Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

elmaya
Posts: 177
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Wed Jan 30, 2019 10:45 pm

Arduino Mega -https. Nie sądzę, żeby to działało
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
cino111
Posts: 412
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Jan 31, 2019 9:42 am

elmaya wrote:
Wed Jan 30, 2019 10:45 pm
Arduino Mega -https. Nie sądzę, żeby to działało
Faktycznie na http ruszyło od strzała :D
Wielkie dzięki. Nigdy bym na to nie wpadł.
elmaya
Posts: 177
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Thu Jan 31, 2019 2:08 pm

cino111 wrote:
Thu Jan 31, 2019 9:42 am
elmaya wrote:
Wed Jan 30, 2019 10:45 pm
Arduino Mega -https. Nie sądzę, żeby to działało
Faktycznie na http ruszyło od strzała :D
Wielkie dzięki. Nigdy bym na to nie wpadł.

i wszyscy zajęci Gpio muszą używać analogu?
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
cino111
Posts: 412
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Jan 31, 2019 2:57 pm

GPIO są wolne, ale spodobał mi się sposób na analogu. Zobacze jak w praktyce będzie się zachowywał.
elmaya
Posts: 177
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Thu Jan 31, 2019 3:36 pm

cino111 wrote:
Thu Jan 31, 2019 2:57 pm
GPIO są wolne, ale spodobał mi się sposób na analogu. Zobacze jak w praktyce będzie się zachowywał.
dla mnie działa bardzo dobrze i tylko 3 przewody dla 8 przycisków to zaleta :)
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
cino111
Posts: 412
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Jan 31, 2019 4:08 pm

O ten bałagan właśnie z przewodami mi chodzi.
Mam przekaźniki, czujnik odleglosci termometry i czekam jeszcze na licznik impulsów i wszystko to na jednym Arduino Mega
kolczkuba
Posts: 5
Joined: Wed Jan 30, 2019 7:17 pm

Mon Feb 04, 2019 7:27 pm

Czy Supla Button nadal działa? Wrzucałem na NodeMCU chyba wszystkie firmware i cały czas mam odpowiedz w konsoli 'Błąd połączenia z hostem'. Przeglądnąłem ten temat strona po stronie chyba już z 5x i jestem na 99% pewny, że wszystko robię zgodnie z tym co zostało tutaj napisane. :?: :D
Rchudy
Posts: 46
Joined: Sun Dec 31, 2017 1:18 pm
Location: Madrid

Thu Feb 07, 2019 6:06 pm

tez mi nie dziala mam tak

Code: Select all

#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClientSecure.h>
#include <DoubleResetDetector.h> //Bilioteka by Stephen Denne

// Number of seconds after reset during which a 
// subseqent reset will be considered a double reset.
#define DRD_TIMEOUT 5

// RTC Memory Address for the DoubleResetDetector to use
#define DRD_ADDRESS 0

DoubleResetDetector drd(DRD_TIMEOUT, DRD_ADDRESS);

//********************************************************PARAMETRY KONFIGURACYJNE****************************************************************

const char* ssid = "vodafoneE120";
const char* password = "xxxxx";
const char* WiFi_hostname = "Supla_BUTTON_V2";

byte Adres_z_DHCP = 1;   //1 = DHCP, 0 = Statyczne_IP
IPAddress staticIP(192,168,1,100);
IPAddress gateway(192,168,1,1);
IPAddress subnet(255,255,255,0);

const char* host = "supla.fracz.com";
                  
String url_1 = "/api/scenes/execute/a294aa63-fd2e-4452-b2f6-e64f7d7253c9"; //Adres PUBLICZNY SCENY 1
String Klucz_dostepu_1 = "Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiI2N2M2YzY5NC01YzI5LTQ0YmMtYWNiOS0wNDI1YjIyM2UxNmUifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI6MTU0OTU1OTYyNywibmJmIjoxNTQ5NTU5NjI3LCJleHAiOjE3MDcyMzk2Mjd9.m-ImfVf94Bwhs5i5Vdj45qifJ9cMscuW_0pwtPsnNPg";

String url_2 = "/api/scenes/execute/f33803e5-c540-4819-ab9f-3c7d5789c42e"; //Adres PUBLICZNY SCENY 2
String Klucz_dostepu_2 = "Authorization: Bearer eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjbGllbnQiOnsiaWQiOiJlNGM4MTIzMi00YTRkLTQ2YWMtYmJiZC0yZjZhODc0M2ZmOWYifSwiaXNzIjoiaHR0cHM6XC9cL3N1cGxhLmZyYWN6LmNvbSIsImlhdCI6MTU0NzMxNTMxNiwibmJmIjoxNTQ3MzE1MzE2LCJleHAiOjE3MDQ5OTUzMTZ9.DyDj4ynOdZzNmvDzXz2ZLCvKgMgbIauphUAvn5JeBcQ";

const int httpsPort = 443; //Port serwera

const unsigned Czas_max_timeout = 40000; //Czas TIMEOUT szukania WIFI w milisekundach = 10 sekund      

const byte debug = 1; //1 = Włączone debugowanie, 0 = Wyłączone

//************************************************************************************************************************************************

byte supla_mode = 0;

void setup()
{
  if (debug == 1){
    Serial.begin(115200);
    Serial.println();
    Serial.println();
    Serial.println();
  }
  if (drd.detectDoubleReset()) {
    supla_mode = 2;
  } else {
    supla_mode = 1;
  }
  
  for (int i=0; i <= 1000; i++){
    delay(1);
    drd.loop();
    if (i == 500){
      WiFi.hostname(WiFi_hostname); 
      WiFi.begin(ssid, password);
      if (Adres_z_DHCP == 0){
        WiFi.config(staticIP, gateway, subnet);
      }
    }
  // Call the double reset detector loop method every so often,
  // so that it can recognise when the timeout expires.
  // You can also call drd.stop() when you wish to no longer
  // consider the next reset as a double reset.
  }
  drd.stop();
}

void loop()
{
  if (debug == 1){
    Serial.print("Supla mode = ");
    Serial.println(supla_mode);
  }
  
  for (unsigned timeout=0; timeout <= Czas_max_timeout; timeout++){
    if (WiFi.status() != WL_CONNECTED){
        delay(1);
    }    
    else
    {
      timeout = Czas_max_timeout;
      if (debug == 1){
        Serial.println("Polaczono z WIFI");
        Serial.print("MAC:");Serial.print(WiFi.macAddress()); 
        Serial.print("     IP:");Serial.print(WiFi.localIP());
        Serial.print("     M:");Serial.print(WiFi.subnetMask());
        Serial.print("     GW:");Serial.println(WiFi.gatewayIP());
      }
    }
  }
  if (WiFi.status() == WL_CONNECTED){
    WiFiClientSecure client;
    if (client.connect(host, httpsPort)) {
      if (debug == 1){
        Serial.print("Poloczono z ");
        Serial.println(host);
      }
      if (supla_mode == 1){
        client.println(String("GET ") + url_1 + " HTTP/1.1\r\n" +
        "Host: " + host + "\r\n" +
        "User-Agent: SuplaButtonESP8266\r\n" +
        Klucz_dostepu_1 + "\r\n" +
        "Connection: close\r\n\r\n");
      }
      if (supla_mode == 2){
        client.println(String("GET ") + url_2 + " HTTP/1.1\r\n" +
        "Host: " + host + "\r\n" +
        "User-Agent: SuplaButtonESP8266\r\n" +
        Klucz_dostepu_2 + "\r\n" +
        "Connection: close\r\n\r\n");
 
      }
      String line = client.readStringUntil('\r');
      if (line == "HTTP/1.1 204 No Content"){
        Serial.println("Wykonano scene");
       // error = 0;
       }
    }
    if (debug == 1){
      Serial.println("Koniec polaczenia");
    }
  }
  WiFi.disconnect();
  if (debug == 1){
    Serial.print("Dobranoc");
  }
  ESP.deepSleep(0);
}
w monitorze
Supla mode = 1
19:07:50.965 -> scandone
19:07:51.902 -> state: 0 -> 2 (b0)
19:07:51.902 -> state: 2 -> 3 (0)
19:07:51.949 -> state: 3 -> 0 (12)
19:07:52.933 -> reconnect
19:07:55.793 -> scandone
19:07:55.793 -> state: 0 -> 2 (b0)
19:07:55.793 -> state: 2 -> 3 (0)
19:07:55.840 -> state: 3 -> 5 (10)
19:07:55.840 -> add 0
19:07:55.840 -> aid 8
19:07:55.840 -> cnt
19:07:55.887 ->
19:07:55.887 -> connected with vodafoneE120, channel 1
19:07:55.887 -> dhcp client start...
19:07:55.933 -> ip:192.168.10.101,mask:255.255.255.0,gw:192.168.10.1
19:07:55.933 -> Polaczono z WIFI
19:07:55.933 -> MAC:84:0D:8E:8C:A9:D7 IP:192.168.10.101 M:255.255.255.0 GW:192.168.10.1
19:07:56.261 -> Koniec polaczenia
19:07:56.308 -> state: 5 -> 0 (0)
19:07:56.308 -> rm 0
19:07:56.308 -> Dobranocdel if0
19:07:56.308 -> bcn 0
19:07:56.308 -> del if1
19:07:56.308 -> usl
19:07:56.402 -> enter deep sleep⸮
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu Feb 07, 2019 6:43 pm

Nie działa bo jakiś czas temu było pisane na forum że teraz działa poprzez linki bezpośrednie
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Rchudy
Posts: 46
Joined: Sun Dec 31, 2017 1:18 pm
Location: Madrid

Thu Feb 07, 2019 6:46 pm

ale dziala tak??
i jak tak to jak zrobic bo potrzebuje bottona na baterie
Post Reply