Otwieranie furtki z elektrozaczepem

bukox
Posts: 41
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 11:13 am

Dzień dobry,
Poczytałem trochę to forum ale nie znalazłem najbardziej podstawowych odpowiedzi na swoje pytania więc pozwolę sobie je zadać tutaj. Z góry przepraszam za laickość. Otóż zamierzam "wejść" w inteligentny dom z wykorzystaniem Supli i chcę zacząć od furtki. Mam furtkę z elektrozaczepem na 12 V AC (Bira EL1-001) i chciałbym do niego podłączyć odbiornik Supli oraz jakiś fizyczny przycisk (bateryjny) do jej otwierania (poza smartfonem jesli go akurat nie będzie pod ręką). Do furtki mam doprowadzony przewód 230V. Nie chcę typowego domowfonu a jedynie otwieranie furtki przycsikiem bądź smartfonem.

Co będę potrzebnował aby to zadziałało?
5 x Shelly1 | 3 x Sonoff Basic | 1 x Sonoff TH10 | 5 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu Jan 03, 2019 11:28 am

To jest przewód gdzie już jest 230V czy można napięcie zmienić np na 12V?

Jeśli to drugie to moduł YUNSHAN + Firmware Gate, jako pilot bezprzewodowy to mój moduł SUPLA BUTTON z firmware obsługującym linki bezpośrednie. Elektrozaczep masz na jakie napięcie?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
bukox
Posts: 41
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 11:42 am

Dzień dobry,
Przewód na napięcie 230V. Można zmienić na 12 V ale wtedy trzeba zapewne zasilacz. Czy zatem lepiej jest użyć modułu na 12 V dając przed nim zasilacz czy modułu na 230 V a zasilacz za nim już do samego elektrozaczepu? Elektrozaczep tak jak pisałem jest na 12 V AC. Co do przycisku - czy są jakieś bardziej prostokątne przypominające standardowe?
5 x Shelly1 | 3 x Sonoff Basic | 1 x Sonoff TH10 | 5 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
pi_wo
Posts: 19
Joined: Tue Nov 21, 2017 6:31 am

Thu Jan 03, 2019 12:04 pm

Zwróć uwagę, że zaczep masz na prąd zmienny. Ja bym dał zwykłego sonoffa i na jego wyjściu zastosował transformator (bez prostowania napięcia). Z sonoffa można wyprowadzić jego wewnętrzny przycisk do otwierania bez smartfona.
Lechu_
Posts: 133
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Thu Jan 03, 2019 12:17 pm

pi_wo wrote:
Thu Jan 03, 2019 12:04 pm
Zwróć uwagę, że zaczep masz na prąd zmienny. Ja bym dał zwykłego sonoffa i na jego wyjściu zastosował transformator (bez prostowania napięcia). Z sonoffa można wyprowadzić jego wewnętrzny przycisk do otwierania bez smartfona.
Dokładnie
Sonoff + zasilacz ac + supla button (jeśli to ma być oddalone fizycznie od samego sonoffa)
bukox
Posts: 41
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 12:57 pm

Czytałem, że ten zaczep może działać na prądzie AC/DC a jedyna różnica jest taka że przy AC brzęczy a przy DC jest po prostu pyknięcie. Ale to w sumie nieistotne. Dzięki za informacje. Czyli podsumowując potrzebuję:
- Sonoff Basic
- Zasilacz 12V AC
- Supla Button

Mam jeszcze kilka pytań dodatkowych (pewnie banalnych i laickich):
1. Czy po kliknięciu w button elektrozaczep pozostanie przez kilka sekund otwarty?
2. Czy moduły Sonoffa można obsugiwać w apce Supli aby mieć 1 apkę do wszystkiego (dzięki czemu np. obsługiwać go głosowo w Google Now jak w Supli)?
3. Czym się różni Sonoff od Supli poza ceną i producentem (PRC/PL) i czy nie lepiej zainwestować w Suplę ROW-01?
4. Skąd wziąć Supla Button?
5 x Shelly1 | 3 x Sonoff Basic | 1 x Sonoff TH10 | 5 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
Lechu_
Posts: 133
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Thu Jan 03, 2019 1:02 pm

1. tak, czas zadziałania ustawiasz w cloud
2. sonoffa trzeba przeprogramować softem , który obsługuje suple
3. sonoff to moduł, supla to aplikacja/server , row-01 nie wiem czy da się ustawić jako moduł gate
4. wpisz w wyszukiwarkę forum, opcja button to też program który trzeba wgrać do np sonoffa i odpowiednio skonfigurować.
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu Jan 03, 2019 1:11 pm

Odradzam jeśli to możliwe prowadzenia na zewnątrz 230V - ryzyko porażenia jeśli miejsce montażu zasilacza nie będzie odpowiednio hermetyczne. Lepiej i bezpieczniej zasilacz zamontować w budynku.

PS Supla button też wymaga zaprogramowania, a obudowa złożenia wg własnych potrzeb i pomysłu.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
bukox
Posts: 41
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 1:17 pm

Po przeczytaniu tego wszystkiego stwierdzam, że chyba mnie to przerasta. Myślałem o czym bardziej out-of-the-box czyli podłączam, klikam i działa bez programowania i konstruowania chyba, że chcę czegoś więcej. Da się to zrobić w z użyciem gotowców czyli odbiornik, zasilacz i przycisk bez programowania i kombinowania?
5 x Shelly1 | 3 x Sonoff Basic | 1 x Sonoff TH10 | 5 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
Jankes
Posts: 15
Joined: Sun Dec 02, 2018 9:01 pm

Thu Jan 03, 2019 1:23 pm

Ja bym zastosował sonoff RF i piloty zamiast supla button.
Post Reply