Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wsosniak
Posts: 272
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Thu Jan 24, 2019 5:22 am

PuteR wrote:
Wed Jan 23, 2019 11:04 pm
Witam, czy da się ustawić tak warunek aby scena ewentualnie wykonała się tylko w części?? Np. mam scenę która otwiera garaż i włącza w nim światło. Chciałbym aby w przypadku gdy garaż już jest otwarty włączyło się tylko światło, a drzwi garażowe pozostały na swoim miejscu. Czy da się coś takiego, czy tylko na zasadzie warunek spełniony scena wykonana, choć jeden warunek nie spełniony scena się w ogóle nie wykona.
Jedną sceną sie nie da tego ogarnąć , ale @fracz na szczeście dał możliwość aby wywoływać sceny ze sceny . Tzn musisz to podzielić sobie na sceny tak:
1) tworzysz SCENA1 ktora otwiera Ci tylko garaz pod warunkiem ze czujnik pokazuje ze jest zamkniety (zakładam ze masz taki czujnik)
2) tworzysz SCENA2 (bez warunku) ktora zapala Ci światło i wywołuje SCENA1

jeśli nawet , to co opisałem powyżej, nie jest dokładnie tym czego potrzebujesz , to dalej idea jest jedna: zeby dzielić sobie to wszystko na sceny ktore potem w nastepnych scenach wywołujesz.

coś podobnego opisane jest tutaj : viewtopic.php?p=31931#p31931
Akahari
Posts: 11
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:28 pm

Sun Jan 27, 2019 2:43 pm

Ja mam pytanie trochę bardziej ogólne co do działania Supla Scripts. Czy utworzone sceny wykonują się tylko po naciśnięciu "Wykonaj scenę" czy możliwe jest, żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony?
glowa2000
Posts: 5
Joined: Sun Dec 23, 2018 10:08 am

Wed Jan 30, 2019 6:27 pm

Akahari wrote:
Sun Jan 27, 2019 2:43 pm
Ja mam pytanie trochę bardziej ogólne co do działania Supla Scripts. Czy utworzone sceny wykonują się tylko po naciśnięciu "Wykonaj scenę" czy możliwe jest, żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony?
Też mi bardzo na tym zależy :)
User avatar
fracz
Posts: 1451
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Jan 31, 2019 7:23 am

Aktualnie niemożliwe jest żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony. Cloud musi wspierać rozsyłanie zdarzeń o zmianach stanu kanałów.
plnuker
Posts: 40
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Thu Jan 31, 2019 2:07 pm

kombinował ktoś z parsowaniem jsona z

http://api.wunderground.com/api/XXXXAPI ... owice.json ?

w odpowiedzi leci:

{
"response": {
"version":"0.1",
"termsofService":"http://www.wunderground.com/weather/api/d/terms.html",
"features": {
"conditions": 1
}
}
, "current_observation": {
"image": {
"url":"http://icons.wxug.com/graphics/wu2/logo_130x80.png",
"title":"Weather Underground",
"link":"http://www.wunderground.com"
},
"display_location": {
"full":"Katowice, Poland",
"city":"Katowice",
"state":"SL",
"state_name":"Poland",
"country":"PL",
"country_iso3166":"PL",
"zip":"00000",
"magic":"267",
"wmo":"12560",
"latitude":"50.25999832",
"longitude":"19.02000046",
"elevation":"278.9"
},
"observation_location": {
"full":"Katowice, ",
"city":"Katowice",
"state":"",
"country":"PL",
"country_iso3166":"PL",
"latitude":"50.28",
"longitude":"19.01",
"elevation":"919 ft"
},
"estimated": {
},
"station_id":"IKATOWIC68",
"observation_time":"Last Updated on January 31, 2:45 PM CET",
"observation_time_rfc822":"Thu, 31 Jan 2019 14:45:18 +0100",
"observation_epoch":"1548942318",
"local_time_rfc822":"Thu, 31 Jan 2019 14:45:25 +0100",
"local_epoch":"1548942325",
"local_tz_short":"CET",
"local_tz_long":"Europe/Warsaw",
"local_tz_offset":"+0100",
"weather":"Scattered Clouds",
"temperature_string":"38.1 F (3.4 C)",
"temp_f":38.1,
"temp_c":3.4,
"relative_humidity":"51%",
"wind_string":"From the South at 1.1 MPH Gusting to 2.5 MPH",
"wind_dir":"South",
"wind_degrees":189,
"wind_mph":1.1,
"wind_gust_mph":"2.5",
"wind_kph":1.8,
"wind_gust_kph":"4.0",
"pressure_mb":"1001",
"pressure_in":"29.56",
"pressure_trend":"0",
"dewpoint_string":"22 F (-6 C)",
"dewpoint_f":22,
"dewpoint_c":-6,
"heat_index_string":"NA",
"heat_index_f":"NA",
"heat_index_c":"NA",
"windchill_string":"38 F (3 C)",
"windchill_f":"38",
"windchill_c":"3",
"feelslike_string":"38 F (3 C)",
"feelslike_f":"38",
"feelslike_c":"3",
"visibility_mi":"4.3",
"visibility_km":"7.0",
"solarradiation":"142",
"UV":"1.0","precip_1hr_string":"0.07 in ( 2 mm)",
"precip_1hr_in":"0.07",
"precip_1hr_metric":" 2",
"precip_today_string":"0.06 in (2 mm)",
"precip_today_in":"0.06",
"precip_today_metric":"2",
"icon":"partlycloudy",
"icon_url":"http://icons.wxug.com/i/c/k/partlycloudy.gif",
"forecast_url":"http://www.wunderground.com/global/stations/12560.html",
"history_url":"http://www.wunderground.com/weatherstat ... IKATOWIC68",
"ob_url":"http://www.wunderground.com/cgi-bin/fin ... ,19.005272",
"nowcast":""
}
}

jak w Twig wyciąnąc wartosci z atrybutu np

"weather":"Scattered Clouds",
"temp_c":3.4,
Zeby można było zrobić warunek. Oczywiście bardziej koszernie niz regexp ;)
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Sat Feb 02, 2019 10:08 pm

testowałem pare dni skrypty i alexa zdarzenia i zauważyłem że w niekiedy w niewiadomym czasie gdy brama jest zamknięta to ze skryptów dostaje powiadomienie że brama otwarta lecz alexa sprawdza i nie dostaję od alexy że brama jest otwarTA tylko wtedy gdy jest otarta .z testów mogę sie pochwalić że zdarzenia w supli z powiązaniem z alexą sprawują sie dobrze.to co brakowało .pozd
User avatar
fracz
Posts: 1451
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Feb 02, 2019 10:53 pm

Może na chwilę moduł traci połączenie z wifi? Wtedy domyślnie pokazuje że otwarta. Możesz wyłączyć w powiadomieniu opcję by pokazywał powiadomienie gdy moduł się rozłączy.
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Sun Feb 03, 2019 6:30 am

fracz wrote:
Sat Feb 02, 2019 10:53 pm
Może na chwilę moduł traci połączenie z wifi? Wtedy domyślnie pokazuje że otwarta. Możesz wyłączyć w powiadomieniu opcję by pokazywał powiadomienie gdy moduł się rozłączy.

A gdzie to mogę wyłączyć?
User avatar
fracz
Posts: 1451
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Feb 03, 2019 11:32 am

W edycji powiadomienia powinna być taka opcja
User avatar
dawidd
Posts: 381
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sun Feb 03, 2019 12:33 pm

U mnie też była już kilka razy sytuacja że dostałem powiadomienie że brama jest otwarta a była zamknięta. W tym momencie połączenie z modułem było
Post Reply