Sterownik oświetlenia - 2 kanały

Post Reply
przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Mon Jan 28, 2019 11:59 am

Cześć, chciałbym przedstawić wam mój projekt płytki do sterowania oświetleniem.
Liczę na słowa krytyki co zrobiłem nie tak, co można poprawić.
Co sądzicie o umieszczeniu ESP od dołu płytki. Wiem, że jest to nie jest zgodne ze sztuką, ale ja nie zaobserwowałem żadnych problemów z tego powodu. Płytka umieszczona w puszcze działa prawidłowo od dużego czasu, nie gubi zasięgu, nie ma zakłóceń itp...

rozmiar 45x45mm umieszczone w obudowie wydrukowanej na drukarce 3D.

schemat.PNG
schemat.PNG (36.67 KiB) Viewed 2118 times
pcb_eagle.PNG
pcb_eagle.PNG (69.16 KiB) Viewed 2118 times
20190127_112329.jpg
20190127_112329.jpg (316.51 KiB) Viewed 2118 times
więcej zdjęć + obudowa:
https://zapodaj.net/eb43c703821ad.jpg.html
https://zapodaj.net/4a39eb29265b1.jpg.html
https://zapodaj.net/ab91d9390dee5.jpg.html
https://zapodaj.net/be61ab0a7eec5.jpg.html
https://zapodaj.net/a12625a9ebcf6.jpg.html
Zybi
Posts: 1283
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Jan 28, 2019 12:14 pm

Czy faktycznie masz diodę LED1 podłączoną GPIO2 do masy?
User avatar
maffiu
Posts: 394
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Mon Jan 28, 2019 2:51 pm

Masę rozlej
ile cie wyszedł koszt elementów
przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Mon Jan 28, 2019 4:34 pm

Zybi wrote:
Mon Jan 28, 2019 12:14 pm
Czy faktycznie masz diodę LED1 podłączoną GPIO2 do masy?
Tak podłączone do masy...

co do kosztów ciężko to dokładnie policzyć. Podstawowe rzeczy kupione w chinach już dawno temu:

esp12 5,40 zł
HLK-PM01 8,15 zł
lm1117 1,15 zł
zlacze 8pin 5,00 zł (kupione w PL)
przekaźniki 3,00 zł

razem 22,70 zł

Reszta to groszowe sprawy które leżały w szufladzie lub odzyskałem z czegoś innego...
User avatar
shimano73
Posts: 679
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Jan 28, 2019 4:58 pm

A w jaki sposób będziesz programował moduł , sygnały rx i tx nie są wyprowadzone , za każdym razem będziesz lutował ?
Wystarczyły by trzy gold piny, switcha dałbym do reset a do flesh'a (gpio0) też 2-gold piny
przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Mon Jan 28, 2019 5:56 pm

Dzięki za uwagę. :) Ja celowo nie dałem złącza do programowania bo nie potrafiłem jakoś sensownie rozłożyć elementów, a chodziło mi przede wszystkim o zaoszczędzeniu miejsca. Uważam, że programowanie to nie jest czynność która wykonuje się często. W pozostałych puszkach w mieszkaniu mam moduły które robiłem prawie 2 lata temu, wyprowadziłem wtedy goldpiny do programowania i szczerze mówiąc nie zaglądałem do nich w ogóle....
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Jan 28, 2019 6:00 pm

Można programować zdalnie np. przez przeglądarkę. Ja tak robię od dłuższego czasu z dwoma modułami. Siedzę w ciepłym i programuje moduły oddalone o 5km. Wiadomo że nie ma tutaj mowy o dokładnym programowaniu, ale dopieszczanie kodu już można tak robić.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
shimano73
Posts: 679
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Jan 28, 2019 6:07 pm

Zgadzam się , można programować zdalnie , czasem wystarczy tylko raz, czasem nie ma miejsca na złącza , wystarczyłyby pady do których łatwo będzie coś dolutować.
Post Reply