed Aug 29, 2018 8:56 pm

Fri Jan 11, 2019 11:46 am

slawek wrote:
Sun Oct 07, 2018 9:20 am
Z moich obserwacji dochodzę do wniosku, że odczytywany jest za każdym razem tylko jeden termometr - pierwszy, który zmienił wskazanie...
Dołączam wykresy - wszystkie termometry zamontowane są na wspólnej 20 cm "szynie" - do godz. 0:30 zmieniałem im temperaturę, potem zostawiłem w spokoju... przed godz. 10 znów "mieszam" temperaturą historia się powtarza - wartość zmienia tylko pierwszy. Pozostałe prawdopodobnie zostaną odczytane po ustabilizowaniu poprzednich.
Jak to poprawić?
Sławku, przeprowadziłem głęboką analizę i chyba mi się udało ;-)
looknij na mój post:
viewtopic.php?p=33083#p33083
Post Reply