NodeMCU v3 + BME280

User avatar
wojtas567
Posts: 1481
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Dec 27, 2018 9:47 pm

Robert Błaszczak wrote:
Thu Dec 27, 2018 8:46 pm
Warunek podstawowy to wprowadzenie ESP w stan uśpienia między odczytami. To podstawa przy zasilaniu bateryjnym. Nie wiem, czy softy pod SUPLĘ mają obsługę uśpienia ESP.
można dopisać usypianie, tylko nie będzie danych w aplikacji bo tu są odświeżane co 10 s.
By trzeba było zrobić jakiś pośredni moduł który by później symulował te parametry w supli tylko czy to ma sens?
A powiedz mi z ciekawości jak na dzień dzisiejszy w tak pochmurne dni akumulator się ładuje?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 102
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Fri Dec 28, 2018 5:26 am

Sam jestem mile zaskoczony, ale wystarczy trochę światła i akku jest podładowywany. Panel solarny jaki zastosowałem jest dosyć mocno przewymiarowany. Ale dzięki temu jak na razie nie ma problemu w mocno pochmurne miesiące. Stacja działa bez żadnych przerw od maja 2018 r. Na stronie stacji są wykresy 24-godzinne i 30-dniowe, na których widać, kiedy następuje ładowanie akumulatora. Wemos mierzy także napięcie zasilania oraz poziom oświetlenia (lux).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
shimano73
Posts: 655
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Dec 28, 2018 6:30 am

No właśnie przeglądałem twoja stronkę meteo i wilgotność 100% - czujnik w śniegu ?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 102
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Fri Dec 28, 2018 7:30 am

Aktualnie w Zielonej Górze siąpi drobniuteńka mżawka. BME umieszczony w obudowie plastikowej jak na zdjęciach.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
Yepestis
Posts: 70
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Sun Jan 06, 2019 5:44 pm

Dorobiłem skanowanie dostępnych sieci wifi żeby nie trzeba było wpisywać z palca. A bywa to męczące w przypadku skomplikowanych SSID.
Aby otworzyć listę dostępnych sieci klikamy na ikonę oka.
v0.3.0_1.png
v0.3.0_1.png (25.56 KiB) Viewed 528 times
Wyświetlają się dostępne sieci. Wybieramy interesującą nas sieć poprzez kliknięcie w nazwę.
v0.3.0_2.png
v0.3.0_2.png (28.66 KiB) Viewed 528 times
Jak będę miał więcej czasu to dorobię obsługę przez AJAX, obecnie sieci są skanowany w czasie wywoływania głównej strony konfiguracyjnej a nie okienka z dostępnymi sieciami. Jak się uporam z tym zagadnieniem to wrzucę poprawioną wersję wraz z kodem źródłowym.

Na chwilę obecną testowałem tylko na przeglądarce Google Chrome (Windows i Android).

Tymczasem proszę o informację zwrotką, co sądzicie o takim rozwiązaniu?

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.ino.nodemcu.bin.zip
(229.44 KiB) Downloaded 45 times
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Tue Jan 08, 2019 7:18 am

To jest w formie wyskakującego okienka?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Yepestis
Posts: 70
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Tue Jan 08, 2019 2:18 pm

Duch__ wrote:
Tue Jan 08, 2019 7:18 am
To jest w formie wyskakującego okienka?
Nie jest to nowe okno a modal box w ramach bieżącej strony.
Yepestis
Posts: 70
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Fri Jan 25, 2019 5:49 pm

Tak mi się spodobała ikonka ciśnienia że musiałem dorobić.
pressure_icon.jpg
pressure_icon.jpg (57.76 KiB) Viewed 342 times
SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.ino.7z
(9.7 KiB) Downloaded 61 times
User avatar
lesny8
Posts: 467
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 7:37 pm

:mrgreen:
User avatar
QLQ
Posts: 453
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jan 29, 2019 6:20 pm

Z ciekawości wgrałem do WeMos i działa oczywiście.
Dziwne jest to że po "wyoraniu" flash 1M aby wyczyścić Wemosa i wgraniu innego softu przez Arduino IDE dalej rozgłasza sieć Supla_BME280 :roll: ??
Modół działa normalnie, przekazuje dane do Cloud'a.
Post Reply